03.04.2013

Bułki wieloziarniste z pestkami dyni




Na stronie Nilsa znalazłam przepis na bułki z pestkami dyni. Bardzo lubię jego przepisy. Są tak matematycznie wyliczone i precyzyjnie opisane. zmieniłam jednak nieco przepis i bułki wyszły znakomite.
Po świątecznym menu świeża bułka z masłem była miłą odmianą w jadłospisie. A bułki są przepyszne, puszyste i chrupiące. Ziarna stanowią dodatkowa atrakcję i uzupełniają naszą dietę w niezbędne witaminy i mikroelementy tak potrzebne nam na wiosnę. Znakomite z masłem i rzeżuchą




 Bułki wieloziarniste z pestkami dyni

Zaczyn drożdżowy

50 g mąki chlebowej
50 ml wody
1/8 łyżeczki drożdży
1 g soli

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej 12 godzin

Namoczka

25 g mąki żytniej 2000
50 g wyłuskanych pestek dyni
25 g siemienia lnianego
100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto

250 g mąki chlebowej
50 g mąki żytniej 720
150 g wody
10 g słodu jęczmiennego
15 g oleju z pestek dyni (ja dałam rzepakowy)
czubata łyżeczka soli (15 g)
namoczka
zaczyn

Wszystkie składniki ciasta wymieszać krótko, do połączenia. Zostawić na 10 minut, a następnie wyrobić na blacie lub robotem z hakiem przez 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Po pierwszych 20 minutach odgazować ciasto, składając dwa razy jak kartkę papieru. Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 10 kawałków i uformować bułki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Bułki przed włożeniem do piekarnika należy spryskać wodą. Piec w 230 stopniach 10 minut, a następnie 20 minut w 200 stopniach.





6 komentarzy:

  1. Chyba w końcu przyjdzie mi kupić słód, dotąd jakoś się bez niego obchodziłam, ale te bułki wyglądają tak wspaniale, że mi się chce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup. Przydaje sie do wypieków. Borodińskiego jeszcze nie piekłaś? To powazne niedopatrzenia :)

      Usuń
  2. Kusisz Wisło tym przepisem. Coś mi się wydaje, że go wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecz śmiało i to podwójną porcję, bo z tego przepisu wyżej to zaledwie 10 małych bułeczek wychodzi :)

      Usuń
  3. ale pyszności :) Wiesiu- a czy zamiast słodu może być melasa ?nie mam pomysłu gdzie znaleźć słód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam pomysł. Musimy się zobaczyć :)
      Ewentualnie może być melasa lub miód.

      Usuń