Osiemnasta lista "Na zakwasie i na drożdżach" zmienia wygląd.
Zapraszam do umieszczania swoich wypieków na liście za pomocą nowego formularza. Teraz to Wy, Drodzy Domowi Piekarze będziecie bezpośrednio układać tę listę. Będziecie sami decydować o tym, które zdjęcie na niej będzie widniało i jak będzie podpisane.
Ja w pierwszych dniach nowego miesiąca podsumuję listę, skomponuję kolaż z najatrakcyjniejszych wypieków i dołączę link do stworzonej przez Was tu listy, do kolekcji na głównej stronie
Zapraszam do wypełniania formularza.
(aktywny do końca grudnia 2014)
Klikamya przycisk "Add your link"(niżej, po lewej stronie) i wypełniamy formularz, który się otworzy.
(aktywny do końca grudnia 2014)
Klikamya przycisk "Add your link"(niżej, po lewej stronie) i wypełniamy formularz, który się otworzy.
W razie problemów, proszę o pytania w komentarzach pod tym tekstem.
Obserwuj tablicę Na zakwasie i na drożdżach. Grudzień 2014 należącą do użytkownika Wieslawa.
Obserwuj tablicę Na zakwasie i na drożdżach. Grudzień 2014 należącą do użytkownika Wieslawa.
A, i jeszcze... Niech tematem przewodnim, chociaż nieobowiązkowym, bedą w grudniu wypieki z makiem.
**********
Couronne Bordelaise
Grudniową listę otworzy Couronne Bordelaise. To tradycyjny wypiek francuski z Bordaux. Wiejskie pieczywo, które kiedyś wypiekano jako dwukilogramowe sztuki. Dzisiaj te korony mają niespełna kilogram.
Prawdziwa Couronne Bordelaise, to słodki wypiek drożdżowy z jajkami, masłem, cukrem i bakaliami, ja jednak zachwyciłam się koronami z zakwaszonego, pszennego ciasta chlebowego, wypiekanymi przez Włoszki z Panissimo i taką właśnie koronę postanowiłam upiec.Na słodką Courone Bordelaise przyjdzie jeszcze czas, może nawet w w grudniu.
Couronne Bordelaise
zaczyn
135 g maki pszennej chlebowej
35 g zakwasu (dałam żytni)
70 g wody
Wszystkie składniki zmieszać i krótko wyrobić łyżka gęste ciasto.
Pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej
465 g maki pszennej chlebowej
265 g wody
1 łyżeczka słodu (dałam miód)
12 g soli
Sól i miód rozpuścić w wodzie. Dodać do wyrośniętego zaczynu i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobic ciasto. Ja wyrabiałam robotem, na niskich obrotach, 6 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. W tym czasie złożyć ciasto trzy razy.
Z wyrośniętego ciasta uformować 7 bułek o wadze 100 g. Z pozostałego ciasta uformować okrągły placek. Uformować koronę i ułożyć w obficie wysypanym mąką koszu tak, jak pokazuje na swojej stronie Donatella.
Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, przykryte folią. Mój wypiek rósł 90 minut.
Wyrośnieta koronę przekładamy na gorąca blachę lub kamień dopieczenia chleba tak, aby dotychczasowy spód znalazł się na górze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 35-40 minut.
Questa couronne è veramente molto bella e sono veramente molto felice che tu sia passata a trovarmi, grazie!!!
OdpowiedzUsuńRingrazio Donatella!
UsuńPiękna korona :) taka chyba do odrywania ....wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńKorona, prawdziwa , chlebowa , cudna
OdpowiedzUsuńO tej liście muszę dokładnie doczytać
Ho aggiunto la mia pizza a lievitazione naturale!!
OdpowiedzUsuńGrazie mille!!
Bellissima Wisla :)
OdpowiedzUsuńWisełko korona przepiękna!! Koniecznie będę piekła :D Cudna!
OdpowiedzUsuńbellissima,io ho aggiunto i miei panettoncini,felice sera
OdpowiedzUsuńHo aggiunto il pandolce genovese!! Grazie e tanti auguri di buon anno nuovo!!
OdpowiedzUsuńChciałabym upiec,bo tak pięknie wygląda ta korona :),tylko mam pytanie zakwas ma być żytni na mące typ 720 czy na żytniej razowej typ 2000?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Ewa.
Wszystko jedno. Musi być aktywny, czyli nakarmiony poprzedniego dnia i trzymany w temp 22-24 stopnie.
Usuń