Na satronie King Artur Flour wypatrzyłam apetyczny chleb śniadaniowy z platkami owsianymi. Chleb łatwy, na drożdżach, w sam raz na marcową listę "Na zakwasie i na drożdżach", którą zawiaduje w tym miesiącu Małgosia na Akacjowym blogu.
Prosta sprawa! Na początek zajmujemy sie płatkami owsianymi. W tym celu mieszamy w misce
1 szklankę zwykłych płatków owsianych
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki melasy (dalam mniej)
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Odstawiamy na 20 minut, aby płatki wchłonęly wodę.
W tym czasie przygotowujemy składniki do dalszej pracy nad ciastem... i tu kończy sie moja współpraca z oryginalnym przepisem. Skusił mnie widok aktywnego, pełnego bąbelków zakwasu żytniego. Otworzyłam słoik, powachalam zawartość i już wiedziałam, że chleb musi być na zakwasie, na tym pachnącym owocami, świeżym zakwasie żytnim.
Taka to pokusa!
Chleb owsiany na zakwasie żytnim
zaczyn
180 g aktywnego, odkarmionego zakwasu żytniego
180 g mąki żytniej razowej
180 g wody
składsniki zmieszać i pozostawić w cieplym miejscu na 3-4 godziny
cały bibosz owsiany przygotowany jak wyżej
800g mąki chlebowej
300 g wody
2,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić dokładnie, przez kilka minut ciasto chlebowe.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części i pozostzwić 10 minut na blacie.
Po tym czasie uformowac bochenki i ulożyc w koszach lub formach do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut z para, a potem jeszcze 25 minut w temperaturze 210 stopni bez pary.
Płatki owsiane, których jest tu dość dużo, zapewniaja wilgotne wnętrze. Skórka pięknie sie rumieni przez zawartość w cieście melasy. Proponuję zamiast niej, dodać płaską łyżkę miodu. To wystarczy, aby chleb rósł jak szalony i mial delikatnie słodkawy posmak.
Chleb dołączam do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdzach"