3.12.2013

Korzenny przekładaniec




Korzenny przekładaniec - ciasto, które nie jest ani miodownikiem, ani piernikiem. Mało w nim miodu, pachnie najbardziej cynamonem, nie wymaga leżakowania, a po wykonaniu można go po 2-3 godzinach kroić i podawać. Upiekłam go dla kogoś, kto własnie daleko wyjeżdża i nie będzie celebrował po polsku Świąt Bożego Narodzenia. To miała być taka namiastka świątecznych smaków i zapachów. Udana namiastka. W domu pachniało piernikiem i trochę było z nim zamieszania, takiego świątecznego. Najlepiej smakował po 24 godzinach. Dobre, korzenne ciasto przekładane smakowitym kremem kajmakowym. Niezbyt słodkie, bo kajmak jest tylko dodatkiem do bitej śmietany.




Korzenny przekładaniec

3 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki  miodu
100 g masła
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
łyżeczka przyprawy piernikowej
pół łyżeczki cynamonu
 3 szklanki mąki (dałam 2 szklanki mąki tortowej i jedna szklankę mąki pełnoziarnistej z płaskurki)

Masło ubić z cukrem, miodem i szczyptą soli na gładka masę. Dodać po jednym jajka. Sodę rozmieszać w śmietanie, dodać wraz z maka do masy i wyrobić ciasto. Wyrabianie zakończyć na blacie kuchennym. Gładkie ciasto podzielić na 5-6 równych wagowo części. Rozwałkować placki w wybranym kształcie. Piec około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie dopuścić do zbrązowienia, bo placki będą twarde. Powinny tylko lekko zmienić kolor.




Krem kajmakowy

2 szklanki śmietany 36% do ubijania
puszka słodzonego mleka skondensowanego (wcześniej gotowana 2 godziny)
opakowanie śmietanfiksu, jeżeli ciasto ma być przechowywane kilka dni
siekane lub mielone orzechy laskowe w ilości do smaku

Krem do przełożenia
1 szklankę śmietany ubić, gdy zacznie sztywnieć dodać porcjami 3/4 puszki gęstego kajmaku i pod koniec partię zmielonych orzechów. Takim kremem przełożyć placki. Obciążyć lekko i zostawić na minimum 2-3 godziny.
Krem do wykończenia
1 szklankę śmietany ubić ze śmietanfixem i resztą kajmaku . Dodać orzechy. Posmarować brzegi i wierzch ciasta, maskując nierówności.









24 komentarze:

  1. Gdy przeczytałam zdanie : ''korzenne ciasto przekładane smakowitym kremem kajmakowym'' już wiem że muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kajmak to również moja słabość. Mogę jeść łyżeczka z puszki. To znaczy nie mogę, bo nie powinnam ;)
      Napisz czy smakował.

      Usuń
  2. spokojnie można nazwać go miodownikiem, o w końcu miód jest w środku :) Super wygląda. Lubię takie ciasta, które są z dodatkiem miodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miodownik to raczej powinien mieć więcej miodu niż cukru, ale mnie akurat taki mniej miodowy, a pachnący było potrzebny.

      Usuń
  3. Ale pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, ile warstw:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sześć ;) chciałam żeby było siedem, ale placki były za cienkie, gdy wałkowałam do rozmiaru mojej formy.

      Usuń
  5. Oj w tym roku na pewno zagosci na świątecznym stole

    OdpowiedzUsuń
  6. Wisełko , ono wygląda Bosko , naprawdę jest co podziwiać

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci wyszedł ! Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wisełko, przepis rewelacyjny, zapisuję, upiekę na Nowy Rok, bo wypieki na święta już zaplanowane i uzgodnione smaki z dziećmi.
    Są takie propozycje, które "biorę " w ciemno, ale zdjęcia tez bardzo mnie przekonują, u Ciebie genialnie ciasto wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, Gatito, Smakowe Kubki - dziękuję. Ciekawa jestem jak bedzie smakowal. koniecznie napisz.

      Usuń
  9. Wygląda doskonale :) Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. io quando passo da te .... SVENGO sempre!
    sei veramente troppo brava!
    un abbraccio
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
  11. Wisło,jest taki doskonały!
    Chyba nie dorównam,choć ochotę mam wielką...

    OdpowiedzUsuń
  12. idealne ciasto na wieczory przy choince...
    mam wielką słabość do kajmaku i korzennych aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wisełko piękny ten przekładaniec .... aż miałoby ochotę zatopić się w nim zęby:) pozdrawiam
    PS.... ja też mogę wyjadac kajmak łyżeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo podoba mi się w Twoim przepisie, dodatek mąki pełnoziarnistej, no i oczywiście kajmak rzecz jasna :-)
    Zazdroszczę temu tajemniczemu komuś...

    OdpowiedzUsuń
  15. Amber, ankawell, Jolu, Aniu - dziękuje bardzo. Ja jestem krówkowo-kajmakowym łakomczuchem o każdej porze roku.
    Tajemniczy ktoś, to mój mąż, który własnie nie poleciał, bo huragan zatrzymał samoloty na gdańskim lotnisku. Ale jego wyjazd to kwestia kilku dni i znowu Świeta bez niego...

    OdpowiedzUsuń
  16. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń