02.01.2014

Na zakwasie i na drożdżach. Grudzień 2013




W grudniu na listę zgłoszono 44 wypieki na zakwasie lub na drożdżach. Mam nadzieje, że taki spadek aktywności jest przejściowy. Domowi piekarze zajęli się planowaniem świątecznego menu i pieczenie chleba zeszło na drugi plan. Jest też taka teoria, że konsumowano zapasy pieczywa z zamrażarki w celu pozyskania miejsca na przygotowywane przed Świętami pierogi, pasztety, ryby. Tak więc od stycznia zaczynamy z nowymi pomysłami i pustymi zamrażarkami. 
Grudniowa lista, chociaż skromniejsza, zawiera w sobie wiele atrakcyjnych wypieków. Wiele z nich jest zilustrowanych w świąteczno-noworocznej scenerii. Piękna choinka Łucji z ciasta krucho-drożdżowego z makiem jest świetną wersją makowca w nowej odsłonie. Bardzo zachęcająco wygląda też zamieszczone przez Sandrę panettoneBardzo intryguje mnie ten przepis na tradycyjny włoski wypiek świąteczny. Właśnie poszukuję papierowych form, aby stawić czoła temu wyzwaniu.
Ze skromnej tym razem, ale jakże wartościowej grupy przepisów na zakwasie wybrałam, zgodnie z obietnicą, jeden wypiek. Wybór oczywiście nie był łatwy i mam nadzieje, że w następnych miesiącach rozdam inne książkowo-chlebowe prezenty pozostałym wiernym uczestnikom list 'Na zakwasie i na drożdżach". Tym razem "Księga chleba" Andrzeja Fiedoruka, Marii Kunda i Andrzeja Zarzyckiego trafi do Tosi z blogu Smakowitychleb.pl za Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennyma także za te wszystkie chleby, bułki i inne wypieki, którymi, wraz ze swoją blogową przyjaciółką, inspirujesz mnie do tworzenia domowego pieczywa.




Zapraszam do styczniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"

Ciepłe, pachnące, domowe wypieki ze szklanką herbaty lub kubkiem kawy to coś najlepszego na mroźne (miejmy nadzieje) zimowe dni. Wiele sprawdzonych pomysłów znajdziecie na listach. Zamieszczone tam zdjęcia, wraz z linkami do przepisów cieszą oko i zachęcają do pieczenia.

Wszystkim uczestnikom i obserwatorom comiesiecznych list "Na zakwasie i na drożdżach" a także przyjaciołom bloga "Zapach chleba" składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne.
 Niech w 2014 roku zapach chleba gości w Waszych domach codziennie.



Na zakwasie…




Foodzeit 

Chleb żytni, słonecznikowy
na zakwasie

Wymysły panny Żabki



Sono io, Sandra
Chleb pszenno-żytni
 na zakwasie

codojedzenia.pl

Chleb na żytnim zakwasie
z ziarnem orkiszu

Kulinarne przygody Gatity

Chleb mieszany z melasą
na zakwasie

Wymysły panny Żabki



Razowy chleb na zakwasie
z ziarnami pszenicy

Kulinarne przygody Gatity

Chleb graham
na zakwasie pszennym

Grahamka, weka i kajzerka

…i na drożdżach


Krucho-drożdżowa
choinka z makiem

Fabryka Kulinarnych Inspiracji


Takie tam moje pomysły

Świąteczna strucla z makiem
codojedzenia.pl

"Rogaty" makowiec
 drożdżowy

Happy Kitchen



Cibo vino e parole
Cynamonowy Pył


Takie tam moje pomysły

treccia di pane con fichi e datteri
Sono io, Sandra



Chleb kukurydziany
Kulinarne przygody Gatity

Chleb kukurydziany
Zapach chleba

Chleb kukurydziany
Konwalie w kuchni

Chleb kukurydziany
Moje domowe kucharzenie

Chleb kukurydziany
Kuchnia Alicji


Omini e donnine di San Nicolao
cibo vino e parole

Grittibänz
Zapach chleba

Pieczywo na zakwasie
Pszenno-żytnie bułki z zaparką
Gotowanie pod gruszą




Brioche Grande Marguerite
tortadirose

Chleb owsiany przypadkowy
Grahamka, weka i kajzerka

Chleb z otrębami
Moje domowe kucharzenie

Rustykalne bułki z figami
Akacjowy blog


Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Bułki razowe
Pomysłowe pieczenie



Bułki orkiszowo-gryczane
na maślance

Grahamka, weka i kajzerka

Chleb zakopiański
z czarnuszką

Adam Piekarz

Chleb z ziarnami pszenicy
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb francuski
pieczony w garnku

Kulinarne przygody Gatity

Kapuśniaczki
Fabryka Kulinarnych Inspiracji



14 komentarzy:

  1. Piękny zestaw. Na wiele z tych wypieków już mam ochotę . Chleb świąteczny litewski Adama dziś upiekłam i jest pyszny. Poczytam, popatrzę na to wszystko w spokoju i z przyjemnością. Tak tu miło i pachnie chlebem....niemalże przez ekran. Pozdrawiam cieplutko M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleby Adama są bardzo udane. Ten z suszonymi owocami tez zapadł mi w pamięć.

      Usuń
  2. Ale niespodzianka na początek roku! Jestem zaskoczona i niezwykle szczęśliwa, że ta inspirująca książka ma trafić do mnie.
    Pięknie dziękuję :)
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tosiu, poproszę o adres do wysyłki na zapachchleba@wp.pl

      Usuń
  3. piękna lista świątecznych wypieków :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Wisło!

    OdpowiedzUsuń
  4. No i ponownie wspaniała lista wypieków:-). Najlepszego w Nowym Roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja w tym miesiacu nic nowego nie zrobilam :( niestety przeziebienie mnie powalilo...robilam tylko wyprobowane przepisy,ktore bylam w stanie zrobic z zamknietymi oczami :) Zestaw jak zwykle imponujacy.... juz mysle nad przepisami na styczniowy zbior :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu Ty piękne rzeczy pieczesz. Piecz i zgłaszaj na listę. Zobacz jaka skromna w tym miesiacu bez Ciebie :) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. che bei pani, mamma mia sono irresistibili, mi aggiungo ai tuoi lettori così non ti peprdo,alla prossima

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już sama nie wiem czy mam się cieszyć ,że tu trafiłam! Do tej pory w moim domu panował tylko leciutki obłęd chlebowo - bułkowy, teraz zaczyna się to przeistaczać w istne szaleństwo! Od kiedy kupiłam koszyki zrobiło się groźnie, ale tyle pięknych wypieków w jednym miejscu ...... Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesz się Beato. Szaleństwo chlebowe to pozytywny rozdział w Twoim życiu. Zanim pieczenie chleba stanie się codziennością i rutyna czeka Cie wiele uniesień. Bądż wtedy z nami , pasjonatami pieczenia chleba w domu. Na listach "Na zakwasie i na drożdżach" jest nas dużo :)

      Usuń
  8. More and more great bread on your monthly event. Great to see that your event is so successful. Thanks god to My web browser that can translate from polish to English :).

    OdpowiedzUsuń