14.06.2013

Słodki chleb cynamonowy



Kolejna akcja wspólnego pieczenia chleba organizowana przez Amber. Tym razem przepis wybrała Ewelina. To przepis Petera Reinharta z jego książki "Whole Grain Breads". Oryginalna nazwa chleba to "Whole Wheat Cinnamon Rasin Bread".
Upiekłam już kilka chlebów z tej książki. Na blogu prezentowałam Pszenny Chleb Kanapkowy. Chleb cynamonowy z rodzynkami też ma swoją zakładkę. Zaznaczony do zrobienia czekał na swoją kolej i nadarzyła się okazja, aby upiec go wspólnie.

Polecam upieczenie tego chleba wszystkim, którzy chcą uraczyć bliskich smacznym śniadaniem, albo ciekawym smakołykiem do popołudniowej kawy. Chleb jest bardzo łatwo zrobić i upiec. Ja bigę nastawiłam na mące pszennej chlebowej, a ciasto rodzynkowe, zgodnie z przepisem na mące razowej pszennej. Dałam tez mniej cukru, a o orzechach zapomniałam. Zamiana części mąki na chlebową sprawiła, że ciasto wyrabiało się bardzo lekko i przyjemnie, szybko rosło, a po upieczeniu miało lekką strukturę. Upiekłam go na kilka dni przed planowanym śniadaniem, zamroziłam, a w dniu podania wydałam na stół rozmrożony i lekko podgrzany w piekarniku. Bardzo smakował moim gościom. Został pożarty z dżemem truskawkowo-ananasowym Bei, ale widziałam też, że niektórzy jedli go z twarożkiem szczypiorkowo-rzodkiewkowym.


Słodki chleb cynamonowy

biga
170 g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
6 łyżek mleka
1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
lekko roztrzepane,duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej(bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).

ciasto 
170 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka 
filiżanka rodzynek

Wymieszać mąkę,sól i mleko do połączenia składników.Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.




ciasto właściwe
biga
ciasto z rodzynkami
7 łyżek mąki pszennej razowej
płaska łyżeczka soli
2 i1/4 łyżeczki drożdży instant
3 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych

cukier cynamonowy 
3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu


ciasto chlebowe

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć "szwem" do dołu w lekko posmarowanej formie.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut.
Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.
Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.




21 komentarzy:

  1. wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    wyglada rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna kromka!
    Zjadłabym ją razem z Tobą.
    Dziękuję za wspólny pachnący cynamonem czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszedł slicznie! takie wspólne akcje sa swietne, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nic mi nie zostało do zamrożenia więc wierzę na słowo:) pożarłam połowę po prostu z mlekiem:) dziękuję za wspólną zabawę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się udał i dżemem ideał , u mnie poszedł w takiej właśnie wersji plus z samym masłem
    A pieczenie razem jest świetne

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna akcja, cieszę się, że was wszystkie poznałam, chociaż internetowo :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wisło cudny chlebek i wspaniały dżem. Też go upiekłam ale do akcji nie dołączyłam. Może następnym razem mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny! Mnie najbardziej smakował z masłem i miodem :) Miło spędzić razem czas!

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny wyszedł! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko co cynamonowe,, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się upiekł a do tego w jakim smakowitym duecie podany :) Miło było wspólnie kucharzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również swój zamroziłam, po pokrojeniu na kromki, bo nas jest tylko dwójka. Teraz jest w sam raz na szybki podwieczorek, albo słodkie śniadanie. POzdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Ci za czas spędzony na wspólnym chleba pieczeniu ... wspaniale jest móc czerpać wiedzę ze wspólnych doświadczeń...
    Kawa z tym chlebem cudownie smakuje...
    Serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie idealny jest do kawy właśnie.
    Zaintrygował mnie twarożek szczypiorkowo-cynamonowy:)
    Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo za wnikliwe czytanie! Nie była to celowa pułapka, tylko przejęzyczenie, a twarożek był szczypiorkowo-rzodkiewkowy :)))

      Usuń
  16. Te ostatnie zdjęcie powoduje, ze robię się głodna:) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za informację,że po rozmrożeniu chlebek jest jak świeży, bo też mam zamrożony, chcę podać go jutro i obawiałam się , czy nie "dam plamy".
    Dziękuję za wspólny wypiekanie i życzą miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wisełko pięknie Ci się upiekł chlebek nasz wspólny. Dziękuję za kolejne fantastyczne wspólne spotkanie i mam nadzieję do następnego razu. Ciepło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Obłędnie pyszny! Bardzo mi się podoba kolejny docinek tego chlebowego serialu, czekam na więcej... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. chlebek sam w sobie pyszny, ale z tym dżemem to już w ogóle obłęd :)
    dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń