Bardzo dobre, pożywne batony. Można zabrać do pracy i schrupać z bardzo mleczna kawą. Można podjadać w domu z popołudniową herbatą. Samo zdrowie! (z dodatkiem kalorii :-) )
Batony granola
400g płatków owsianych
100g mąki owsianej lub zmielonych płatków
owsianych
150g nasion słonecznika
150g grubo posiekanych migdałów
75g nasion lnu
200g suszonych moreli (dodałam też suszone wiśnie)
3 białka
150g masła
150g miodu
150g cukru
20g melasy
wanilia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Suche składniki zmieszać w
misce, dodać białka i dokładnie wymieszać.
Zagotować miód, cukier i melasę z przyprawami i
w tym rozpuścić masło.
Połączyć obie masy i dokładnie wymieszać.
Blaszkę 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozprowadzić równo masę i wyrównać, dociskając wilgotnymi rękami.
Piec 40 minut w temp. 175 stopni.
Kroić na kawałki dopiero gdy dobrze wystygnie,
najlepiej w lodówce.