05.12.2009

Chleb żytni razowy





Przepis na ten chleb jest zaczerpnięty ze strony mirabbelki, chociaż już teraz nie ma go tam w takiej wersji. Robiłam ten chleb, bez przesady dziesiątki razy więc przepisjest  już przeze mnie wielokrotnie zmodyfikowany. Piekę go w różnych wersjach, z dodatkami i bez 1-3 razy w miesiącu.



Chleb żytni razowy
Zaczyn 
120 g aktywnego, pracującego zakwasu żytniego (dokarmiony poprzedniego dnia) 
50 g letniej wody 
135 g mąki żytniej razowej

Ciasto chlebowe 
60 g otrąb żytnich 
135 g wody

450 g mąki żytniej (może być sama 1850 lub 2000, albo pół na pół 630 i razowa
2 łyżeczki soli 
1 i ½ szklanki wody


Sporządzanie zaczynu: 

Zakwas wymieszać z mąką i letnią wodą na gęste ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w przykrytym naczyniu na ok. 4 godzin, aż podwoi swoją objętość i przechować w lodówce do następnego dnia. 

Oddzielnie zalać otręby wodą i pozostawić przez noc do napęcznienia. 

Przygotowanie ciasta chlebowego

W dniu wypieku wyjąć zaczyn z lodówki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ok. 4 minuty. Ciasto jest dość klejące. Odstawić na 5 minut i jeszcze raz krótko wyrobić. 
Pozostawić na 4 do 5 godzin w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Zostawiałam też na noc w lodówce.

Ciasto wyłożyć na blat posmarowany olejem i grubo posypany mąką np. razową. Dobrze też jest posmarować ręce olejem, bo to straszna paciaja.Odgazować przez lekkie ugniecenie. Uformować bochenek, obtoczyć go w mące lub otrębach przełożyć do foremki (30x11x7) posmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia ok. 2-3 godz.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 stopni 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie bochenek wyjmuję z foremki i dopiekam jeszcze w piekarniku 5 minut bez formy.
Bochenek przed pieczeniem i podczas spryskuję obficie wodą ze spryskiwacza.




Najbardziej smakuje wszystkim chleb upieczony z mąki razowej i 720 pół na pół. Dodaję do niego ziarna słonecznika i lnu. Czasami dodaję łyżkę zmielonego kminku. Kminek rozcieram w moździerzu z solą przed dodaniem do ciasta.

Wersja razowa 2000 bez dodatków jest na potrzeby diety mm.

Można upiec ten chleb z dodatkiem ziarna żyta. Wtedy zamiast otrębów namaczam na noc 80 g żyta, a następnie gotuję je do miękkości 20 minut.

Chleb jest najlepszy po 24 godzinach. Wtedy nie lepi się podczas krojenia i jest zdrowy, w przeciwieństwie do gorącego, który też ma swoich zwolenników.


3 komentarze:

  1. Bardzo chętnie go upiekę. Tak sobie myślę i szperam w pamięci , że jeszcze typowego razowego nie zrobiłam :) Na zdjęciach wygląda pięknie i kusząco.Mam nadzieje,że uda się choć w połowie tak pięknie jak Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek zrób ciasto z maki żytniej 2000 i 720 pół na pół. Nie będzie taki zbity.

      Usuń
  2. Kurcze chyba coś sknociłam, albo waga mi zastrajkowała bo zaczyn nie chciał mi się wymieszać. Dolałam trochę wody, zobaczymy jak pójdzie dalej.

    OdpowiedzUsuń