W styczniowej liście jest dużo przepisów na bułki, rogale i płaskie pieczywo. Piekarze z Panissimo wypiekali w styczniu pieczywo etniczne. Bardzo ciekawe wpisy. Większości tych wypieków wcześniej nie znałam. Na mojej liście znajdują się w większości na samym dole, bo to głównie pieczywo przaśne, bez spulchniaczy.
Są też wspaniałe chleby na zakwasie. Wysyp pięknych bochenków. To chyba zasługa J. Hamelmana i polskiego wydania jego książki "Chleb", którą wiele piekarek znalazło pod choinką. Ja jestem bardzo z tej książki zadowolona. Wiele chlebów z niej upiekłam już wcześniej, ale książkę studiuję z prawdziwą przyjemnością. Tłumaczenie jest naprawdę dobre, fachowe. Nie zauważyłam do tej pory żadnych skrótów myślowych i uogólnień, które w takich książkach się zdarzają, gdy tłumacz nie do końca wie o czym pisze.
Przed nami luty. Luty cały jeszcze karnawałowy. Zachęcam do zamieszczania na lutowej liście oprócz chlebów i bułek, wypieków charakterystycznych dla tego czasu. Czekam na pączki, a zwłaszcza na faworki. Zróbmy sobie festiwal faworków. Wyeksponuję je na liście. Liczę na duuuużą górę faworków skąpanych w cukrze pudrze.
Karnawałowa lista lutowa "Na zakwasie i na drożdżach" czeka na wasze zgłoszenia.
Na zakwasie...
Chleb orzechowy Akacjowy blog |
Chleb pszenny na zakwasie w Vermont Kulinarne przygody Gatity |
Chleb pszenny z Vermont Stare Gary |
Chleb z kminkiem na zakwasie Happy Kitchen |
Chleb jabłkowy ola domowa |
Chleb Młynarza Stare Gary |
Protein Bread with Yogurt-Linseeds-Olives-Mustard Foodzeit |
Chleb litewski z maka zaparzaną Zakalce mego życia |
Żytni chleb radzieckiego żołnierza Kuchnia Alicji |
Żytni chleb radzieckiego żołnierza Moje domowe kucharzenie |
Żytni chleb radzieckiego żołnierza Pomysłowe Pieczenie |
Żytni chleb radzieckiego żołnierza Kulinarne przygody Gatity |
Chleb radzieckiego żołnierza Zapach chleba |
Żytni chleb razowy Akacjowy blog |
Chleb żytni z suszonymi wiśniami Kuchnia Alicji |
Świąteczny chleb kasztanowy Zapach chleba |
Świąteczny chleb kasztanowy Kuchnia Alicji |
Chleb żytni razowy z pestkami dyni Healthy Craving |
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami Kuchnia Gucia |
Chleb z orzechami włoskimi i z marchewką Kuchnia Gucia |
Miche, pointe-a-calliere Kuchnia Gucia |
Chleb wieloziarnisty na zakwasie Kulinarne przygody Gatity |
Chleb żytni z mąką pszenną razową i łamanym żytem Gotuj zdrowo!Guten Appetit! |
Chleb pszenno-żytny Apparecchiamo? |
Chleb z ziemniakami na żytnim zakwasie Agata gotuje |
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Zakalce mego życia |
Chleb pszenny razowy Stare Gary |
Chleb gryczany słonecznikowy Adam Piekarz |
Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi Healthy Craving |
Bułki słodowe Grahamka, weka i kajzerka |
Batbot Apprendisti Pasticcioni |
cornetti all'olio e la normalità Sono io, Sandra |
Turkish Pide rise of the sourdough preacher |
Focaccia z oliwkami Zakalce mego życia |
Barley and Spelt Sourdough Ring and Epi Bread & Companatico |
Chleb z prażonym słonecznikiem Moje pasje. Kuchnia i ogród |
Małe pączki z cukrem pudrem Kulinarne przygody Gatity |
Pączki z dodatkiem semoliny Takie tam moje pomysły |
Rogaliki śniadaniowe Pieczywo na zakwasie |
Scottish morning rolls Grahamka weka i kajzerka |
Healthy Craving
|
Bułki z makiem Pieczywo na zakwasie |
Mleczne bułeczki z rodzynkami Cynamonowy Pył |
Rogaliki Solanki Ala piecze i gotuje |
Solanki Moje domowe kucharzenie |
Rogale solanki Pomysłowe Pieczenie |
Solanki Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Chocolate swirl brioche tortadirose |
Rogaliki z czekoladą Cynamonowy Pył |
Mozaika życia
|
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Kulinarne przygody Gatity |
Cebularz lubelski Kulinarne przygody Gatity |
Zaplatany chleb z ziarnami Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Doris Grant Loaf tortadirose |
Chleb "z kamienia" Moje domowe kucharzenie |
Chleb z cebulą Moje domowe kucharzenie |
Chlebek Pita Stare Gary |
Mssemen (a Moroccan bread) Apprendisti Pasticcioni |
Maltese bread Briciole |
Mellawi Apprendisti Pasticcioni |
Pane indiano Naan con levito madre L'ingrediente perduto |
Rzat el quadi Apprendisti Pasticcioni |
wypieki przaśne
pane azzimo Sono io, Sandra |
Pane armeno piatto L'ingrediente perduto |
Baghrir Apprendisti Pasticcioni |
Rogagui Apprendisti Pasticcione |
Harcha Apprendisti Pasticcioni |
Imponująca lista
OdpowiedzUsuńWisło, wydaje m się, że już o to pytałam, ale... zapomniałam :-(
OdpowiedzUsuńPodpowiesz mi czy można i jak? Dołączyć do Waszej listy?
Serdeczności.
Oczywiście, że można, a nawet trzeba :) Na stronie ”Na zakwasie i na drożdżach” wszystko jest w punktach i w dwóch językach wyjasnione. Jak bys miała wątpliwości, pytaj.
UsuńJuż wchodzę i czytam - dziękuję i do miłego :-)
UsuńWspaniała kolekcja i już mam ochotę na niektóre przepisy. jak tylko dojdę do normalności po podróży biorę się za pieczenie. Pozdrawiam serdecznie i cieszę się niezmiernie, że mogę uczestniczyć w tym przedsięwzięciu :)
OdpowiedzUsuńbellissima raccolta!!!
OdpowiedzUsuńWhat a great roundup! Thank you so much.
OdpowiedzUsuńZe styczniowej listy polecam rogaliki śniadaniowe. Pyszne są, piekłam już kilka razy;).
OdpowiedzUsuńNic tylko rzucić pracę i zabrać się za pieczenie tych wszystkich pyszności;)
OdpowiedzUsuńPiękne! Wisło, czy mogę wstawić Flammkuchen - bo to placek i bez zakwasu i bez drożdży?
OdpowiedzUsuńBeato, oczywiscie, że możesz :)
UsuńJuż :)
Usuń