01.11.2013

Na zakwasie i na drożdzach. Październik 2013





Czwarta, październikowa lista zawiera 78 zdjęć, które prowadzą do sprawdzonych przepisów na chleby i inne wypieki wykonane w domu z użyciem zakwasu lub drożdży. Tym razem w zestawieniu jest zdecydowanie więcej wypieków drożdżowych, w tym ponad 20 przepisów na prawdziwe, chlebowe bochenki i różnego rodzaju bułki. Każdy chętny, początkujący piekarz, który nie oswoił jeszcze zakwasu znajdzie tu jakiś drożdżowy chleb dla siebie i swojej rodziny.
Zarówno w w części zakwasowej jaki i drożdżowej jest dużo barwnych bochenków. Dodatek dyni, cukinii, buraków czy wykwintnej czekolady dał prawdziwy, jesienny bukiet kolorowych chlebów.

Na listę powracają wypieki, które już w poprzednich miesiącach na niej gościły. Z prawdziwą przyjemnością zamieszczam tu wypieki wykonane według przepisów znalezionych na listach lub tymi przepisami zainspirowane. Przykładem jest piękny Toskański Chleb zamieszczony na blogu UgotujmyTo.pl, a upieczony z inspiracji lipcowym przepisem marghe, oraz drożdżowe kwiaty, które rozkwitły w wielu domach, a pierwszy raz również pokazała nam je tutaj marghe, niezwykle inspirująca, świeżo upieczona blogerka. Jeżeli wracają tu takie wypieki, to znaczy, że lista spełnia swoje zadanie - inspiruje do pieczenia domowego pieczywa.

Jedna czwarta przepisów na październikowej liście pochodzi spoza polskiej blogosfery. To głównie blogerki z włoskiej grupy Panissimo, ale nie tylko. Bardzo mnie to cieszy i bardzo dziękuję im za zgłaszanie przepisów. Urozmaica to i odświeża nasza listę.

Lista "Na zakwasie i na drożdżach" wydłuża się z każdym miesiącem. Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii na temat jej wyglądu. Czy taki układ zdjęć sprzyja swobodnemu jej przeglądaniu?
Ciekawa też jestem, czy któraś pozycja, szczególnie przypadła Wam do gustu. Ja zestawiając listę zachwycałam się wielokrotnie, ale najbardziej spodobała mi się fotografia i pomysł Marysi z bloga Pieczywo na zakwasie (i nie tylko) na  Zaplatany chleb z ziarnami. Prosty chleb na zaczynie drożdżowym, praktycznie i atrakcyjnie ozdobiony ziarnami. Właśnie wyrasta w wersji orkiszowej.

Lista listopadowa już otwarta. Zapraszam!





Na zakwasie...


rise of the sourdough preacher



Chleb pszenny z dynią na zakwasie
Zapach chleba



Chleb czekoladowo-kasztanowy
 na zakwasie

food to farm the soul

Czekoladowy chleb na zakwasie
Magia w kuchni


indovina chi viene a cena?

Chleb żytni na zakwasie
 z suszonymi wiśniami
 i orzechami

Akacjowy blog

Focaccia dyniowa
Bea w kuchni


Kocham Gary

Chleb Młynarza
Kulinarne Przygody Gatity

Orkiszowe minibagietki
 Codojedzenia.pl

Bułeczki śniadaniowe na zakwasie
UgotujmyTo.pl






Chleb oliwkowy
Kulinarne przygody Gatity

Chleb Oliwkowy Hamelmana
Zapach chleba


Magia w kuchni

Chleb oliwkowy
 (wg J. Hamelmana)
UgotujmyTo.pl







Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)


Chleb na zakwasie
Moje domowe kucharzenie

Chleb pszenny 
na płynnym zaczynie
Zapach chleba

Panis Farreus 100% Eincorn Ring
Breads &Companatico







Tarzynkowo

Bagietka sezamowa
 na zakwasie pszennym

Smakowitychleb.pl




Smakowitychleb.pl


ruota di pane di segale
indovina chi viene a cena?

Chlebowe serce z muesli
 na zakwasie
Po prostu Marghe/ Semplicemente Marghe


Adam Piekarz

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty
Adam Piekarz






Apparecchiamo


Chleb jaglany mleczny
Adam Piekarz

Pane all'uvetta o pan tramvai
 con levito madre

Ricettosando

Pizza na zakwasie
Codojedzenia.pl






...i na drożdżach



Kulinarne Przygody Gatity

Zawijaniec drożdżowy
 z orzechowym nadzieniem

Takie tam moje pomysły



unsoffiodipolveredicannella

Panini al latte czyli
By było przyjemniej

Bread rings,
 with fresh grape must

cibo vino e parole

Kocham Gary



I flauti salati al pat? di olive
unsoffiodipolveredicannella

UgotujmyTo.pl

Eggless Fresh Mint Spicy
 Cheesy Pull-Apart Loaf

Lemon in Ginger

Briciole

treccia di pane
 con uvetta e noci
 raisin walnut braided
 bread
Briciole


UgotujmyTo.pl

Chleb tostowy z mąką razową
Pieczywo na zakwasie i nie tylko

Apprendisti Pasticcioni

Chleb z pieczonymi ziemniakami
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)

Boule Francese
 French boule bread

 Tortadirose

Chleb delikatesowy
Gotowanie pod gruszą

Gotowanie pod gruszą

Ciabatta w wiejskim stylu
Gotowanie pod gruszą

Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)

Almond Bread
Apprendisti Pasticcioni





Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)

Norvegian bread
briggishome

cioccolato amaro


Nocny chleb
Moje domowe kucharzenie

Lemon in Ginger



Wytrawny chlebek
 z chili

Magia w kuchni

Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)

Drożdżowe naleśniki
 ze Spreewaldu
Mozaika życia


Takie tam moje pomysły
Zwijane bułeczki
Moje domowe kucharzenie






Brioscine all'olio
 extrawergine di oliva

Le Padelle Fan Fracasso

Bagietki z ziołami
Magia w kuchni

Grahamka, weka, kajzerka





















Il PanBruco
Apprendisti Pasticcioni

Farina bona, potatoes
and walnuts yeasted bread rolls

rise of the sourdough preacher

Happy Kitchen

briggishome



Chleb z dynią
Gotowanie pod gruszą

Chleb dyniowy
Moje domowe kucharzenie

Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Bułeczki dyniowe
Moje domowe kucharzenie




Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Chleb cukiniowy
Fabryka Kulinarnych Inspiracji






19 komentarzy:

  1. Suuuuuper. Widzę, że z miesiąca na miesiąc lista się wydłuża :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, wydłuża się dzięki takim jej orędowniczkom jak Ty. Bardzo dziekuje za udział i polecanie listy :)

      Usuń
  2. wspaniała lista i mnóstwo atrakcji :)))))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście chleb zaplatany z ziarnami robi wrażenie :)))))))))))))

      Usuń
  3. Fantastic showcase! So many beautiful breads, one needs extra hours in a day to try them all. Congratulations everybody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Also thank you for your participation and support :)

      Usuń
  4. Wow Wisla, what a nice collection of bread.
    Thank you so much for this nice idea, now I'm going to take a look at some recipes ;)
    Have a very nice weekend.
    Lou

    OdpowiedzUsuń
  5. Wisla.... sono rimasta senza parole! ma che bellissima idea che abbiamo avuto a gemellarci!!!
    bellissima la tua raccolta!
    un abbraccio stretto stretto
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grazie per divertirsi insieme e sostenere Sandra :)

      Usuń
  6. Piękna lista i taka inspirująca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Great roundup dear Wisla! Thank you so much!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. I znów sporo pysznych przepisów...jest w czym "przebierać " i eksperymentować..

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne wypieki i jakie różne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniala, imponujaca listać Po raz kolejny dziekuje za motywacje :)

    (PS. Wislo, czy mozesz prosze sprawdzic link do 'pane alle olive ciprioya - Cyprus-style olive bread'? u mnie bowiem nie dziala...).

    OdpowiedzUsuń
  11. PPS. I jeszcze 'Farina bona, potatoes and walnuts yeasted bread rolls' oraz ten buraczany...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beo, dziękuję za przejrzenie listy. Okazuje się, że jesteś jedyną osobą, która zrobiła to tak dokładnie. Po publikacji sprawdzałam i wszystko było. Byc może na skutek późniejszych uzupełnień wkradły sie błedy. Niestety, karty nie śą idealne, ale niektóre po prostu nie daja sie sformatować tak, jak bym chciała. Juz mniej, ale ciągle jeszcze walczę z tym edytorem.
      Jeszcze raz dziekuję :)

      Usuń
    2. Wiesiu, po tylu latach podsumowan dyniowych i czekoladowych niestety znam ten bol ;) Robiac zestawienie wszystko wyglada tak jak powinno, a pozniej okazuje sie, ze wkradaja sie jakies chochliki... Zawsze licze wtedy na pomoc jakichs zyczliwych duszyczek ;)

      Usuń