25.03.2013

Pasztet z galaretką sherry



Szybki, nie skomplikowany pasztet drobiowy z galaretką sherry powstał z potrzeby natychmiastowego spróbowania jak smakuje ta galaretka. Przepis na nią znalazłam na stronie Davida Lebovitza, ale towarzyszący jej pasztet wydał mi się zbyt dużym wyzwaniem dla moich nie wątróbkowych domowników. Powstał więc pasztet z piersi kurczaka i indyka z dużą ilością wątróbki drobiowej, doprawiony łagodnie, no i z tą galaretką, która stanowi świetne jego wykończenie. Jest smaczna i ... ładna.




Pasztet drobiowy z galaretką sherry

500 g wątróbki drobiowej
600 g piersi kurczaka i/lub indyka
duża cebula
125 g masła
2 jajka
Rozmaryn, tymianek
sól i pieprz

160 ml sherry lub porto
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny

Mięso drobiowe pokroić na małe kawałki. Całe masło rozpuścić w rondlu i dodać pokrojoną cebulę. Dusić do miękkości. Dodać mięso i zioła. Ponownie dusić aż mięso będzie bardzo miękkie. Jeżeli jest za mało płynu można dodać trochę wody lub/i masła Dodać wątróbkę i dusić jaszcze 10 minut. Ma być jeszcze różowa w środku.
Mięso przestudzić i zmielić przez maszynkę z sitkiem pasztetowym. Można też całość rozdrobnić dobrym blenderem. Mięso drobiowe i wątróbka są delikatne i powinny dać się ładnie zblendować.
Do zmielonej masy dodajemy dwa jajka, sól i pieprz do smaku. Można tez wlać kieliszek sherry.
Masę przenosimy do jednego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych i pieczemy 10 minut bez przykrycia a następnie przykryte przykrywka lub folią aluminiową W temperaturze 150 stopni. Czas pieczenia 30-50 minut. Zależy od wielkości naczynia. Ja sprawdzam po 25 minutach temperaturę w środku masy za pomocą termometra kuchennego. Powinna mieć 70 stopni.

Wodę wlać do miseczki i wsypać na jej powierzchnię żelatynę. Niech namoknie 5 minut. Wino z przyprawą i cukrem mocno podgrzać i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Nie gotować. Roztwór ostudzić. Zimnym ale jeszcze płynnym zalać pasztet.








Wielkanocne pasztety



















11 komentarzy:

  1. Ojej,ale pasztecik! Wyobrazam sobie,jak pieknie pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet pięknie wygląda :) Galaretka sherry jest wspaniałym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pasztet wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita galaretka Wisło. Kusi i mówi do mnie :). Tylko nie wiem, czy zrób mnie, czy zjedz mnie. Pewnie jedno i drugie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, bo łatwo, a bardzo dobra jest i czyni pasztet bardziej atrakcyjnym.

      Usuń