23.03.2013

Babka piaskowa



W poszukiwaniu przepisu na najlepszą babkę piaskową, trafiłam na stronę Ewy Wachowicz. Znalazłam tam recepturę na babkę  z jej domu rodzinnego, babkę pieczoną na Wielkanoc, babkę -wspomnienie z dzieciństwa. U mnie w domu nie piekło się babek proszkowych. Mam jednak w pamięci z dziecięcych lat smak ciasta jedzonego może u jakiejś ciotki, może u koleżanki... Szukam tego smaku i ciągle jestem coraz bliżej.

Babka z przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo dobra, wilgotna i rozsypująca się w ustach tak, jakby była z piasku. To pewnie zasługa mąki ziemniaczanej, która jest niezbędnym składnikiem ciasta piaskowego. Bardzo dobry, godny polecenia przepis.





Babka piaskowa

5 jajek
200 g cukru
220 g masła
180 g mąki tortowej
140 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Masło roztopić i ostudzić. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Przygotować formę około 2 l, dokładnie smarując masłem i posypując mąka.
Ubić jajka z cukrem na puszysty krem. Dodać przesiane mąki, proszek, mieszając cały czas mikserem dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Nie za długo, tylko tyle, żeby masa była jednolita.

Piec około godziny, do suchego patyczka.

Można upiec babkę dwukolorową. W tym celu 1/3 część ciasta jasnego odłożyć i wymieszać z 20 g ciemnego kakao. Do formy wlać ciasto jasne, a na wierzch ciemne i przemieszać delikatnie patyczkiem.

Najlepsza jest jednak babka jednokolorowa, waniliowa.




Inne pyszne babki to:








10 komentarzy:

  1. U nas bardzo czesto goscila babka piaskowa wlasnie... Nie wiem, czy to podobny przepis, bede musiala zapytac mame :) Ale skoro mowisz, ze rozplywa sie w ustach, to warto wpisac ja do odpowiedniego notatnika :)

    Pozdrawiam serdecznie Wislo!
    I milej niedzieli zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja upiekę jeszcze raz na Wielkanoc. Bardzo mi smakuje.
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Babka z mojego dzieciństwa to babka cytrynowa, koniecznie podana z kubkiem ciepłego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa Wachowicz tez wspomina tę babkę jedzoną z mlekiem. Ciasto mojego dzieciństwa to drożdżówka w towarzystwie mleka :)

      Usuń
  3. uwielbiam babkę piaskową, zawsze wychodzi tak samo pyszna ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znajduję przepisy na coraz bardziej pyszne ;)

      Usuń
  4. smacznie wygląda, też będę taką babkę robić w przyszłym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie piaskowe są smaczne..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń