Pistacje! Piękne i pyszne. Rzadko można kupić w sklepach naturalne, nie solone. Te są chyba jeszcze bardziej zielone. Warto spożywać te orzechy regularnie, w ograniczonej ilości, około 30 sztuk. Orzechy pistacjowe zawierają witaminy z grupy B i witaminę E, a konkretnie gamma-tokoferol, który ma właściwości przeciw nowotworowe. Poza tym przypisuje się pistacjom korzystne działanie na serce i układ krwionośny. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL. No i luteina. Oprócz tego, że korzystnie wpływa na wzrok, to nadaje orzeszkom ten piękny kolor.
Ponieważ jest w niej dużo białej czekolady, dodaję do ciasta mniej cukru.
Polecam tę zieloną, pachnącą cytryną babkę Bei na wielkanocny stół.
Babka z pistacjami
150 g masła
120 g cukru
2 jajka
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
80 g posiekanych, niesolonych pistacji
80 g posiekanej, białej czekolady
Utrzeć masło z cukrem. Dodać po jednym jajka, a następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dokładnie wmieszać pistacje, czekoladę i skórkę cytrynową.
Ciasto przełożyć do małej formy babkowej. Moja ma pojemność 1,2 litra.
Piec w temperaturze 180 stopni 50 minut.
Twoje zdjecia przemawiaja do mnie,cudna,piekna baba,no i te pistacje....pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :-)Ta zieleń jest wyjątkowo wdzięczna do fotografowania.
UsuńWisło, a skąd bierzesz niesolone pistacje? Bardzo porażają cenowo?
OdpowiedzUsuńCzasami bywają u Skworca. Drogie są, ale warto czasami kupić, bo pyszne i zielone :-)
UsuńDzięki Wisło, znalazłam. Idę gadać z wężem w kieszeni ;).
UsuńPrzepiękna baba! Pamiętam ten przepis:) Rzeczywiście niesolone pistacje to skarb.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Zielonej Zabawie! Będzie mi miło, jeśli zamienisz baner na pobrany z bloga, nie będzie miał głupich napisów:)
Piękna i inspirująca była Twoja zabawa. I w moim ulubionym kolorze :)
UsuńWygląda przepysznie...dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńDziekuję. Z babkami jeszcze nie skończyłam ;)
UsuńPiękna , puchata baba.Z pistacjami robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pistacje, taką babkę to chyba mogłabym całą zjeść sama... ;)
OdpowiedzUsuńEeee, sama raczej nie. Dużo w niej masła i czekolady. Bardzo sycąca :-)
Usuń