W grudniu na listę zgłoszono 44 wypieki na zakwasie lub na drożdżach. Mam nadzieje, że taki spadek aktywności jest przejściowy. Domowi piekarze zajęli się planowaniem świątecznego menu i pieczenie chleba zeszło na drugi plan. Jest też taka teoria, że konsumowano zapasy pieczywa z zamrażarki w celu pozyskania miejsca na przygotowywane przed Świętami pierogi, pasztety, ryby. Tak więc od stycznia zaczynamy z nowymi pomysłami i pustymi zamrażarkami.
Grudniowa lista, chociaż skromniejsza, zawiera w sobie wiele atrakcyjnych wypieków. Wiele z nich jest zilustrowanych w świąteczno-noworocznej scenerii. Piękna choinka Łucji z ciasta krucho-drożdżowego z makiem jest świetną wersją makowca w nowej odsłonie. Bardzo zachęcająco wygląda też zamieszczone przez Sandrę panettone. Bardzo intryguje mnie ten przepis na tradycyjny włoski wypiek świąteczny. Właśnie poszukuję papierowych form, aby stawić czoła temu wyzwaniu.
Ze skromnej tym razem, ale jakże wartościowej grupy przepisów na zakwasie wybrałam, zgodnie z obietnicą, jeden wypiek. Wybór oczywiście nie był łatwy i mam nadzieje, że w następnych miesiącach rozdam inne książkowo-chlebowe prezenty pozostałym wiernym uczestnikom list 'Na zakwasie i na drożdżach". Tym razem "Księga chleba" Andrzeja Fiedoruka, Marii Kunda i Andrzeja Zarzyckiego trafi do Tosi z blogu Smakowitychleb.pl za Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym, a także za te wszystkie chleby, bułki i inne wypieki, którymi, wraz ze swoją blogową przyjaciółką, inspirujesz mnie do tworzenia domowego pieczywa.
Zapraszam do styczniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"
Ciepłe, pachnące, domowe wypieki ze szklanką herbaty lub kubkiem kawy to coś najlepszego na mroźne (miejmy nadzieje) zimowe dni. Wiele sprawdzonych pomysłów znajdziecie na listach. Zamieszczone tam zdjęcia, wraz z linkami do przepisów cieszą oko i zachęcają do pieczenia.
Wszystkim uczestnikom i obserwatorom comiesiecznych list "Na zakwasie i na drożdżach" a także przyjaciołom bloga "Zapach chleba" składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne.
Niech w 2014 roku zapach chleba gości w Waszych domach codziennie.
Na zakwasie…
panettone tradizione a lievitazione naturale Sono io, Sandra |
codojedzenia.pl
|
Pszenno-żytni polski chleb wiejski Pieczywo na zakwasie |
Foodzeit
|
Chleb żytni, słonecznikowy na zakwasie Wymysły panny Żabki |
Sono io, Sandra
|
Chleb pszenno-żytni na zakwasie codojedzenia.pl |
Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu Kulinarne przygody Gatity |
Chleb mieszany z melasą na zakwasie Wymysły panny Żabki |
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Kulinarne przygody Gatity |
Chleb graham na zakwasie pszennym Grahamka, weka i kajzerka |
Chleb z polentą i rozmarynem Smakowitychleb.pl |
Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym Smakowitychleb.pl |
Biały chleb pszenny Zapach chleba |
Niemiecki chleb żytni
Pieczywo na zakwasie
|
Chleb litewski świąteczny Adam Piekarz |
Takie tam moje pomysły
|
Świąteczna strucla z makiem codojedzenia.pl |
"Rogaty" makowiec drożdżowy Happy Kitchen |
Cibo vino e parole
|
Cynamonowy Pył
|
Takie tam moje pomysły
|
treccia di pane con fichi e datteri Sono io, Sandra |
Chleb kukurydziany Kulinarne przygody Gatity |
Chleb kukurydziany Zapach chleba |
Chleb kukurydziany Konwalie w kuchni |
Chleb kukurydziany Moje domowe kucharzenie |
Chleb kukurydziany Kuchnia Alicji |
Omini e donnine di San Nicolao cibo vino e parole |
Grittibänz Zapach chleba |
Pieczywo na zakwasie
|
Pszenno-żytnie bułki z zaparką Gotowanie pod gruszą |
Brioche Grande Marguerite tortadirose |
Chleb owsiany przypadkowy Grahamka, weka i kajzerka |
Chleb z otrębami Moje domowe kucharzenie |
Rustykalne bułki z figami Akacjowy blog |
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
|
Bułki razowe Pomysłowe pieczenie |
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance Grahamka, weka i kajzerka |
Chleb zakopiański z czarnuszką Adam Piekarz |
Chleb z ziarnami pszenicy Grahamka, weka i kajzerka |
Chleb francuski pieczony w garnku Kulinarne przygody Gatity |
Kapuśniaczki Fabryka Kulinarnych Inspiracji |
Piękny zestaw. Na wiele z tych wypieków już mam ochotę . Chleb świąteczny litewski Adama dziś upiekłam i jest pyszny. Poczytam, popatrzę na to wszystko w spokoju i z przyjemnością. Tak tu miło i pachnie chlebem....niemalże przez ekran. Pozdrawiam cieplutko M.
OdpowiedzUsuńChleby Adama są bardzo udane. Ten z suszonymi owocami tez zapadł mi w pamięć.
UsuńAle niespodzianka na początek roku! Jestem zaskoczona i niezwykle szczęśliwa, że ta inspirująca książka ma trafić do mnie.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
Tosia.
Tosiu, poproszę o adres do wysyłki na zapachchleba@wp.pl
Usuńpiękna lista świątecznych wypieków :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Wisło!
OdpowiedzUsuńDziękuję Łucjo!
UsuńNo i ponownie wspaniała lista wypieków:-). Najlepszego w Nowym Roku:-)
OdpowiedzUsuńja w tym miesiacu nic nowego nie zrobilam :( niestety przeziebienie mnie powalilo...robilam tylko wyprobowane przepisy,ktore bylam w stanie zrobic z zamknietymi oczami :) Zestaw jak zwykle imponujacy.... juz mysle nad przepisami na styczniowy zbior :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu Ty piękne rzeczy pieczesz. Piecz i zgłaszaj na listę. Zobacz jaka skromna w tym miesiacu bez Ciebie :) Pozdrawiam.
Usuńche bei pani, mamma mia sono irresistibili, mi aggiungo ai tuoi lettori così non ti peprdo,alla prossima
OdpowiedzUsuńE 'molto bello. Grazzie Paola :)
UsuńJa już sama nie wiem czy mam się cieszyć ,że tu trafiłam! Do tej pory w moim domu panował tylko leciutki obłęd chlebowo - bułkowy, teraz zaczyna się to przeistaczać w istne szaleństwo! Od kiedy kupiłam koszyki zrobiło się groźnie, ale tyle pięknych wypieków w jednym miejscu ...... Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńCiesz się Beato. Szaleństwo chlebowe to pozytywny rozdział w Twoim życiu. Zanim pieczenie chleba stanie się codziennością i rutyna czeka Cie wiele uniesień. Bądż wtedy z nami , pasjonatami pieczenia chleba w domu. Na listach "Na zakwasie i na drożdżach" jest nas dużo :)
UsuńMore and more great bread on your monthly event. Great to see that your event is so successful. Thanks god to My web browser that can translate from polish to English :).
OdpowiedzUsuń