01.12.2013

Na zakwasie i na drożdżach. Listopad 2013




Listopadowa lista to 86 wypieków przygotowanych na zakwasie lub na drożdżach. Z każdym wydaniem lista jest dłuższa i bardzo mnie to cieszy. W grudniowe wieczory będzie można ją przeglądać w poszukiwaniu inspiracji do pieczenia. Kolorowe zdjęcia pachnących bochenków, bułek i drożdżówek mogą zapobiec jesiennej depresji, zwłaszcza, gdy wykorzystamy je i cały nasz dom napełni się najmilszym zapachem... zapachem chleba.

Przed nami grudzień. Chociaż zimny i ciemny, jest w naszych kuchniach czasem przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Świąt radosnych, ciepłych, pachnących i tak bardzo rodzinnych.
Chciałabym, aby grudniowa lista też była szczególna, świąteczna.
Oczekuję jak zwykle na Wasze najlepsze, sprawdzone wypieki na zakwasie i na drożdżach. Chciałabym żeby były pachnące choinką, makowcem i piernikiem.
Tym razem z grupy wypieków na zakwasie wybiorę jeden przepis - najoryginalniejszy, świąteczny, pięknie zilustrowany i jego autora obdaruję książką o pieczeniu chleba.
Jestem prywatnym fundatorem tej nagrody i jedynym członkiem jury. Boje się tego wyboru. Na pewno będzie bardzo trudny,  bowiem  Wasze zdjęcia i wypieki są często wprost niesamowite. Chciałabym żeby ta książka nie była zwykłą nagrodą, tylko prezentem świątecznym ode mnie dla reprezentanta wszystkich wspaniałych, domowych piekarzy. Bo tu nie może być mowy o konkursie. Każdy, kto piecze w domu chleb jest osoba szczególną. Daje swoim najbliższym pokarm napełniony miłością, którą przelewa w bochenek pracą swoich rąk.
O tym jaka to będzie książka zdecyduję do 15 grudnia i napiszę o tym na stronie "Na zakwasie i na drożdżach"

Zapraszam do zgłoszeń na grudniowa listę "Na zakwasie i na drożdżach" Nowy formularz już czeka.



Na zakwasie...

Io Sono Sandra


UgotujmyTo.pl

Chleb na zakwasie
 z karmelizowanym porem

Kulinarne Przygody Gatity


Chleb na zakwasie
z karmelizowanym porem

Zapach chleba


Akacjowy blog

Chleb pszenno-żytni razowy
 na zakwasie

Zakalce mego życia



Chleb lniany mieszany
Adam Piekarz


Pieczywo na zakwasie
Chleb pszenny/orkiszowy
 na zakwasie
Tarzynkowo


Pain Rustique
Pieczywo na zakwasie 
Chleb orkiszowy z czarnuszką
Fabryka Kulinarnych Inspiracji


Kuchnia Gucia
Chleb ukraiński
Pieczywo na zakwasie 

Chleb wileński żytni
Adam Piekarz

Kuchnia Gucia
Minichlebki żytnie
z suszonymi śliwkami

Grahamka, weka i kajzerka

Pan tramvai
Apparecchiamo?

Zapach chleba
Chleb litewski
Anioły w kuchni


Sono, Io Sandra
Pszenny chleb z dynią
Fabryka Kulinarnych Inspiracji




Mozaika życia
Wasabi fried onion bread
Foodzeit


Levain z ciecierzycą
 i sezamem

codojedzenia.pl

Kulinarne Przygody Gatity
Focaccia z oliwkami
Kulinarne Przygody Gatity



Apprendisti Pasticcioni
Autumn Kolache
 with Chestnut flour
and Persimmon Jam

rise of the sourdough preacher


Beignets
Pomysłowe Pieczenie


Zakalce mego życia
Szwedzkie pieczywo
 chrupkie na zakwasie

Kuchnia Gucia

Bułeczki śniadaniowe
 na zakwasie

Fabryka Kulinarnych Inspiracji




...i na drożdżach



Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką
Kulinarne Przygody Gatity
Tortadirose


Smakowitychleb.pl
Bagietki z sezamem
Gotowanie pod gruszą

Weka...a może bułka paryska
Grahamka, weka i kajzerka

Moje domowe kucharzenie
Pan de sorc
Tortadirose


Kulinarne Przygody Gatity

Pieczywo na zakwasie
Tarzynkowo



happy kitchen
Dyniowe rogaliki
 drożdżowe

UgotujmyTo.pl


UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki dyniowe
 z pomarańczą

Kulinarne Przygody Gatity



Moje domowe kucharzenie

Szwedzkie bułeczki cynamonowe
 Kanelbullar

Kulinarne Przygody Gatity


Kulinarne Przygody Gatity


Wieniec cynamonowo-korzenny
happy kitchen

Drożdżowy wieniec cynamonowy
 z kardamonem

Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Takie tam moje pomysły
Chałka migdałowa
Takie tam moje pomysły

Bułeczki cynamonowe
By było przyjemniej

Apparecchiamo?
Brioszka z dynią
 z maszyny

Fabryka Kulinarnych Inspiracji


Briciole
Chleb z miodem i szafranem
Gotowanie pod gruszą








unsoffiodipolveredicannella
Gotowanie pod gruszą

Panini z awokado, boczkiem
 i kurczakiem

codojedzenia.pl

Io Sono Sandra

Chleb żytni łatwy i szybki
Grahamka weka i kajzerka



Имя моё

Niezawodny chleb
Moje domowe kucharzenie






Nocny chleb owsiany
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Chleb na piwie
 (bez zagniatania)

Smakowitychleb,pl

Pszenno-żytni chleb
z makiem i cebulą

Pieczywo na zakwasie


Moje domowe kucharzenie
Solanki
Moje Domowe Kucharzenie



unsoffiodipolveredicannella
Tortanielli senza sugna
Apprendisti Pasticcioni


Toskański chleb
z szałwią i oliwkami

Pink Hungry
Focaccia with overnight
fermentation

Foodzeit

Odrywany chlebek drożdżowy
 z jarmużem i serami

Kuchennymi drzwiami

Gotowanie pod gruszą
Empanada gallega
hiszpański "kulebiak"

Kulinarne Przygody Gatity



Po prostu Marghe
Focaccia dyniowa
z karmelizowaną cebulą

UgotujmyTo.pl

Stromboli ze szpinakiem
przepisnachleb.pl











10 komentarzy:

  1. Wszystko wygląda pięknie, miałabym wielki problem, żeby wybrać jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi tez podobają się wszystkie, zakwasowe rewelacyjne , drożdżowe bardzo ciekawe , kurcze cudne są

    OdpowiedzUsuń
  3. imponująca lista pachnących wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale zestawienie, swietne przepisy, ciesze sie ze i ja dolaczylam do tej listy:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Imponująca lista :) Cieszę się , że mam gdzie myszkować wśród przepisów i ciągle mogę znaleźć nowe inspiracje. Dzięki wielkie Wislo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja dołączam do gratulacji: super inspiracje ! Jest z czego wybierać, oj jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Beautiful collection Wieslawa!
    Have a lovely evening
    Lou

    OdpowiedzUsuń
  8. jest pięknie, jest inspirująco :) mój rogaty, drożdżowy makowiec już czeka na publikację i dodanie do grudniowej listy :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem pod wrażeniem ! Piękna lista :)

    OdpowiedzUsuń
  10. It is hard to wrap one's head around so many beautiful breads. I want to try this and that and the other... all of them! Thank you Wisla and Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń