01.08.2013

Na zakwasie i na drożdżach. Lipiec 2013





Gdy na początku lipca ogłaszałam zapisy na listę "Na zakwasie i na drożdżach" nie przypuszczałam, że w swojej pierwszej edycji będzie ona tak długa i tak barwna. Bardzo dziękuję Krystynie, Małgosi, AlicjiKasi i innym blogerom, którzy z entuzjazmem podchwycili pomysł i pomogli  go rozpropagować.
Na pierwszej liście znajdują się wypieki 18 osób, które zamieściły na niej 42 wypieki. Wśród nich są wypieki doświadczonych piekarzy i piekarek, a także pierwszy w życiu chleb upieczony na własnie wyhodowanym samodzielnie zakwasie.
Jest słodko, owocowo, barwnie, a także chlebowo, ziołowo, pachnąco.
Tworząc tę listę miałam okazję odwiedzić blogi dobrze mi znane, które czytam na bieżąco, ale odkryłam też blogi, o istnieniu których nie wiedziałam, a okazały się skarbnicą wspaniałych, nieznanych mi przepisów i kopalnią wiedzy o pieczeniu. Mam nadzieje, że lista będzie i dla innych czytelników źródłem poznania i inspiracji.




Drożdżowe z owocami i kruszonką
Mozaika życia










Potrójny chleb orkiszowy
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)






Pszenny razowy
Kuchnia Gucia












Kuchnia Gucia

Na Miotle











Zapach chleba











Chleb tostowy
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)












Kuchnia Alicji










Masło i chleb na maślance
Kuchennymi Drzwiami










Ciabatta na zakwasie i rozczynie
Adam Piekarz












Chleb słonecznikowy z łamanym żytem
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)














Zapach chleba









Brioche wg Julii Child
Akacjowy blog











Marraquetas
Fabryka Kulinarnych inspiracji

















Chleb żytni ze słonecznikiem i siemieniem lnianym na zakwasie
Kocham Gary











Żytni z żurawiną i orzechami
Kuchnia Gucia










Prosty, żytni chleb radzieckiego żołnierza
Kuchnia Gucia











Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym
Fabryka Kulinarnych Inspiracji

















Chrupkie pieczywo
Takie tam moje pomysły













Panini na zakwasie
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)


Drożdżowe na maskarpone
Takie tam moje pomysły













Placek drożdżowy - pychota
smilingdolphin - forum "Kuchnia i Życie"



Chleb tostowy
Moje domowe kucharzenie













Chleb wiejski na 3 zaczynach
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)












Chleb na zakwasie 60 godzinnym
Adam Piekarz












Maślane bułeczki z malinami
Smakowity chleb

















Jagodzianki – dwie wersje 100% roślinne
Kuchnia Alicji












Chleb z prażonymi nasionami dyni
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)












Wytrawne grahamki
Adam Piekarz









Chleb z ziemniakami, rozmarynem i czarnuszką
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)












Chleb belgijski
Kasia Jędrusik - pierwszy chleb upieczony na osobiście wyhodowanym zakwasie!









Bułki razowe na zakwasie
Adam Piekarz












Kajzerki
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)












Miodowe pieczywo chrupkie z sezamem
Tarzynkowo
















Bułeczki drożdżowe na parze z nadzieniem wegetariańskim
Zapach chleba










Szybka focaccia na blachę 25x40
Marghe

















Róże na słono
Marghe
















Chałka
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)















Czosnkowe drożdżowe bułeczki
Kasia Jędrusik





















(składniki na 12 sztuk)
mąka chlebowa pszenna 300 g
drożdże świeże 15 g
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczka soli
30 g masła
jajko
mleko (około 1/2 szklanki)

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka, dodać cukier.
Do miski wsypać mąkę, sól, masło i rozetrzeć.
Zrobić zagłębienie do którego wlewamy zaczyn drożdżowy i rozbełtane jajko.
Masę zaczynamy wyrabiać. Dodajemy tyle letniego mleka żeby masa była gładka i plastyczna.
Wszystko zależy od mąki i jej chłonności dlatego radzę dolewać powoli i kontrolować masę.
Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować masełko czosnkowe.
Do miseczki wrzucić około 50 g miękkiego masła, poszatkowaną natkę pietruszki (ja lubię dużo)
i kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Wymieszać do gładkości.
Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta.

Masło czosnkowe rozprowadzić na całej powierzchni.

Pociąć na długie pasy o szer około 5 cm.
Pasy układać jeden na drugim i pokroić na 12 części.
Foremkę do mufinek natłuścić i posypać mąką.
W każde zagłębienie wkładać porc
ję ciasta bokiem (jak wachlarz, na sztorc).
Odstawić jeszcze na ok 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku 15-17 minut w temp 190 stopni - górna i dolna grzałka.




****************

W lipcu było tak. Teraz przed nami nowy miesiąc i pusta sierpniowa lista. Mam nadzieję, że uda nam się zapełnić ją równie pięknymi i udanymi wypiekami. Oczekuję na nowe zgłoszenia. Lista jest otwarta dla wszystkich, którzy upieką coś na zakwasie lub na drożdżach.

Zachęcam do odwiedzenia powyższych stron, komentowania i wypróbowania wszystkich zamieszczonych przepisów. Staraliśmy się przecież wszyscy, aby na liście znalazły się wypieki najlepsze, wyjątkowe, wykonane tak, jak najlepiej umiemy.





18 komentarzy:

  1. Wiesiu bardzo się cieszę, że aż tak wiele osób dołączyło do akcji. Będzie gdzie szukać inspiracji do wypieków ;)
    dziękuję, polecam się na przyszłość i pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja bardzo dziękuję za obecność na liście . Sierpniowa lista czeka na świeże pieczywo :)

      Usuń
  2. Wspaniala lista Wislo! I wspanialy pomysl :) Przepraszam, ze nie udalo mi sie w lipcu dolaczyc...

    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co Ty, Bea, nie przepraszaj. Lato jest, mało sie piecze. Będą następne listy i oczywiście liczę na Twoje zdrowe wypieki.

      Usuń
  3. Dziękuję za zamieszczenie moich wypieków:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia J.? Ciesze się, że są tu Twoje wypieki. Czekam na zgłoszenia w sierpniu. Jak czuje się zakwas? :)

      Usuń
  4. Piękna lista. Dziękuję Wisło, że zechciałaś poprowadzić tę super zabawę. W jednym miejscu mam furę wspaniałych przepisów. I już szykuję się na sierpniowe wypieki. Nawet mam już pomysły :) Gorzej z czasem, ale mam nadzieję, że coś jednak mi się uda

    To ja, Krystyna. Nie mogę dodać komentarza ze swojego konta. Diabli wiedzą dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu :D Dodałaś przecież. To ja nie mogę dodać komentarzy na Twoim blogu. Ciągle napotykam tam na jakieś trudności i dlatego nie masz ani jednego mojego komentarza.

      Jest już pierwsze zgłoszenie do sierpniowej listy, więc mozna powiedzieć, że się zaczęło :) Czekam na Twoje wypieki z niecierpliwością.

      Usuń
    2. Dodałam ale z konta na blogerze a nie na livejournal :) U mnie ponoć można dodać logując się z facebboka. Ale jak to działa to nie mam pojęcia najmniejszego.

      Usuń
  5. Wspaniała lista, już zapisałam kilka przepisów do Zakładek :). Czy mogłabym tylko prosić o zrobienie linka do mojego chleba z ziemniakami, rozmarynem i czarnuszką? Chyba że tylko u mnie łącze nie działa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już naprawiłam. Dziękuję za zgłoszenia. Zapraszam na listę sierpniową :)

      Usuń
    2. Dziękuję, już pracuję nad pierwszym sierpniowym wpisem :).

      Usuń
  6. imponująca lista :) wiedziałam gdzie zajrzeć szukając przepisu na jutrzejsze pieczywo :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekję Łucjo :) Liczę na Ciebie w sierpniowej edycji.

      Usuń
  7. wyszlo wspaniale :) cieszymy sie ogromnie i w sierpniu tez dolaczymy z pewnoscia , pomysl bardzo nam sie podoba,pozdrawiamy z pieknego rejonu swiata , ktorego uroki przeszly nasze najsmielsze wyobrazenia,popijamy Twoje zdrowie moltem ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kochani. Czekam na wasze wypieki i mam nadzieję, że nie wypijecie wszystkiego. Liczę na na jakiś naparstek eliksiru przy ogladaniu zdjęc z wyprawy :)

      Usuń
  8. imponujący zbiór , tym bardziej,że naprawdę i urodziwy i bardzo ciekawy , różnorodny
    Wiesiu ,a tobie dziękuję za świetny pomysł i prace , bo wiem ,że trochę ,albo i nie trochę jej jest

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę z każdego zgłoszenia. To naprawdę przyjemność układać tę listę. W każdym zgłoszeniu jest czyjaś pasja i miłość do pieczenia, i chęć podzielenia się swoją pracą i doświadczeniem z innymi. Bardzo sobie to cenię i cieszę się, że mogę brać w tym przedsięwzięciu udział.Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń