W poszukiwaniu przepisu na najlepszą babkę piaskową, trafiłam na stronę Ewy Wachowicz. Znalazłam tam recepturę na babkę z jej domu rodzinnego, babkę pieczoną na Wielkanoc, babkę -wspomnienie z dzieciństwa. U mnie w domu nie piekło się babek proszkowych. Mam jednak w pamięci z dziecięcych lat smak ciasta jedzonego może u jakiejś ciotki, może u koleżanki... Szukam tego smaku i ciągle jestem coraz bliżej.
Babka z przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo dobra, wilgotna i rozsypująca się w ustach tak, jakby była z piasku. To pewnie zasługa mąki ziemniaczanej, która jest niezbędnym składnikiem ciasta piaskowego. Bardzo dobry, godny polecenia przepis.
Babka piaskowa
5 jajek
200 g cukru
220 g masła
180 g mąki tortowej
140 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Masło roztopić i ostudzić. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Przygotować formę około 2 l, dokładnie smarując masłem i posypując mąka.
Ubić jajka z cukrem na puszysty krem. Dodać przesiane mąki, proszek, mieszając cały czas mikserem dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Nie za długo, tylko tyle, żeby masa była jednolita.
Piec około godziny, do suchego patyczka.
Można upiec babkę dwukolorową. W tym celu 1/3 część ciasta jasnego odłożyć i wymieszać z 20 g ciemnego kakao. Do formy wlać ciasto jasne, a na wierzch ciemne i przemieszać delikatnie patyczkiem.
Najlepsza jest jednak babka jednokolorowa, waniliowa.
Inne pyszne babki to:
U nas bardzo czesto goscila babka piaskowa wlasnie... Nie wiem, czy to podobny przepis, bede musiala zapytac mame :) Ale skoro mowisz, ze rozplywa sie w ustach, to warto wpisac ja do odpowiedniego notatnika :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Wislo!
I milej niedzieli zycze :)
Ja upiekę jeszcze raz na Wielkanoc. Bardzo mi smakuje.
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam :)
Babka z mojego dzieciństwa to babka cytrynowa, koniecznie podana z kubkiem ciepłego mleka :)
OdpowiedzUsuńEwa Wachowicz tez wspomina tę babkę jedzoną z mlekiem. Ciasto mojego dzieciństwa to drożdżówka w towarzystwie mleka :)
Usuńuwielbiam babkę piaskową, zawsze wychodzi tak samo pyszna ;d
OdpowiedzUsuńJa znajduję przepisy na coraz bardziej pyszne ;)
Usuńsmacznie wygląda, też będę taką babkę robić w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńTaki babkowy czas.
UsuńTakie piaskowe są smaczne..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń