Przed nami grudzień. Chociaż zimny i ciemny, jest w naszych kuchniach czasem przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Świąt radosnych, ciepłych, pachnących i tak bardzo rodzinnych.
Chciałabym, aby grudniowa lista też była szczególna, świąteczna.
Oczekuję jak zwykle na Wasze najlepsze, sprawdzone wypieki na zakwasie i na drożdżach. Chciałabym żeby były pachnące choinką, makowcem i piernikiem.
Tym razem z grupy wypieków na zakwasie wybiorę jeden przepis - najoryginalniejszy, świąteczny, pięknie zilustrowany i jego autora obdaruję książką o pieczeniu chleba.
Jestem prywatnym fundatorem tej nagrody i jedynym członkiem jury. Boje się tego wyboru. Na pewno będzie bardzo trudny, bowiem Wasze zdjęcia i wypieki są często wprost niesamowite. Chciałabym żeby ta książka nie była zwykłą nagrodą, tylko prezentem świątecznym ode mnie dla reprezentanta wszystkich wspaniałych, domowych piekarzy. Bo tu nie może być mowy o konkursie. Każdy, kto piecze w domu chleb jest osoba szczególną. Daje swoim najbliższym pokarm napełniony miłością, którą przelewa w bochenek pracą swoich rąk.
O tym jaka to będzie książka zdecyduję do 15 grudnia i napiszę o tym na stronie "Na zakwasie i na drożdżach"
Zapraszam do zgłoszeń na grudniowa listę "Na zakwasie i na drożdżach" Nowy formularz już czeka.
Na zakwasie...
Konwalie w kuchni
|
Chleb orkiszowy z czarnuszką na zakwasie żytnim happy kitchen |
UgotujmyTo,pl
|
Chleb mieszany z musli Zapach domowego pieczywa |
Chleb Tartine food to warm the soul |
Foodzeit
|
Io Sono Sandra
|
UgotujmyTo.pl
|
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem Kulinarne Przygody Gatity |
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem Zapach chleba |
Akacjowy blog
|
Chleb pszenno-żytni razowy na zakwasie Zakalce mego życia |
Chleb lniany mieszany Adam Piekarz |
Pieczywo na zakwasie
|
Chleb pszenny/orkiszowy na zakwasie Tarzynkowo |
Pain Rustique Pieczywo na zakwasie |
Chleb orkiszowy z czarnuszką Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Kuchnia Gucia
|
Chleb ukraiński Pieczywo na zakwasie |
Chleb wileński żytni Adam Piekarz |
Kuchnia Gucia
|
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami Grahamka, weka i kajzerka |
Pan tramvai Apparecchiamo? |
Zapach chleba
|
Chleb litewski Anioły w kuchni |
Sono, Io Sandra
|
Pszenny chleb z dynią Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Mozaika życia
|
Wasabi fried onion bread Foodzeit |
Levain z ciecierzycą i sezamem codojedzenia.pl |
Kulinarne Przygody Gatity
|
Focaccia z oliwkami Kulinarne Przygody Gatity |
Apprendisti Pasticcioni
|
Autumn Kolache with Chestnut flour and Persimmon Jam rise of the sourdough preacher |
Beignets Pomysłowe Pieczenie |
Zakalce mego życia
|
Szwedzkie pieczywo chrupkie na zakwasie Kuchnia Gucia |
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
...i na drożdżach
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Kulinarne Przygody Gatity |
Tortadirose
|
Smakowitychleb.pl
|
Bagietki z sezamem Gotowanie pod gruszą |
Weka...a może bułka paryska Grahamka, weka i kajzerka |
Moje domowe kucharzenie
|
Pan de sorc Tortadirose |
Kulinarne Przygody Gatity
|
Pieczywo na zakwasie
|
Tarzynkowo |
happy kitchen
|
Dyniowe rogaliki drożdżowe UgotujmyTo.pl |
UgotujmyTo.pl
|
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Kulinarne Przygody Gatity |
Maślane bułeczki z borówką i dulce de leche codojedzenia.pl |
Moje domowe kucharzenie
|
Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Kulinarne Przygody Gatity |
Kulinarne Przygody Gatity
|
Wieniec cynamonowo-korzenny happy kitchen |
Drożdżowy wieniec cynamonowy z kardamonem Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Takie tam moje pomysły
|
Chałka migdałowa Takie tam moje pomysły |
Bułeczki cynamonowe By było przyjemniej |
Apparecchiamo?
|
Brioszka z dynią z maszyny Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Briciole
|
Chleb z miodem i szafranem Gotowanie pod gruszą |
unsoffiodipolveredicannella
|
Gotowanie pod gruszą
|
Panini z awokado, boczkiem i kurczakiem codojedzenia.pl |
Io Sono Sandra
|
Chleb żytni łatwy i szybki Grahamka weka i kajzerka |
Имя моё
|
Niezawodny chleb Moje domowe kucharzenie |
Nocny chleb owsiany Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Chleb na piwie (bez zagniatania) Smakowitychleb,pl |
Pszenno-żytni chleb z makiem i cebulą Pieczywo na zakwasie |
Moje domowe kucharzenie
|
Solanki Moje Domowe Kucharzenie |
unsoffiodipolveredicannella
|
Tortanielli senza sugna Apprendisti Pasticcioni |
Toskański chleb z szałwią i oliwkami Pink Hungry |
Focaccia with overnight fermentation Foodzeit |
Odrywany chlebek drożdżowy z jarmużem i serami Kuchennymi drzwiami |
Gotowanie pod gruszą
|
Empanada gallega hiszpański "kulebiak" Kulinarne Przygody Gatity |
Po prostu Marghe
|
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą UgotujmyTo.pl |
Stromboli ze szpinakiem przepisnachleb.pl |
Wszystko wygląda pięknie, miałabym wielki problem, żeby wybrać jedno:)
OdpowiedzUsuńmi tez podobają się wszystkie, zakwasowe rewelacyjne , drożdżowe bardzo ciekawe , kurcze cudne są
OdpowiedzUsuńimponująca lista pachnących wypieków ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale zestawienie, swietne przepisy, ciesze sie ze i ja dolaczylam do tej listy:-)
OdpowiedzUsuńImponująca lista :) Cieszę się , że mam gdzie myszkować wśród przepisów i ciągle mogę znaleźć nowe inspiracje. Dzięki wielkie Wislo :)
OdpowiedzUsuńI ja dołączam do gratulacji: super inspiracje ! Jest z czego wybierać, oj jest :-)
OdpowiedzUsuńBeautiful collection Wieslawa!
OdpowiedzUsuńHave a lovely evening
Lou
jest pięknie, jest inspirująco :) mój rogaty, drożdżowy makowiec już czeka na publikację i dodanie do grudniowej listy :))
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem ! Piękna lista :)
OdpowiedzUsuńIt is hard to wrap one's head around so many beautiful breads. I want to try this and that and the other... all of them! Thank you Wisla and Happy New Year!
OdpowiedzUsuń