2.09.2013

Na zakwasie i na drożdżach. Sierpień 2013






Na kolejnej liście wypieków drożdżowych i na zakwasie prezentuje się 39 pozycji. Tym razem są to same wytrawne wypieki. Nie zgłoszono ani jednego słodkiego specjału. Listę opanowało pieczywo w różnych formach. Bardzo mnie to cieszy, bo właśnie pieczywo fascynuje mnie najbardziej. Tym razem listę udało mi się podzielić na trzy grupy. W pierwszej są chleby, w drugiej bułki, a w trzeciej pieczywo chrupkie, pizze, foccacie. Podział jest oczywiście bardzo swobodny i ma służyć ciekawszej prezentacji pieczywa.
Do "Na zakwasie i na drożdżach" dołączyły włoskie piekarki Barbara i Simona. Zachęcam do odwiedzenia ich blogów, wypróbowania i skomentowania ich wspaniałych wypieków. Język nie musi być problemem. Można skorzystać z Translatora. Możemy wspólnie wspomóc się w tłumaczeniu najciekawszych przepisów. Warto wymieniać się doświadczeniami i poznawać tradycyjne wypieki innych regionów, poznawać inne metody robienia pieczywa.

Zapraszam do korzystania z list. Odwiedzajmy swoje blogi. Komentujmy zgłoszone tu wypieki, a najlepiej pieczmy je, wymieniajmy się doświadczeniami i propagujmy wokół pieczenie domowego chleba. Pomysłów, jak widać niżej, jest nieskończenie wiele. Pieczywo upieczone z tego samego przepisu może być prezentowane na jednej liście. Taki chleb czy bułki upieczone i zaprezentowane przez kilka osób mogą tylko zachęcić innych do skorzystania z przepisu, bo oznacza to, że został on sprawdzony i można śmiało z niego korzystać. Na tej liście takimi upieczonymi przez różne osoby chlebami są Chleb Młynarza, Chleb Południowy czy Chleb orkiszowy.

Lista wrześniowa "Na zakwasie i na drożdżach" jest już otwarta. Może macie pomysły jak ją uatrakcyjnić. Co do niej dodać? Jak jeszcze efektywniej rozpropagować pieczenie chleba domowego wśród naszych znajomych, sąsiadów?



Chleby


Pane Tipo Altamura
Bread & Companatico


Vermont Sourdough
Na zakwasie (i nie tylko) 


Chleb Południowy
 na płynnym zaczynie

Kuchnia Alicji

Chleb Południowy
 na płynnym zaczynie
Zapach chleba


Akacjowy blog

Chleb "małosolny"
ola domowa
Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Chleb rustykalny
Na zakwasie (i nie tylko)






Chleb żytni  ze śliwką
 i kardamonem
Zapach chleba

Chlebek turecki
Mozaika życia



Pane Maggiore
Na zakwasie (i nie tylko)

Chleb żytni na zakwasie
 ze słonecznikiem

Kulinarne przygody Gatity






Chleb z karobem Eweliny
Kuchnia Alicji


Chleb na co dzień
Morskie cytrusy
                   


Chleb Młynarza
Kuchnia Alicji
Chleb Młynarza
Zapach chleba




Chleb z figami
 orzechami i anyżem

Zapach chleba

Chleb pszenno-żytni
Kuchnia Gucia





Chleb pizzowy
 (na zakwasie pszennym)

Smakowitychleb.pl
Chleb z ziarnami
Moje domowe kucharzenie







Chleb orkiszowy
Kocham Gary

Chleb orkiszowy
Zapach chleba



Żytni chleb marmurkowy
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)


Whole-Grain Apple-Blueberry
 Spelt Sourdough
with Chia Seeds

Bread & Companatico



Adam Piekarz

Chleb pytlowy
 na zakwasie

Adam Piekarz





Bułki



Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)


Bułki słodowe
Adam Piekarz





Bułki najzwyklejsze
Takie tam moje pomysły
Orzechowe bułeczki
 z rodzynkami

Tarzynkowo


Sacaduro
wytrawne bułeczki maślane

Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)


Fińskie bułeczki
Pulla/Panini Finlandesi

bricole



Moje domowe kucharzenie


Bułkeczki jednogodzinne
Moje domowe kucharzenie






Inne wypieki


Letnia focaccia 
z solą morską i lawendą
Kuchennymi drzwiami


Bagietki z bazylią
 i suszonymi pomidorami

Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)




Pizza: mozzarella, pomidor, rukola
Kulinarne przygody Gatity


Pieczywo chrupkie
z suszonymi pomidorami
i ziarnami

smakowitychleb.pl


Pizza in Teglia
 (with Chantarelle,
 Artichokes, and Bufala)

Bread & Companaico








14 komentarzy:

  1. Ale piękne wypieki!
    Spróbowałabym każdy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu spróbowałabyś upiec czy zjeść? ;)Dziękuje Tobie i pozostałym uczestnikom za piękne zdjęcia i ciekawe receptury.

      Usuń
  2. cudna lista :)Chciałoby się każdego po kawałeczku spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto wie Krysiu, może z okazji setnego wydania listy zrobimy sobie zjazd i spróbujemy wypieków wg najatrakcyjniejszych receptur? ;)

      Usuń
  3. Wspaniałe wypieki, bardzo ładne zdjęcia, pomysłowe wykonania i dziury -marzenie ;D Pomysł ze zbieraniem przepisów w jednym miejscu to jest to. Wspaniałe źródło informacji i inspiracji :)))))))))) dzięki Wiesiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że to ładnie wygląda tak w jednym miejscu? I do tego jest bardzo praktyczne. Oszczędza czas na szukanie ciekawych blogów i receptur.

      Usuń
  4. same wspaniałości :) pięknie to wszystko podzieliłaś! podziwiam za pracę w to włożoną :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sama przyjemność! Na pewno łatwiej by było, gdyby przepisy były zgłaszane na bieżąco...ale co tam...i tak dałam radę:) Zwłaszczza, że te zgłoszone ostatniego dnia były bardzo atrakcyjne :)

      Usuń
  5. Wiesiu, ale kawał dobrej roboty
    a wypieki wspaniałe , kurcze jakie piękne buły , chleby i reszta
    Wiesz co Wiesiu , ta lista i ta z lipca to taka skarbnica i ściąga co piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot liczę, że wrześniowa i następne będą jeszcze barwniejsze i ciekawsze. Zapraszam wszystkich, również z pomysłami jak podnieść atrakcyjność listy.

      Usuń
  6. Thank you for letting me be part of such a nice collection!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I thank you for sending a beautiful piece of bakery. I invite you again.

      Usuń
  7. wow, jestem pod wrażeniem, pięnie się to wszystko prezentuje! tyle pracy w to włożyłaś - doceniam i dziękuję! ps. link do mojego ogórkowego chleba jest podmieniony ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już naprawiłam :) Przepraszam. Byłaś pierwsza na tej liście. Ten edytor trochę mną rządzi i jak widać jednak nie ogarnęłam, chociaż wszystko starałam się sprawdzić przed opublikowaniem.

      Usuń