23.05.2013

Rabarbar pieczony w winie do lodów waniliowych





Zdjęcie Małgosi, zamieszczone na FB zainspirowało mnie do wykonania tego deseru. Bardzo byłam ciekawa, jak bardzo kwaśny okaże się rabarbar w wytrawnym winie i szczerze mówiąc byłam nastawiona sceptycznie. Okazało się jednak, że można ufać smakom najlepszych smakoszy. Rabarbar był kwaśny, ale bardzo dobry. Smak rzeczywiście zupełnie nieoczekiwany, a kwasowość świetnie współgrała ze słodyczą kruszonki cynamonowej i lodami waniliowymi.




Pieczony rabarbar
800 g rabarbaru
pół szklanki wytrawnego wina
3-4 łyżki cukru
wanilia

Rabarbar oczyścić i pokroić w 2-3 cm kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem, dodać rozkrojona laskę wanilii i zalać wszystko czerwonym winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec pół godziny. Po 15 minutach delikatnie zamieszać.






Lody waniliowe
0,25 l śmietany 30%
0,025 l mleka pełnotłustego
5 żółtek
100 g cukru
laska wanilii
Śmietanę i mleko zagotować powoli z rozkrojoną laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tej masy, cienkim strumieniem, ciągle mieszając zagotowane i przecedzone, gorące mleko ze śmietaną. Mieszaninę przelać do garnka i podgrzewać powoli, ciągle mieszając rózgą lub łyżką.Ogrzewać należy do czasu aż masa zgęstnieje. Temperatura nie powinna przekroczyć 72 stopni, aby żółtka się nie ścięły. Ja używam termometru, ale wiem, że inni radzą sobie całkiem dobrze beż niego. Gdy masa zgęstnieje należy wraz z garnkiem umieścić ją w zimnej wodzie z lodem, aby temperatura już nie rosła. Mieszaninę należy bardzo dobrze ochłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Ukręcić lody w maszynie do lodów.





Kruszonka cynamonowa
100 g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
80-100 g maki
3-4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki połączyć ze sobą szybko palcami tak, aby powstała kruszonka. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Kruszonkę rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.





8 komentarzy:

  1. pyszne.
    taki mus rabarbarowy w szklance może poprawić humor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany, cudowności!

    kradnę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo , ale niespodzianka :) ten 'mój ' rabarbar jest w innym wykonaniu :)ale pewnie równie smaczny cieszę się , że zainspirowało Cie zdjęcie , buziaki :))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kwaśny rabarbar i lody...
    Brzmi inspirująco.
    I jeszcze wino!

    OdpowiedzUsuń