29.04.2013

Kołacz drożdżowy




Łatwy wypiek drożdżowy. Można zrobić, upiec i podać tego samego dnia. Można też przygotować ciasto, włożyć do formy, schować do lodówki na noc i upiec rano. Świeżutka drożdżówka na śniadanie, albo dla kolegów z pracy, do kawy...jak znalazł.
Aby wspaniale pachniała użyjmy prawdziwej wanilii i prawdziwego, świeżego masła. Do wysmarowania tortownicy też. 





 Kołacz drożdżowy

1 szklanka podgrzanego mleka
1 jajko
2 żółtka
pół szklanki cukru
40 g roztopionego masła
3,5 szklanki maki
2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
wanilia

Nadzienie

2 łyżki roztopionego masła
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki mielonych grubo migdałów lub orzechów
1 łyżka cynamonu



Ze świeżych drożdży, dwóch łyżek mąki, łyżeczki cukru i połowy szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać z mąka.

Jajka, żółtka i cukier ubić dokładnie w robocie kuchennym. Dodać wanilię, mąkę z drożdżami lub/i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto robotem stopniowo dodając masło i mleko. Mleka dodać tyle, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyjąc ciasto z misy i wyrabiać rękami aż będzie plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, 0,5 cm kwadratowy placek. Posmarować go roztopionym masłem i posypać równomiernie mieszaniną cynamonu, migdałów i cukru. Dodałam też namoczone w rumie rodzynki. Zwinąć jak roladę. Zostawić złączeniem do dołu na 10 minut. Po tym czasie roladę rozciąć wzdłuż na dwie części. Spleść/zwinąć ze sobą oba kawałki. Ułożyć w wieniec, w wysmarowanej masłem tortownicy. Piec w 180 stopniach 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Przed pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem, a upieczoną posypać cukrem pudrem lub polukrować. 




Jeżeli chcemy piec rano, to należy uformowany wieniec włożyć wraz z tortownicą do plastikowej torby i schować do lodówki. Rano wyjąć na blat pół godziny przed pieczeniem.




10 komentarzy:

  1. A czy da się zastąpić roztopione masło olejem rzepakowym? Chciałabym spróbować takiego kołacza, ale niestety ze względu na zdrowie serca nie mogę używać masła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić masło olejem rzepakowym (2-3 łyżki) Nie powinno to zmienić specjalnie struktury ciasta. Pozostaje sprawa smaków i aromatów. Olej rzepakowy ma akurat zdecydowany smak i zapach. Może jednak cynamon sobie z tym poradzi. Można dodać dodatkowo trochę skórki startej z cytryny lub pomarańczy.
      Można tez upiec drożdżówkę bez tłuszczu ale będzie miała wtedy strukturę bułki.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Masz racje, jeszcze świeże ciasto drożdżowe do kawy z samego rana dla mnie oznacza dobrze zaczęty dzień. Przyznam się też że nie wiedziałam że można przechowywać ciasto drożdżowe w lodówce, bardzo cena informacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przechować przez noc w lodówce drożdżówki z niezbyt duża ilością dodatków, masła cukru oraz uformowane chleby i bułki. Drożdże następnego dnia, w cieple ożywiają się, nawet za bardzo czasami.

      Usuń
  3. Pięknie tu u Ciebie i smakowicie. Dołączam do grona Inwigilatorów:-))).

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ cudownie wygląda ... i aż pachnie przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń