Na tarasie w skrzyniach mam zioła, pomidory i jedną dynię. Z takim warzywnikiem na podwyższonym poziomie jakoś sobie radzę. Pierwszy duży pomidor został już w tym roku zjedzony. Był znakomity! Kupiony na targu nigdy tak nie smakuje. Równie dobre pomidory można kupić od babć, które sprzedają pod halą w Gdańsku jajka z kurnika, kwiaty z ogródka i czasami mają kilka pomidorów, które akurat tego ranka dojrzały. Jeżeli idzie o ceny, babcie sa bezlitosne.
Ratatouille, a raczej moje wyobrażenie tej potrawy. Jest dużo przepisów w internecie i jakoś żaden nie przypadł mi do gustu. Chciałam żeby było ładnie i smacznie. Przeczytałam definicję w Wikipedii. .Ratatouille (czasem używana spolszczona nazwa ratatuj) – jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach" i zrobiłam. Łatwe było i bardzo dobre.
Ratatuj wg Wikipedii
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta,
1 bakłażan
2 czerwone papryki
2 pomidory
2 cebule
Na sos:
pól szklanki śmietanki 18%
pół szklanki wody lub rosołu
50 g startego parmezanu
zioła prowansalskie
szczypta gałki muszkatołowej
Warzywa należy pokroić w plastry o grubosci do pół centymetra. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i odsaczyc z soku.
Naczynie posmarować oliwą. Ułożyć plastry warzyw, najściślej jak to mozliwe. Posypać pieprzem i solą po wierzchu. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, pod przykryciem. W tym czasie wymieszać smietankę, wodę, starty parmezan, dodac zioła i dobrze posolić.
Zalać sosem warzywa i zapiekać jeszcze 10 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
Po wyłaczeniu piekarnika obłożyłam potrawę plastrami zółtego sera i zostawiłam w gorącym piekarniku, aby ser sie roztopił.
Podałam z kaszą gryczaną.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda ,a lato jest cudne
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowo i "letnio" u Ciebie :) i do tego kasz gryczana, mniam :) pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuń