08.05.2014

Chleb z płatkami owsianymi i nasionami lnu



Na kwietniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" między innymi wspaniałymi wypiekami znajduje się Chleb z płatkami owsianymi, który upiekła i zamieściła na swoim blogu Dorota z UgotujmyTo.pl. Zachęcił mnie opis i apetyczne zdjęcia. Poza tym miałam w domu duży zapas płatków owsianych.
Przepis przystosowałam do swoich upodobań. Zamieniłam ziarna słonecznika na siemię lniane.
Chleb upiekłam w glinianym garnku. Zamarzyła mi się taka gruba, spieczona skórka z chrupiącymi płatkami owsianymi. Chleb spełnił wszystkie moje oczekiwania. Jest wspaniały!



Chleb z płatkami owsianymi i nasionami lnu

600 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki zakwasu żytniego
1 szklanka płatków owsianych górskich
pół szklanki nasion lnu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży 
 550 g wody

Wszystkie składniki chleba zmieszałam w misce łyżką. Mieszałam do czasu aż ciasto zostało dobrze wymieszane, około 3-4 minuty.
Miskę przykryłam folią i pozostawiłam na godzinę na blacie. Po tym czasie schowałam na noc (8-10 godzin) do lodówki.
Również na kilka godzin zamoczyłam gliniany garnek oraz jego pokrywę.
Następnego dnia ciasto wyjęłam z lodówki i zostawiłam na godzinę na blacie. Następnie wyłożyłam cisto na blat posypany obficie płatkami owsianymi i uformowałam bochenek. Ciasto jest raczej rzadkie, ale bochenek da się uformować.
Bochenek umieściłam w wysmarowanym i posypanym otrębami owsianymi garnku glinianym. Pozostawiłam przykryty na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiłam garnek z chlebem do zimnego piekarnika, nastawiłam go na 190 stopni i piekłam chleb przez godzinę. Następnie zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze 20 minut.



Ten chleb można tez upiec w żeliwnym garnku, jak zrobiła to Dorota. Można też podzielic ciasto i upiec dwa bochenki w formach keksowych.



21 komentarzy:

  1. Doskonały!i ta chrupiąca skórka z nasionami,pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Godzinkę temu wchodziłam na Twojego bloga i nic.... a teraz post na Fb i jest kolejny piękny bochen i to mój ulubiony :)! Cieszę się, ze Tobie smakował również! Z siemieniem też robiłam i również nam smakował... Koniecznie wypróbuję Twój patent na pieczenie w garnku glinianym, bo chleba jeszcze w nim nie piekłam... A Twój bochenek wygląda wspaniale :)! Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi jakoś ostatnio z komputerem nie po drodze.
      Piekę jednak i pstrykam zdjecia.
      Ten chlebek upiekłam już ponownie. Za każdym razem pyszny.
      Dziekuję :)

      Usuń
  3. A jak nie mam garnka to co i jak bo muszę go upiec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do momentu formowania bochenka wszystko bez zmian. Jeżeli chcesz upiec w keksówce lub dwóch, to bochenek-bochenki trzeba umieścic w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formie. Odstawić do wyrosnięcia na około godzinę, a nastepnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i upiec przez 40-45 minut.

      Usuń
  4. Oooooooooooo muszę garnek wyciągnąć , ja kupiłam dawno , oj dawno , kiedyś piekłam w nim na okrągło , teraz się kurzy ,a tu taki piękny chleb Wiesiu upiekłaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, w garnku czy na kamieniu, upiecz koniecznie. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziś piekę ten z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem , ale po niedzieli chyba wezmę się za ten, ja raczej bym w garnku piekła , ciekawe czy nic mu się nie stało od kilkuletniego leżenia odłogiem

      Usuń
    3. upiekłam, stygnie :)

      Usuń
    4. To jutro będziesz miała pyszne śniadanie. Zazdroszczę ;)

      Usuń
    5. lenia pokonała i chleb wstawiłam
      http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-patkami-owsianymi-i-nasionami.html

      Usuń
  5. Dziękuję...a piekarnik gora-dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę góra-dół. Powodzenia.

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale, ciągle garnek w planach...pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesssamowicie wyglada na tym pierwszym zdjeciu! Oniemialam z wrazenia... :)

    (Wislo, nie wiem dlaczego, ale Twoje nowe wpisy nie wyswietlaja sie u mnie; osttani mialam z poczatku marca :( Nie mam pojecia, dlaczego tak sie dzieje... Ponownie wiec wpisalam adres kanalu RSS, moze cos to da... :( )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Jeszcze u kogoś na blogu widziałam,że tak jest. Włączyłam tylko moderacje komentarzy. Może to coś zmieniło. Ale już wyłączyłam :)

      Usuń
  8. Wygląda wspaniale :) lubię takie z ziarnami !

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie wygląda!
    Bardzo lubię chleby z dużą ilością płatków owsianych:)

    Nie masz problemu z tym garnkiem?
    Mój przecieka podczas pieczenia,
    a nie ma żadnego pęknięcia, nawet najmniejszego.
    Jakby tłuszcz przeciekał przez pory:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przecieka mi ani ten ani drugi, większy. Twój musi mieć jakąś wadę. Przecieka w punkcie czy po całości?
      Można spód owinąć folią aluminiową.
      Tak czy inaczej do pieczenia chleba się nadaje :)

      Usuń
  10. A można w naczyniu żaroodpornym z pokrywą czy lepiej w keksówkach?

    OdpowiedzUsuń