04.07.2013

Na zakwasie i na drożdżach




 W poszukiwaniu nowych pomysłów i przepisów na chleb przeglądam dziesiątki blogów polskich i zagranicznych. Robię to od wielu lat i lista moich ulubionych stron jest bardzo długa. Na tych stronach sa linki do kolejnych ciekawych stron i tak...w nieskończoność. Surfowanie w sieci pochłania mnóstwo czasu, dlatego chętnie korzystam ze stron, na których są zestawienia przepisów. Lubię cotygodniowy YeastSpotting publikowany przez Susan z Wild Yeast, a ostatnio odkryłam Panissimo, prowadzone przez dwie sympatyczne Włoszki Barbarę i Sandrę.

Dlaczego nie mamy sobie zorganizować naszego polskiego zestawienia drożdżowych wypieków? Linki do przepisów, na przykład z całego miesiąca, umieszczone na jednym blogu dadzą gotową  listę pomysłów na nowe wypieki. Wszystko w języku polskim i ilustrowane naszymi zdjęciami.


Zanim jednak napiszę o moim pomyśle na takie zestawienie, podzielę się przepisem na Kruche krakersy z mąki żytniej. Wypiek podobny do Krakersów Jęczmiennych. Proste pieczywo, które robi kię błyskawicznie. Można podać jako dodatek do kremowych zup, do sałatek a także jako podstawę kanapek.




Kruche krakersy z mąki żytniej

1,5 szklanki mąki żytniej razowej 2000
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
4 łyżki masła
ok. 1/3 szklanki zimnego mleka

Mąkę, sól, cukier i masło zmieszać szybko palcami w misce. Dodać po trochu mleko i zagnieść raczej twarde ciasto. Podzielić je na 20-25 g kawałki. Rozwałkować je bardzo cienko, podsypując obficie mąką razową. Nakłuć wielokrotnie. Piec na papierze, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut.

Mąkę żytnią można zastąpić razową mąką pszenną.




Wracając do pomysłu na nasze polskie cykliczne zestawienie drożdżowo-zakwasowych wypieków...Proponuję zacząć od zaraz. Wiem, lipiec nie jest może najlepszym miesiącem…wakacje, wyjazdy, upały…pieczemy mniej chleba, może nawet jemy go mniej. Wiem jednak, że jest kilka chętnych osób, które przyłącząą się do lipcowej wspólnej publikacji. Nawet jeżeli będzie to krótka lista, to może być ciekawie i inspirująco. Zapraszam!




Aby znaleźć się na wspólnej drożdżowo-zakwasowej liście należy :

1. Upiec chleb lub inny wypiek na zakwasie lub drożdżach. Może być też wypiek przaśny, bez spulchniaczy.

2. Wpis na temat wypieku, wraz z przepisem umieścić na swoim blogu. Dodać informację, że wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach" z linkiem do tej strony.

3. Przesłać do końca miesiąca, na adres zapachchleba@wp.pl zgłoszenie wpisu wraz z jego adresem na blogu. Można też dołączyć zdjęcie, które ma być umieszczone w zestawieniu. Jeżeli zdjęcie nie będzie załączone, sama wybiorę fotografię ilustrującą wypiek w blogowym wpisie.

4. Jeżeli ktoś nie ma bloga może przesłać zdjęcie swojego wypieku, przepis wraz z wykonaniem i imię autora. Umieszczę wszystko we wpisie. Można też zamieścić zdjęcie i przepis na swojej stronie na Facebooku lub w wątku na ulubionym forum i przysłać do mnie adres do zdjęcia lub albumu.

5. Można dołączyć dowolną ilość wpisów z wypiekami wykonanymi w danym miesiącu.

6. Najpóźniej trzeciego dnia następnego miesiąca, umieszczę na stronie http://zapachchleba.blogspot.com/ wpis zawierający zdjęcia naszych wypieków i linki do nich.



Zachęcam do pieczenia chlebów na zakwasie. Zakwas w wielu miejscach w Polsce można łatwo uzyskać za pośrednictwem strony Zakwasowa Mapa Polski.




Chleby na zakwasie, chleby na zaczynie drożdżowym, chałki, drożdżówki małe i duże, bułki śniadaniowe, jagodzianki, paluchy, pizza, foccacia, flatbread, drożdżowe pierniki, chlebki naan, bagietki, pity, nadziewane, posypane, świeżutkie, pachnące, własnie upieczone...a wszystko to na jednaj stronie, zilustrowane, z linkami do przepisów w języku polskim.

Zapraszam do pieczenia i tworzenia wspólnej listy
 "Na zakwasie i na drożdżach"




18 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) bardzo lubię takie zdrowe przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to super. Podaję dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli wszystko jasne, bardzo podoba mi się inicjatywa i chętnie się przyłączę. Krakersy wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dziekuje za drożdżówkę. Już jest wrzucona na liste :)

      Usuń
  4. Dzięki Krystynie9 też się zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Guciu, nawet nie wiesz jak się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Justyno, Krysiu, Basiu i gucio dziekuję za szybki odzew. Ciesze sie bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesie , ja mam nadzieje ,że uda mi się choć po jednym jakimś przepisie dorzucić z pieczenia .Z tego co rozumiem to mogą być tez słodkie wypieki byle na drożdżach lub zakwasie tak?
    a krakersy wygladają rewelacyjnie,albo i lepiej

    OdpowiedzUsuń
  8. Wisełko-wspaniała inicjatywa :)))))))) oczywiście też dołączam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. margot, może być każdy wypiek z drożdżami lub zakwasem, niekoniecznie wytrawny. Moga być też wypieki przaśne, takie jak te krakersy, bez spulchniaczy. Wykluczamy tylko proszek do pieczenia, sodę, amoniak, no i może biszkopty też wykluczmy.Zapraszam i cieszę się bardzo na Twój udział :)

    Maqłgosiu i Piotrze czekam na Wasze wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, dostalam zgloszenie Twojego pieknego chleba. Czekam w takim razie na wiecej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Tez uwazam, ze to super pomysl i jak tylko uda mi sie cos upiec, przylacze sie :) Krakersy mi sie bardzo podobaja :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wisło,
    zaraz wylatuję i nie wiem czy dam radę w lipcu.
    Ale postaram się!

    OdpowiedzUsuń
  12. Flowerku i Amber czekam w takim razie na Wasze wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna inicjatywa, bardzo chętnie się przyłączę, tym bardziej, że sama korzystam z Yeast Spotting :). Jak Ci będzie wygodniej - zgłaszać przepisy pojedynczo, czy na sam koniec miesiąca wszystkie razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, zgłaszaj stopniowo, jak pieczesz. Cieszę sie, że dołączasz do akcji. Pozdrawiam:)

      Usuń
  14. Dziękuję za zaproszenie. Akcja bardzo mi się podoba. Będę miała przepisy na wyciągnięcie ręki. Zaraz się biorę do logowania. Pozdrawiam pięknie:))

    OdpowiedzUsuń