Czwarta, październikowa lista zawiera 78 zdjęć, które prowadzą do sprawdzonych przepisów na chleby i inne wypieki wykonane w domu z użyciem zakwasu lub drożdży. Tym razem w zestawieniu jest zdecydowanie więcej wypieków drożdżowych, w tym ponad 20 przepisów na prawdziwe, chlebowe bochenki i różnego rodzaju bułki. Każdy chętny, początkujący piekarz, który nie oswoił jeszcze zakwasu znajdzie tu jakiś drożdżowy chleb dla siebie i swojej rodziny.
Zarówno w w części zakwasowej jaki i drożdżowej jest dużo barwnych bochenków. Dodatek dyni, cukinii, buraków czy wykwintnej czekolady dał prawdziwy, jesienny bukiet kolorowych chlebów.
Na listę powracają wypieki, które już w poprzednich miesiącach na niej gościły. Z prawdziwą przyjemnością zamieszczam tu wypieki wykonane według przepisów znalezionych na listach lub tymi przepisami zainspirowane. Przykładem jest piękny Toskański Chleb zamieszczony na blogu UgotujmyTo.pl, a upieczony z inspiracji lipcowym przepisem marghe, oraz drożdżowe kwiaty, które rozkwitły w wielu domach, a pierwszy raz również pokazała nam je tutaj marghe, niezwykle inspirująca, świeżo upieczona blogerka. Jeżeli wracają tu takie wypieki, to znaczy, że lista spełnia swoje zadanie - inspiruje do pieczenia domowego pieczywa.
Jedna czwarta przepisów na październikowej liście pochodzi spoza polskiej blogosfery. To głównie blogerki z włoskiej grupy Panissimo, ale nie tylko. Bardzo mnie to cieszy i bardzo dziękuję im za zgłaszanie przepisów. Urozmaica to i odświeża nasza listę.
Lista "Na zakwasie i na drożdżach" wydłuża się z każdym miesiącem. Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii na temat jej wyglądu. Czy taki układ zdjęć sprzyja swobodnemu jej przeglądaniu?
Ciekawa też jestem, czy któraś pozycja, szczególnie przypadła Wam do gustu. Ja zestawiając listę zachwycałam się wielokrotnie, ale najbardziej spodobała mi się fotografia i pomysł Marysi z bloga Pieczywo na zakwasie (i nie tylko) na Zaplatany chleb z ziarnami. Prosty chleb na zaczynie drożdżowym, praktycznie i atrakcyjnie ozdobiony ziarnami. Właśnie wyrasta w wersji orkiszowej.
Lista listopadowa już otwarta. Zapraszam!
Na zakwasie...
Chleb pszenno-żytni z dynią na zakwasie Bea w kuchni |
rise of the sourdough preacher
|
Chleb pszenny z dynią na zakwasie Zapach chleba |
Chleb czekoladowo-kasztanowy na zakwasie food to farm the soul |
Czekoladowy chleb na zakwasie Magia w kuchni |
indovina chi viene a cena?
|
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi wiśniami i orzechami Akacjowy blog |
Focaccia dyniowa Bea w kuchni |
Kocham Gary
|
Chleb Młynarza Kulinarne Przygody Gatity |
Orkiszowe minibagietki Codojedzenia.pl |
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie UgotujmyTo.pl |
Chleb oliwkowy Kulinarne przygody Gatity |
Chleb Oliwkowy Hamelmana Zapach chleba |
Magia w kuchni
|
Chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana) UgotujmyTo.pl |
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
|
Chleb na zakwasie Moje domowe kucharzenie |
Chleb pszenny na płynnym zaczynie Zapach chleba |
Panis Farreus 100% Eincorn Ring Breads &Companatico |
Tarzynkowo
|
Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym Smakowitychleb.pl |
Smakowitychleb.pl
|
ruota di pane di segale indovina chi viene a cena? |
Chlebowe serce z muesli na zakwasie Po prostu Marghe/ Semplicemente Marghe |
Adam Piekarz
|
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty Adam Piekarz |
Apparecchiamo
|
Chleb jaglany mleczny Adam Piekarz |
Pane all'uvetta o pan tramvai con levito madre Ricettosando |
Pizza na zakwasie Codojedzenia.pl |
...i na drożdżach
Kulinarne Przygody Gatity
|
Zawijaniec drożdżowy z orzechowym nadzieniem Takie tam moje pomysły |
unsoffiodipolveredicannella
|
Panini al latte czyli By było przyjemniej |
Bread rings, with fresh grape must cibo vino e parole |
Kocham Gary
|
I flauti salati al pat? di olive unsoffiodipolveredicannella |
UgotujmyTo.pl
|
Eggless Fresh Mint Spicy Cheesy Pull-Apart Loaf Lemon in Ginger |
Briciole
|
treccia di pane con uvetta e noci raisin walnut braided bread Briciole |
UgotujmyTo.pl
|
Chleb tostowy z mąką razową Pieczywo na zakwasie i nie tylko |
Apprendisti Pasticcioni
|
Chleb z pieczonymi ziemniakami Pieczywo na zakwasie (i nie tylko) |
Boule Francese French boule bread Tortadirose |
Chleb delikatesowy Gotowanie pod gruszą |
Gotowanie pod gruszą
|
Ciabatta w wiejskim stylu Gotowanie pod gruszą |
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
|
Almond Bread Apprendisti Pasticcioni |
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
|
Norvegian bread briggishome |
cioccolato amaro
|
Nocny chleb Moje domowe kucharzenie |
Lemon in Ginger
|
Wytrawny chlebek z chili Magia w kuchni |
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
|
Drożdżowe naleśniki ze Spreewaldu Mozaika życia |
Takie tam moje pomysły
|
Zwijane bułeczki Moje domowe kucharzenie |
Brioscine all'olio extrawergine di oliva Le Padelle Fan Fracasso |
Bagietki z ziołami Magia w kuchni |
Grahamka, weka, kajzerka
|
Il PanBruco Apprendisti Pasticcioni |
Farina bona, potatoes and walnuts yeasted bread rolls rise of the sourdough preacher |
Happy Kitchen
|
briggishome
|
Chleb z dynią Gotowanie pod gruszą |
Chleb dyniowy Moje domowe kucharzenie |
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
|
Bułeczki dyniowe Moje domowe kucharzenie |
Suuuuuper. Widzę, że z miesiąca na miesiąc lista się wydłuża :D
OdpowiedzUsuńKrysiu, wydłuża się dzięki takim jej orędowniczkom jak Ty. Bardzo dziekuje za udział i polecanie listy :)
Usuńwspaniała lista i mnóstwo atrakcji :)))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńDziękuje MiP :)
UsuńRzeczywiście chleb zaplatany z ziarnami robi wrażenie :)))))))))))))
UsuńFantastic showcase! So many beautiful breads, one needs extra hours in a day to try them all. Congratulations everybody.
OdpowiedzUsuńAlso thank you for your participation and support :)
UsuńWow Wisla, what a nice collection of bread.
OdpowiedzUsuńThank you so much for this nice idea, now I'm going to take a look at some recipes ;)
Have a very nice weekend.
Lou
Thank you Lou :)
UsuńWisla.... sono rimasta senza parole! ma che bellissima idea che abbiamo avuto a gemellarci!!!
OdpowiedzUsuńbellissima la tua raccolta!
un abbraccio stretto stretto
Sandra
grazie per divertirsi insieme e sostenere Sandra :)
UsuńPiękna lista i taka inspirująca :)
OdpowiedzUsuńGreat roundup dear Wisla! Thank you so much!!!
OdpowiedzUsuńI znów sporo pysznych przepisów...jest w czym "przebierać " i eksperymentować..
OdpowiedzUsuńPiękne wypieki i jakie różne!
OdpowiedzUsuńWspaniala, imponujaca listać Po raz kolejny dziekuje za motywacje :)
OdpowiedzUsuń(PS. Wislo, czy mozesz prosze sprawdzic link do 'pane alle olive ciprioya - Cyprus-style olive bread'? u mnie bowiem nie dziala...).
PPS. I jeszcze 'Farina bona, potatoes and walnuts yeasted bread rolls' oraz ten buraczany...
OdpowiedzUsuńBeo, dziękuję za przejrzenie listy. Okazuje się, że jesteś jedyną osobą, która zrobiła to tak dokładnie. Po publikacji sprawdzałam i wszystko było. Byc może na skutek późniejszych uzupełnień wkradły sie błedy. Niestety, karty nie śą idealne, ale niektóre po prostu nie daja sie sformatować tak, jak bym chciała. Juz mniej, ale ciągle jeszcze walczę z tym edytorem.
UsuńJeszcze raz dziekuję :)
Wiesiu, po tylu latach podsumowan dyniowych i czekoladowych niestety znam ten bol ;) Robiac zestawienie wszystko wyglada tak jak powinno, a pozniej okazuje sie, ze wkradaja sie jakies chochliki... Zawsze licze wtedy na pomoc jakichs zyczliwych duszyczek ;)
Usuń