31.07.2014

Pulla.Bułeczki fińskie



Pulla to słodki chleb fiński pachnący kardamonem. Zwykle ma postać plecionki i przypomina znana nam chałkę. Jest podawany polany masłem i posypany cukrem i migdałami. Kromka takiego pieczywa wraz z kubkiem kawy to powszechny w Finlandii zestaw.
Z tego samego ciasta wyrabia się też zawijańce cynamonowe lub małe, okrągłe bułeczki pieczone często z rodzynkami. Takie małe bułki  z dodatkiem jagód znalazłam na zeszłorocznej, sierpniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach". Zostały w mojej pamięci i teraz wreszcie, w sezonie jagodowym, mogłam je upiec. Na liście zamieściła je Simona, Włoszka mieszkająca w Kaliforni. Przy okazji polecam uwadze blog Simony - briciole. Zawiera wiele ciekwych przepisów zebranych w grupy tematyczne np. Abecadło kulinarne - Włochy, Abecadło  kulinarne - Europa, przepisy na makaron, wytwarzanie sera w domu i inne.

A teraz bułki z kardamonem i jagodami. Połączenie mocnego zapachu kardamonu ze swieżymi jagodami wypadło nadzwyczaj dobrze. Ciasto na bułki jest mało słodkie. Simona do swojego wypieku dała mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i ja też tak zrobiłam. Dodatkowo, aby bułki były bardziej wytrawne, nadziałam je jagodami bez dodatku cukru. Nie polukrowałam,  ani nie posypałam cukrem gotowego wypieku. Bułki całkowicie spełniły moje oczekiwania. Są pachnące, lekko słodkie i dodatkowo pysznie urozmaicone przez kwaśne jagody. Następnym razem dodam więcej kardamonu. Odpowiada mi ten zapach w połączeniu z owocami. Myślę, że niedługo powtórnie wykonam te bułki z wiśniami.



Fińskie bułeczki - Pulla

300 ml letniego mleka,
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka kardamonu, świeżo zmiażdżonego w moździerzu (stosowania 
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru


440 g mąki pszennej dałam 140 g mąki pszennej 1850 i 300 g mąki pszennej 500
4 łyżki miękkiego masła, 

1 małe jajko, lekko roztrzepane z 1 łyżeczką wody 
Szklanka jagód (lub innych owoców)


Do miski wlać mleko i dodać drożdże, cukier, sól i kardamon. Dokładnie wymieszać. Mąki wymieszać. Dodać 3/4 całej ilości mąki. Za pomocą łyżki wymieszać i wstępnie wyrobić ciasto. Gdy składniki już się połączą, dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać łyżką. Ciasto wyłożyć na posypany resztą mąki blat i wyrobić je ręcznie do czasu aż cała maka połączy się z ciastem. Otrzymamy miękkie, raczej luźne ciasto. 
Odkładamy je do wyrośnięcia, w naoliwionej misce, na godzinę lub aż podwoi objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 bułek o wadze około 70 g. Bułki nadziewamy jagodami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.



Bułki jeszcze zdążę dodać do lipcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" na blogu Łucji



Zapraszam do wspólnego pieczenia pieczywa z lipcowej, a także sierpniowej listy. Jeżeli do 15 sierpnia uda Wam się znaleźć tam coś dla siebie, upieczecie i zamieścicie wypiek na swoim blogu lub swojej stronie na fejsbuku, napiszcie o tym w komentarzach pod TYM wpisem. 

Zbiorę linki do wpisów i zamieszczę w podsumowaniu. 
Który wypiek okaże się popularny?
Czy znajdą się chętni do wspólnej zabawy?
Zapraszam ponownie. 
Między uczestników zabawy rozlosuję nagrodę książkową.





23.07.2014

Chleb jęczmienny z owczym serem i z kminkiem




Jestem pod dużym wrażeniem!
Tego lata zdarza mi się to szczególnie często.
Udało mi się odwiedzić wiele, pięknych miejsc, a to jeszcze nie koniec. 
Ciągle jest prawdziwa, letnia, upalna pogoda. Dni są długie, noce krótkie. 
Zieleń dookoła jakby bardziej zielona niż zwykle, kwiaty kwitną jak szalone, powietrze pachnie.


Wczoraj upiekłam  chleb. Nie przypuszczałam, nastawiając poprzedniego dnia zaczyn, że upiekę chleb niezwykły. Tak jednak jest zawsze, gdy użyje się niezwykłych składników.
Chciałam upiec chleb, który nawiązałby do mojej ostatniej podróży do Szkocji. Pomysł przyszedł od razu. Chleb z owczym serem. Wszechobecne w szkockim krajobrazie owce zachwyciły mnie nie raz. Rozległe pastwiska sprawiają, iż wydaje się, że owce wypasają się zupełnie dziko. Białe, czarne, brązowe, a także białe z czarnymi łbami, ogolone, ale też ubrane w ciepły, puchaty kożuch. Skubią trawę, albo wylegują się na trawie zupełnie obojętne na to, co się wokół nich dzieje.
Oczywiście na pastwiskach wypasają  się też krowy najróżniejszych ras, konie i nawet świnie. Wielkość świń mnie prawdziwie zdumiała. To prawda, dawno nie widziałam żywej świni, ale jestem pewna, że te, które widziałam kiedyś nie były tak wielkie, jak te spotkane na pastwiskach północnej Szkocji. 


Jęczmień i słód jęczmienny to również składniki przywodzące na myśl Szkocję. Skojarzenia idą co prawda w kierunku aromatycznej whisky single malt, ale tym razem słód został wykorzystany przeze mnie w postaci nieprzefermentowanej jako źródło enzymów, które wzbogacają ciasto chlebowe o pyszny aromat. 


Chleb jest bardzo aromatyczny. Przede wszystkim czuć zapach i smak owczego sera pleśniowego. Ser, którego użyłam był bardzo dojrzały. Sery owcze są też bardzo tłuste. Chleb piekł się cudnie. ser skwierczał na chlebowej skórce, a w domu unosił się wspaniały aromat. Nie mogłam oderwać się od piekarnika.



Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

zaczyn
50 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej, chlebowej
120 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin.

bibosz
100 g mąki jęczmiennej
150 g wody

Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin

ciasto chlebowe
zaczyn
bibosz
650 g maki pszennej chlebowej
230-250 g wody
1 łyżeczka słodu jęczmiennego
1 łyżeczka soli
150 g owczego sera pleśniowego
1 łyżeczka całych nasion kminku
1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie)

Z wszystkich składników oprócz sera pleśniowego, wyrobić gładkie ciasto. Moje ciasto wyrabiał robot hakiem przez 5 minut na najwolniejszych obrotach. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatni, powoli rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia.
Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na posypanym mąką jęczmienną blacie.
Bochenki ułożyć w koszykach i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piec chleb na rozgrzanym kamieniu, z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut.



Do upieczenia swojego chleba użyłam francuskiego sera owczego Roquefort Papillon. Szkockim serem w tym stylu jest owczy Lanark Blue Roquefort, produkowany na południu Szkocji. Oba maja silny aromat i smak oraz są przerośnięte niebieską pleśnią Penicillium roqueforti. Chleb można oczywiście upiec ze zwykłym, krowim serem pleśniowym, ale zapewniam, że niespotykany aromat i smak uzyskamy tylko inwestując w prawdziwy, owczy, pleśniowy roquefort.


Chleb umieszczam na lipcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", którą w tym miesiącu gromadzi Łucja w swojej Fabryce Kulinarnych Inspiracji.


I na zakończenie zdjęcie sympatycznej świnki pasącej sie na łace w towarzystwie owiec i krów. To bardzo często spotykany w Szkocji obrazek. Dlaczego nasze zwirzeta hodowlane, nawet te z małych gospodarstw nie maja tak dobrze?




19.07.2014

Aromatyczny chleb żytni na zakwasie. Pieczemy z list "Na zakwasie i na drożdżach"




Wróciłam z wakacji. Na jakiś czas. W tym roku nadrabiam wyjazdowe zaległości. 
Zakwas cierpliwie czeka w lodówce na moje powroty . Odkarmiony, rusza ochoczo do pracy. 
Poza domem najbardziej brakuje mi dobrego chleba. 


Tym razem, zaraz po powrocie upiekłam chleb, który już dawno miałam w planach. Znalazłam go na pierwszej, lipcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" z 2013 roku. Czy przeglądacie czasami te listy w poszukiwaniu inspiracji do pieczenia? Jest tam wiele prawdziwych perełek. 
Ten chleb to prawdziwa czarna perła i bardzo go polecam. Na liście umieściła go Alicja. Ja zmieniłam trochę przepis, dostosowując go do posiadanych w domu składników.


Chleb jest bardzo aromatyczny. Jest w stu procentach żytni i razowy. Mocny smak zawdzięcza dodatkowi słodu i melasy. W mojej wersji chleba wykorzystałam słód jęczmienny mocno palony, a zamiast melasy, której akurat nie miałam w domu, dodałam cztery łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki. Ziarna urozmaicają jego strukturę i smak, a oprócz tego pięknie prezentują się w przekroju bochenka. Czarne porzeczki są również atrakcyjnym, wytrawnym dodatkiem do chleba. 
  


Aromatyczny chleb żytni na zakwasie

zaczyn
dwie łyżki aktywnego zakwasu żytniego
200g mąki żytniej razowej
300g wody
Składniki wymieszać i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej

ciasto 
300g mąki żytniej razowej (2000)
250g letniej wody
2 łyżki słodu jęczmiennego
4 łyżki dżemu porzeczkowego z całymi owocami
płaska łyżka soli
szklanka ziaren (słonecznik i siemię lniane chia, posiekane orzechy)

Sól rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać ze słodem i z ziarnami. Do zaczynu dodać wodę z solą oraz wymieszane składniki sypkie. Wymieszać ciasto łyżką dokładnie, ale niezbyt długo. Dodać dżem z porzeczkami i ponownie krótko wymieszać. 
Odstawić na pół godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno znacznie urosnąć. Może nawet podwoić swoja objętość. Mój chleb rósł 1 godzinę w piekarniku, pod żarówką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 40 minut. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 210 stopni.
Powinien przynajmniej 12 godzin dojrzewać do degustacji.
Najlepszy na trzeci dzień.



Zajrzyjcie na zeszłoroczną, lipcową listę "Na zakwasie i na drozdżach". Oprócz innych przepisow tam zamieszczonych polecam mój Chleb Lawendowy, na drożdżach. To łatwy i satysfakcjonujący przepis. Ten chleb był hitem zeszłorocznego lata. Piekłam go kilkanaście razy, aż do wyczerpania zapasów lawendy. W tym roku magazynuję na zimę suszone jej kwiaty, aby móc piec go przez caly rok.

Zapraszam do wspólnego pieczenia pieczywa z lipcowej, a także sierpniowej listy. Jeżeli do 15 sierpnia uda Wam sie znaleźć tam coś dla siebie, upieczecie i zamieścicie wypiek na swoim blogu lub swojej stronie na fejsbuku, napiszcie o tym w komentarzach pod tym wpisem. Zbiorę linki do wpisów i zamieszczę w podsumowaniu. 
Który wypiek okaże sie popularny?
Czy znajdą się chętni do wspólnej zabawy?


Chleb zamieszczam na liście "Na zakwasie i na drożdzach", która tym razem gosci u Łucji na blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji




2.07.2014

Na zakwasie i na drożdżach.Czerwiec 2014





Minął rok. Ukazało się 12 list "Na zakwasie i na drożdżach" Na listach zaprezentowało się łącznie 839 wypieków! Nie zliczyłam osób, ktore wzięły udział w akcji. Jest ich bardzo dużo. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za wspólne propagowanie wypieku domowego pieczywa. Zapraszam do korzystania z tych zbiorów. Są łatwo dostępne na stronie "Na zakwasie i na drożdżach". Już w drugiej połowie lipca zapraszam do wspólnego pieczenia z wykorzystaniem zeszłorocznej listy lipcowej. O szczegółach akcji napiszę około 15 lipca.

Na liście czerwcowej królują wypieki drożdżowe. Jest spory wybór zwykłych, ale atrakcyjnych bułek, które można upiec bez kłopotu nawet codziennie. Jest tez wiele atrakcyjnych chlebów. Wśród nich najpiękniejsze, tradycyjne Chleby Polskie na zakwasie, niektóre z bardzo ciekawym opisem. To tylko część chlebów, które zgłoszono do akcji Marcina "Pieczemy Polski Chleb" Warto zapoznać się ze wszystkimi zgłoszonymi przepisami. Czekamy na podsumowanie akcji. To była bardzo ciekawa i potrzebna inicjatywa. Pieczmy nasz, polski chleb! Kultywujmy tę tradycję!

Po roku czas na zmiany na liście. Oddaję częsciowo prowadzenie listy innym blogerom. 

W lipcu zgłoszenia gromadzi i wyda listę na swoich stronach Łucja .
To TUTAJ znajduje się lipcowy formularz zgłoszeniowy.

Oczywiście jak zawsze, każdą wydaną listę bedzie można znaleźć na głównej stronie akcji. Tam również ciągle znajdują się zasady udziału i baner reklamowy.
Zapraszam do wspólnego tworzenia kolejnych list. Czekam na zgłoszenia chętnych do prowadzenia kolejnych wydań.



Polski chleb


Polski chleb weselny
Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Chleb kaszubski ze smalcem
Konwalie w kuchni

Chleb (prawie) prądnicki
W poszukiwaniu SlowLife
Chleb jurajski
Zakalce mego życia


Chleb polski 100% żytni z zaparką
W poszukiwaniu SlowLife

Lecytal ad 1959
Grahamka, weka, kajzerka


Chleb żytni mleczny
Zapach chleba

Chleb polski na kefirze
Healthy Craving


Grahamki, bułeczki
na zakwasie pszennym

Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Cebularze lubelskie
Grahamka, weka i kajzerka









Na zakwasie…



Chleb pszenno-żytni
Konwalie w kuchni

Chleb lubelski
Adam Piekarz
Chleb razowy pszenno-żytni
Gotuj zdrowo!






Chleb żytni pytlowy
W poszukiwaniu SlowLife
Pane Integrale
I biscotti della zia
Pan Bauletto
I biscotti della zia


Chleb żytni sitkowy
W poszukiwaniu SlowLife
Chleb mleczny 100% żytni
W poszukiwaniu SlowLife

Chleb żytnio-orkiszowy
Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie
food to warm the soul

Chleb na zaczynie piwnym
W poszukiwaniu SlowLife
Pane Fior del Mediterraneo
I biscotti della zia

Soni io, Sandra
Pane stella
L'ingrediente preduto

walnut raisin sourdough bread
briciole




…i na drożdżach


Pain rustique
Smakowitychleb.pl



Crackle top bread
tortadirose
Chleb z pieczonymi ziemniakami
Gotowanie pod gruszą


Chleb na owsiance
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Graham z błonnikiem jabłkowym
Moje Małe Czarowanie





Pan Care Agli
Bungle Terry

Bułka pszenna
z ziemniakami

Gotowanie pod gruszą
Chleb tostowy
Moje domowe kucharzenie






Bułki z czarnym sezamem
Skwierczące pomysły...



Bułki śniadaniowe
Kuchniamaryny

Bułki śniadaniowe
Ala piecze i gotuje

Pszenne bułki
Kuchniamaryny
Bułki śniadaniowe
ze słonecznikiem

Różowa Kuchnia

Błyskawiczne bułeczki
Moje domowe kucharzenie
Rogale śniadaniowe
Moje domowe kucharzenie

Ekspresowe bułeczki
Moje domowe kucharzenie
Ciambelle con mix di semi
Cucinandi con Paola

Maślane orkiszowe bułeczki
W poszukiwaniu SlowLife
Mafaldine
un'arbanella di basilico

il Danubio
Chiarapassion
Profumo di broccoli
I pasticci di Ale Titti


Grissini tropicali
Profumo di broccoli

Grissini integrale
al sesamo

I biscotti della zia

Panini limone e menta
Profumo di broccoli


Pan-focaccia ai semi di girasole
e zucca

Cucinando con Paola
Imeruli khachapuri
Cibo Vino e Parole



Focaccia croccante alla salvia
Profumo di broccoli
Il Pan briosce
I Pasticci di Terri

Chleb paprykowy
Moje Małe Czarowanie


Girelle di pane
Profumo di broccoli
Tureckie bułeczki
Moje Male Czarowanie

Barmbrack cake
Moje domowe kucharzenie


Drożdżówki z porzeczkami
i białą czekoladą

Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Drozdżówki z rabarbarem
UgotujmyTo.pl


Brioszki z truskawkami
Smakowitychleb.pl
Jagodzianki
Takie tam moje pomysły

Drożdżówki
Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z owocami
Kulinarne przydody Gatity



Ciasto drożdzowe z rabarbarem
UgotujmyTo.pl
Drożdżowe palmiery
Zakalce mego życia

Drożdżowy warkocz
 z truskawkami

Happy Kitchen
Bea w kuchni



Drożdżowy wieniec truskawkowy
Gotuj zdrowo!


Healthy Craving
Knekkebrød
Grahamka, weka i kajzerka


Healthy Craving
Knekkebrød
Kulinarne przygody Gtity