21.12.2014

Gwiazdkowe bułki orkiszowe





Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Niech w Waszych domach pachnących chlebem, piernikiem, makowcami i choinką 
nie zabraknie miłości, szczerej bliskości, czułych uścisków i prawdziwej radości 
z przebywania w gronie najbliższych. 
Niech nikogo bliskiego nie zabraknie przy stole. 
Cieszmy się tymi chwilami i doceńmy je.




Na ten niezwykły czas przygotowałam najlepsze, zwykłe bułki orkiszowe i świątecznym przebraniu. To pieczywo, dzięki zaczynowi , pozostaje świeże i miękkie jeszcze przez dwa dni po upieczeniu i chociaż pieczywa przez Święta nie zjada się dużo, to warto podać takie bułki chociażby do śledzia z cebulką.



Bułki orkiszowe na zaczynie

zaczyn
200 g mąki pszennej 550
200 g wody
1/4 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto i pozostawić na blacie na 12 godzin.

ciasto na bułki
cały zaczyn
200 g maki orkiszowej jasnej lub ciemnej(dałam razową)
200 g maki pszennej 550
220 g wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
220 g wody
2 łyżeczki soli
1 łyżka suchego maku

W wodzie rozpuścić sól. Drożdże instant wymieszać z obiema mąkami. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i wyrabiać ciasto przez 7-9 minut. 
Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formować bułki. Uformowane kule ciasta należy spłaszczyć i naciąć centralnie foremką w dowolnym kształcie. Można też ciasto rozciągnąć na blacie posypanym mąka i wyciąć za pomocą dużych foremek bułki w dowolnym kształcie.
Bułki pozostawić na blaszce do wyrośnięcia na 20-30 minut. 
Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajem i posypać makiem, sezamem lub otrębami
Piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.




Bułki gwiazdkowe zostały upieczone do
 Adwentowego Kalendarza Ani.
Obejrzyjcie go na blogu "Na miotle".
 Są tam już 22 okienka z niespodziankami.
Zapraszam!






11 komentarzy:

  1. Miasteczko chatek bajeczne!!!!
    Powoli zaczynam wracać do pieczywa, niestety będzie to już wyłącznie pieczywo pszenne z ewentualnymi dodatkami, mogę zapomnieć o razowcach żytnich na zakwasie, ale dobre i to. te bułki zapowiadają sie fajnie, może właśnie nimi powrócę do pieczenia pieczywa?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam o najważniejszym - Wisełko życzę Ci bajecznych świąt (tak bajecznych jak te chatki) pełnych miłości, spokoju i rodzinnej atmosfery!!!!

      Usuń
  2. Jakie buły piękne, z gwiazdkami
    A te domki to normalnie cud, miód i malina
    Wiesiu naj naj na ten szczególny czas dla ciebie i twojej całej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  3. Domki z piernika jak marzenie :) Wspaniałe bułki i piękne życzenia :) Wislo-wszystkiego co najlepsze życzymy Ci na Święta i Nowy Rok -Małgosia i Piotr

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne bułeczki,, piernikowe chatki i życzenia:) . Wisełko dziękuję i życzę zdrowych, wesołych pełnych miłości i smakołyków Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki piękne ze świąteczną gwiazdką!
    Wspaniaych, zdrowych i rodzinnych świąt Wiesiu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bellissime le vostre casine di pane complimenti e tantissimi auguri di un Santo Natale.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałych Świąt, niech przyniosą wiele radości, dobra i miłości!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. The buns look so pretty. Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknego Nowego 2015 Roku, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. domki z piernika są przecudne :)

    OdpowiedzUsuń