29.03.2015

Chleb owsiany, przez przypadek na żytnim zakwasie



Na satronie King Artur Flour wypatrzyłam apetyczny chleb śniadaniowy z platkami owsianymi. Chleb łatwy, na drożdżach, w sam raz na marcową listę "Na zakwasie i na drożdżach", którą zawiaduje w tym miesiącu Małgosia na Akacjowym blogu.
Prosta sprawa! Na początek zajmujemy sie płatkami owsianymi. W tym celu mieszamy w misce

1 szklankę zwykłych płatków owsianych
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki melasy (dalam mniej)
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Odstawiamy na 20 minut, aby płatki wchłonęly wodę.

W tym czasie przygotowujemy składniki do dalszej pracy nad ciastem... i tu kończy sie moja współpraca z oryginalnym przepisem. Skusił mnie widok aktywnego, pełnego bąbelków zakwasu żytniego. Otworzyłam słoik, powachalam zawartość i już wiedziałam, że chleb musi być na zakwasie, na tym pachnącym owocami, świeżym zakwasie żytnim.
Taka to pokusa!


Chleb owsiany na zakwasie żytnim

zaczyn
180 g aktywnego, odkarmionego zakwasu żytniego
180 g mąki żytniej razowej
180 g wody
składsniki zmieszać i pozostawić w cieplym miejscu na 3-4 godziny

cały bibosz owsiany przygotowany jak wyżej
800g mąki chlebowej
300 g wody
2,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić dokładnie, przez kilka minut ciasto chlebowe.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części i pozostzwić 10 minut na blacie.
Po tym czasie uformowac bochenki i ulożyc w koszach lub formach do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut z para, a potem jeszcze 25 minut w temperaturze 210 stopni bez pary.


Płatki owsiane, których jest tu dość dużo, zapewniaja wilgotne wnętrze. Skórka pięknie sie rumieni przez zawartość w cieście melasy. Proponuję zamiast niej, dodać płaską łyżkę miodu. To wystarczy, aby chleb rósł jak szalony i mial delikatnie słodkawy posmak.

Chleb dołączam do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdzach"

8 komentarzy:

  1. Robię go na święta , koniecznie z melasą , bo mi domowa weganka z miodem by nie jadła :D ten tu jest na melasie tak? Cudny jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, ja dodałam Goldsaft buraczany, bo taki mi sie pęta po półce. On jest jasny, a nie chcialam żeby chleb był ciemny, co akurat zapewnilaby mu melasa trzcinowa. Cieszę się, że chcesz go upiec. Ciasto wyszło mi dość luźne i bochenek nie był bardzo zgrabny ;). Do formy ciasto było super, więc polecam.

      Usuń
    2. Wiesiu , mam obie (jedna z Lidla 2 lata temu kupiona , ale zamknięta i z gwarancją i mam tą trzcinową), właśnie do foremki jak najbardziej , ja na święta piekę z 3 różne chleby , każdy inny i ten mi pasuje jak ulał

      Usuń
    3. pyszny chleb , bardzo delikatny

      Usuń
  2. Wisełko piekę w ten sposób chlebki niemal na co dzień, najbardziej nam takie smakują. Są wilgotne i delikatne!! Pyszne!!
    Zamiast oleju daję masło, melasę zastępuję miodem. Mąka według upodobań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb wygląda pysznie :) Chętnie go upiekę, skórka taka rumiana, mniam :) Dzięki za dołączenie do listy, pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy 800 g mąki chlebowej - to mąka pszenna?

    OdpowiedzUsuń