Kolejna akcja wspólnego pieczenia chleba organizowana przez Amber. Tym razem przepis wybrała Ewelina. To przepis Petera Reinharta z jego książki "Whole Grain Breads". Oryginalna nazwa chleba to "Whole Wheat Cinnamon Rasin Bread".
Upiekłam już kilka chlebów z tej książki. Na blogu prezentowałam Pszenny Chleb Kanapkowy. Chleb cynamonowy z rodzynkami też ma swoją zakładkę. Zaznaczony do zrobienia czekał na swoją kolej i nadarzyła się okazja, aby upiec go wspólnie.
Polecam upieczenie tego chleba wszystkim, którzy chcą uraczyć bliskich smacznym śniadaniem, albo ciekawym smakołykiem do popołudniowej kawy. Chleb jest bardzo łatwo zrobić i upiec. Ja bigę nastawiłam na mące pszennej chlebowej, a ciasto rodzynkowe, zgodnie z przepisem na mące razowej pszennej. Dałam tez mniej cukru, a o orzechach zapomniałam. Zamiana części mąki na chlebową sprawiła, że ciasto wyrabiało się bardzo lekko i przyjemnie, szybko rosło, a po upieczeniu miało lekką strukturę. Upiekłam go na kilka dni przed planowanym śniadaniem, zamroziłam, a w dniu podania wydałam na stół rozmrożony i lekko podgrzany w piekarniku. Bardzo smakował moim gościom. Został pożarty z dżemem truskawkowo-ananasowym Bei, ale widziałam też, że niektórzy jedli go z twarożkiem szczypiorkowo-rzodkiewkowym.
Upiekłam już kilka chlebów z tej książki. Na blogu prezentowałam Pszenny Chleb Kanapkowy. Chleb cynamonowy z rodzynkami też ma swoją zakładkę. Zaznaczony do zrobienia czekał na swoją kolej i nadarzyła się okazja, aby upiec go wspólnie.
Polecam upieczenie tego chleba wszystkim, którzy chcą uraczyć bliskich smacznym śniadaniem, albo ciekawym smakołykiem do popołudniowej kawy. Chleb jest bardzo łatwo zrobić i upiec. Ja bigę nastawiłam na mące pszennej chlebowej, a ciasto rodzynkowe, zgodnie z przepisem na mące razowej pszennej. Dałam tez mniej cukru, a o orzechach zapomniałam. Zamiana części mąki na chlebową sprawiła, że ciasto wyrabiało się bardzo lekko i przyjemnie, szybko rosło, a po upieczeniu miało lekką strukturę. Upiekłam go na kilka dni przed planowanym śniadaniem, zamroziłam, a w dniu podania wydałam na stół rozmrożony i lekko podgrzany w piekarniku. Bardzo smakował moim gościom. Został pożarty z dżemem truskawkowo-ananasowym Bei, ale widziałam też, że niektórzy jedli go z twarożkiem szczypiorkowo-rzodkiewkowym.
Słodki chleb
cynamonowy
biga
170 g mąki pszennej
razowej
1/4 łyżeczki drożdży
instant
6 łyżek mleka
1/4 szklanki
niesolonego roztopionego masła
lekko
roztrzepane,duże jajko
Wymieszać wszystkie
składniki.wyrabiać ok. 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na
godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w
misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej(bigę można
przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).
ciasto
170 g mąki pszennej
razowej
1/2 łyżeczki
soli
3/4 szklanki
mleka
filiżanka
rodzynek
Wymieszać mąkę,sól i
mleko do połączenia składników.Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby
równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić
w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
ciasto
właściwe
biga
ciasto z
rodzynkami
7 łyżek mąki
pszennej razowej
płaska łyżeczka
soli
2 i1/4 łyżeczki
drożdży instant
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki
mielonego cynamonu
3/4 szklanki
orzechów włoskich posiekanych
cukier
cynamonowy
3 łyżki cukru
wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu
ciasto
chlebowe
Wymieszać wszystkie
składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4
minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się
rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5
minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i
umieścić w naoliwionej misce.Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto
zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto
na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w
długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć "szwem" do dołu w lekko posmarowanej formie.
Odstawić do
ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do
200 st.C.
Umieścić ciasto w
piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut.
Jeżeli potrzeba
obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie
się zrumieni.
Sprawdzić czy
upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
W akcji wspólnego pieczenia chleba udział wzięły:
Amber - Kuchennymi drzwiami
Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nieład Alutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nieład Alutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
i...
ja wisla, ja wisla :) Zapach
chleba
wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńwyglada rewelacyjnie :)
Piękna kromka!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ją razem z Tobą.
Dziękuję za wspólny pachnący cynamonem czas.
wyszedł slicznie! takie wspólne akcje sa swietne, dziekuje :)
OdpowiedzUsuńnic mi nie zostało do zamrożenia więc wierzę na słowo:) pożarłam połowę po prostu z mlekiem:) dziękuję za wspólną zabawę:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie się udał i dżemem ideał , u mnie poszedł w takiej właśnie wersji plus z samym masłem
OdpowiedzUsuńA pieczenie razem jest świetne
Fajna akcja, cieszę się, że was wszystkie poznałam, chociaż internetowo :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWisło cudny chlebek i wspaniały dżem. Też go upiekłam ale do akcji nie dołączyłam. Może następnym razem mi się uda :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Mnie najbardziej smakował z masłem i miodem :) Miło spędzić razem czas!
OdpowiedzUsuńŚliczny wyszedł! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co cynamonowe,, pycha!
OdpowiedzUsuńPięknie się upiekł a do tego w jakim smakowitym duecie podany :) Miło było wspólnie kucharzyć :)
OdpowiedzUsuńJa również swój zamroziłam, po pokrojeniu na kromki, bo nas jest tylko dwójka. Teraz jest w sam raz na szybki podwieczorek, albo słodkie śniadanie. POzdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za czas spędzony na wspólnym chleba pieczeniu ... wspaniale jest móc czerpać wiedzę ze wspólnych doświadczeń...
OdpowiedzUsuńKawa z tym chlebem cudownie smakuje...
Serdecznie pozdrawiam...
Dla mnie idealny jest do kawy właśnie.
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie twarożek szczypiorkowo-cynamonowy:)
Dzięki za wspólne pieczenie!
Brawo za wnikliwe czytanie! Nie była to celowa pułapka, tylko przejęzyczenie, a twarożek był szczypiorkowo-rzodkiewkowy :)))
UsuńTe ostatnie zdjęcie powoduje, ze robię się głodna:) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację,że po rozmrożeniu chlebek jest jak świeży, bo też mam zamrożony, chcę podać go jutro i obawiałam się , czy nie "dam plamy".
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny wypiekanie i życzą miłego weekendu.
Wisełko pięknie Ci się upiekł chlebek nasz wspólny. Dziękuję za kolejne fantastyczne wspólne spotkanie i mam nadzieję do następnego razu. Ciepło pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszny! Bardzo mi się podoba kolejny docinek tego chlebowego serialu, czekam na więcej... :)
OdpowiedzUsuńchlebek sam w sobie pyszny, ale z tym dżemem to już w ogóle obłęd :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie!