Na kwietniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" między innymi wspaniałymi wypiekami znajduje się Chleb z płatkami owsianymi, który upiekła i zamieściła na swoim blogu Dorota z UgotujmyTo.pl. Zachęcił mnie opis i apetyczne zdjęcia. Poza tym miałam w domu duży zapas płatków owsianych.
Przepis przystosowałam do swoich upodobań. Zamieniłam ziarna słonecznika na siemię lniane.
Chleb upiekłam w glinianym garnku. Zamarzyła mi się taka gruba, spieczona skórka z chrupiącymi płatkami owsianymi. Chleb spełnił wszystkie moje oczekiwania. Jest wspaniały!
Chleb z płatkami owsianymi i nasionami lnu
600 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki zakwasu żytniego
1 szklanka płatków owsianych górskich
pół szklanki nasion lnu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
550 g wody
Wszystkie składniki chleba zmieszałam w misce łyżką. Mieszałam do czasu aż ciasto zostało dobrze wymieszane, około 3-4 minuty.
Miskę przykryłam folią i pozostawiłam na godzinę na blacie. Po tym czasie schowałam na noc (8-10 godzin) do lodówki.
Również na kilka godzin zamoczyłam gliniany garnek oraz jego pokrywę.
Następnego dnia ciasto wyjęłam z lodówki i zostawiłam na godzinę na blacie. Następnie wyłożyłam cisto na blat posypany obficie płatkami owsianymi i uformowałam bochenek. Ciasto jest raczej rzadkie, ale bochenek da się uformować.
Bochenek umieściłam w wysmarowanym i posypanym otrębami owsianymi garnku glinianym. Pozostawiłam przykryty na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiłam garnek z chlebem do zimnego piekarnika, nastawiłam go na 190 stopni i piekłam chleb przez godzinę. Następnie zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze 20 minut.
Ten chleb można tez upiec w żeliwnym garnku, jak zrobiła to Dorota. Można też podzielic ciasto i upiec dwa bochenki w formach keksowych.
Doskonały!i ta chrupiąca skórka z nasionami,pycha!
OdpowiedzUsuńGodzinkę temu wchodziłam na Twojego bloga i nic.... a teraz post na Fb i jest kolejny piękny bochen i to mój ulubiony :)! Cieszę się, ze Tobie smakował również! Z siemieniem też robiłam i również nam smakował... Koniecznie wypróbuję Twój patent na pieczenie w garnku glinianym, bo chleba jeszcze w nim nie piekłam... A Twój bochenek wygląda wspaniale :)! Pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńTak mi jakoś ostatnio z komputerem nie po drodze.
UsuńPiekę jednak i pstrykam zdjecia.
Ten chlebek upiekłam już ponownie. Za każdym razem pyszny.
Dziekuję :)
A jak nie mam garnka to co i jak bo muszę go upiec :D
OdpowiedzUsuńDo momentu formowania bochenka wszystko bez zmian. Jeżeli chcesz upiec w keksówce lub dwóch, to bochenek-bochenki trzeba umieścic w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formie. Odstawić do wyrosnięcia na około godzinę, a nastepnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i upiec przez 40-45 minut.
UsuńOooooooooooo muszę garnek wyciągnąć , ja kupiłam dawno , oj dawno , kiedyś piekłam w nim na okrągło , teraz się kurzy ,a tu taki piękny chleb Wiesiu upiekłaś
OdpowiedzUsuńAlu, w garnku czy na kamieniu, upiecz koniecznie. Pozdrawiam :)
UsuńDziś piekę ten z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem , ale po niedzieli chyba wezmę się za ten, ja raczej bym w garnku piekła , ciekawe czy nic mu się nie stało od kilkuletniego leżenia odłogiem
Usuńupiekłam, stygnie :)
UsuńTo jutro będziesz miała pyszne śniadanie. Zazdroszczę ;)
Usuńlenia pokonała i chleb wstawiłam
Usuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-patkami-owsianymi-i-nasionami.html
Dziękuję...a piekarnik gora-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę góra-dół. Powodzenia.
UsuńWygląda wspaniale, ciągle garnek w planach...pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńNiesssamowicie wyglada na tym pierwszym zdjeciu! Oniemialam z wrazenia... :)
OdpowiedzUsuń(Wislo, nie wiem dlaczego, ale Twoje nowe wpisy nie wyswietlaja sie u mnie; osttani mialam z poczatku marca :( Nie mam pojecia, dlaczego tak sie dzieje... Ponownie wiec wpisalam adres kanalu RSS, moze cos to da... :( )
Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Jeszcze u kogoś na blogu widziałam,że tak jest. Włączyłam tylko moderacje komentarzy. Może to coś zmieniło. Ale już wyłączyłam :)
UsuńWygląda wspaniale :) lubię takie z ziarnami !
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chleby z dużą ilością płatków owsianych:)
Nie masz problemu z tym garnkiem?
Mój przecieka podczas pieczenia,
a nie ma żadnego pęknięcia, nawet najmniejszego.
Jakby tłuszcz przeciekał przez pory:(
Nie przecieka mi ani ten ani drugi, większy. Twój musi mieć jakąś wadę. Przecieka w punkcie czy po całości?
UsuńMożna spód owinąć folią aluminiową.
Tak czy inaczej do pieczenia chleba się nadaje :)
A można w naczyniu żaroodpornym z pokrywą czy lepiej w keksówkach?
OdpowiedzUsuń