04.02.2013

Zwykły chleb pszenno-żytni

To chleb, który od dawna robię na co dzień. Receptura w głowie, ręku i oku. Najczęściej dodaję do niego nasiona lnu. Zawarte w nich substancje śluzowe są bardzo korzystne dla naszego przewodu pokarmowego, dostarczają wielu cennych mikroelementów a także cholinę oraz fitoestrogeny, lignany lniane o aktywności przeciwutleniaczy stosowane w profilaktyce nowotworowej.



Zwykły chleb pszenno-żytni

Zaczyn
1 łyżka zakwasu żytniego
1i 1/2 szklanki maki żytniej 2000 (150 g)
3/4 szklanki wody

Zaczyn wymieszać w misce i zostawić pod folią na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto na chleb
Cały zaczyn (około 350 g)
1 kg mąki chlebowej, pszennej 650
200 g mąki żytniej razowej lub białej 720
pół szklanki siemienia lnianego (60-70 g)
600 g wody

Te składniki umieszczam w misie robota kuchennego i wyrabiam hakiem około 2 minuty. Zostawiam przykryte na 20 minut. Następnie dodaję 

2 i pół łyżeczki soli

i wyrabiam 5-7 minut aż ciasto stanie sie gładkie.
Przenoszę do naoliwionej miski i zostawiam do wyrośnięcia na 2-3 godziny w międzyczasie odgazowując ciasto dwa razy. Następnie dziele na dwa bochenki, umieszczam w koszykach albo w kwasoodpornych formach 30x11 cm i ponownie pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Piekę początkowo 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, z parą a następnie już bez pary, w temperaturze 200 stopni 20-30 minut.

Chleb można też upiec w garnku rzymskim. Z tego naczynia wychodzi bardzo chrupiący i rumiany.


8 komentarzy:

  1. Jutro będę go piekła:) ....już sie nie mogę doczekać ...bo ostatnio nie piekę nic owego, ciągle tylko powtarzam klasyki:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Wisło Kochana nawet nie wiesz jak często piekę ten chlebuś .... jest przepyszny i bezproblemowy:) ... smakuje każdemu komu jest dane go u nas spróbowac:)
    Dziękuję Ci za fantastyczne chlebowe przepisy:)
    buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, dopiero dzisiaj znalazłam te komentarze. Bardzo, bardzo sie cieszę, że mój chleb dobrze się sprawuje. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam, czy ciasto powinnam podzielic rownież na 2 częsci jeśli bedę używac garnka rzymskiego? Po jakim czasie najlepiej odkryc garnek w trakcie pieczenia. Domyślam się,że to trywialne pytania niemniej jednak dla mnie istotne. Moja przygoda z chlebkowaniem i garnkami rzymskimi dopiero sie rozpoczęła:) Z góry dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto trzeba podzielić w zależności od pojemności garnka. Jak piec w tym naczyniu napisałam w poście http://zapachchleba.blogspot.com/2013/04/pieczenie-chleba-w-glinianym-garnku.html Zapraszam

      Usuń
  4. Wisło,
    chleb codzienny-niecodzienny!
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ten zaczyn ma być taki bardzo gęsty? Wyszła mi straszna klucha. Zakwas mam mocny, stary i solidny, ale dość gęsty, może to dlatego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To gęsty zaczyn, ma mniej więcej 50% wody czyli nie rzadkie ale upostaciowane ciasto. Jeżeli masz wątpliwości, to zawsze możesz dodać te 10-15% więcej wody. Takie poprawki trzeba brać pod uwagę, bo każdy zakwas jest inny, każda mąka może mieć inna wilgotność, inny przemiał. Pozdrawiam.

      Usuń