Czasami zostają w kuchni pięty chlebowych bochenków, które nie zostały zjedzone, bo upiekł się właśnie nowy, chrupiący chleb. Nie wyrzucam pieczywa. Na szczęście zostaje go bardzo niewiele. Bułki przerabiam na bułkę tartą, a chleb na "bułkę tartą" raczej się nie nadaje. U Susan znalazłam przepisy, w których takie pieczywo można wykorzystać. Kiedyś pisałam o Bread Crumb Carrot Cake czyli cieście marchewkowym na okruchach chleba. Bardzo polecam tan wypiek. To najlepsze ciasto marchewkowe, które jadłam!
Drugim wspaniałym wypiekiem, któremu wysuszony i pokruszony chleb nadaje specjalnego charakteru jest Bread Crumb Sourdough.
Sometimes there are leftover bread bottoms because there is a new just-baked, crispy loaf. I don’t throw any bread out. Thankfully the leftovers are sparse. I process breadrolls into crumble, but it’s not a way to go with the bread. However, I found some recipes utilizing such bread at Susan’s. I’ve once posted about Bread Crumb Carrot Cake. I can certainly recommend this bakery. It is the best carrot cake I have ever eaten!
Another wonderful bakery particularly enriched by dried, crumbled bread is Bread Crumb Sourdough.
Chleb pszenno-żytni z...okruchami chleba
zaczyn
50 g zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej razowej
150 g wody
Składniki zaczynu wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin.
ciasto chlebowe
120 g suchego chleba pszenno-żytniego, pokruszonego lub zmielonego
950 g mąki chlebowej
600 g wody
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać i pozostawić do autolizy na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać przez 5 minut ciasto. Zostawić w naoliwionej misce do wyrośnięcia na 3 godziny. Co godzinę odgazować.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwa lub trzy bochenki. Uformować i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piec na kamieniu, z parą w temperaturze 250 stopni przez 10 minut i następnie bez pary jeszcze około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Wheat-rye bread on… breadcrumbs
leaven
50 g rye starter
150 g wholegrain rye flour
150 g water
Mix the leaven ingredients and leave in room tempereture for 8-12 hours.
bread dough
120 g dry, wheat-rye, crumbled or minced bread
950 g bread flour
600 g water
2 tsp salt
leaven
Mix all the ingredients except salt and leave to autolyse for 20 minutes. Then add salt and knead the dough for 5 minutes. Let it rise for 3 hours in an oil-layered bowl. Degas every hour.
When it has risen divide into 2 or 3 loaves. Shape and let rise for 2-3 hours more. Steam-bake on stone in 250°C for 10 minutes and then without steam in 220°C for 20 minutes more
I sliced the stale bread into pieces and dried on a tray in the oven and then ground, not too finely, in food processor. Some of the crumbles were even up to 1 cm. These larger crumbles are crunchy in the bread flesh.
To jest bardzo dobry chleb. Bardzo ładnie i silnie pachnie...chlebem. Być może to zasługa zawartej w nim dodatkowej porcji już upieczonego chleba. Chleb 110 procentowy!
Chlebi zgłaszam do czerwcowej kolekcji Panissimo prowadzonej przez Barbarę z Bread & Companatico i jej siostrę Sandrę z Indovina chi viene a cena?
I submit the bread for the June edition of Panissimo collection hosted by Barbara from Bread & Companatico and her sister Sandra from Indovina chi viene a cena?
(translated by Amazed)
Wygląda obłędnie , najgorsze jest to , że u mnie chleb nie zostaje , teraz będzie musiał ;)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośnięty:) musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńInspirujące i kuszące. Idę szukać, czy mi tam coś przypadkiem nie zostało, żeby go zrobić :).
OdpowiedzUsuńzachwycający!!!
OdpowiedzUsuńWiesiu robiłam ten twój z prażoną mąką żytnią , mercedesowy chleb , wspaniały , muszę jeszcze raz bo mnie diabeł podkusił i zrobiłam z pół porcji ,a mi zaraz wyżarli go doszczętnie
Cudna struktura chleba :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, Tarzynko jak chleb znika co do okruszka, to trzeba odkroić i wysuszyć kawałek świeżego. Po wysuszeniu może poczekać :)Gorzej, jak znajdą się amatorzy sucharów ;)
OdpowiedzUsuńMargot, bardzo się ciesze, że się udał i przypadł domownikom do gustu. Prażyłaś jęczmienną, co?:D Serdecznie pozdrawiam :)
Justyno, Gatito zachęcam do wypróbowania przepisu :)
tak najpierw zmieliłam pęczak(a nie żyto:D) jęczmienny , potem prażyłam na patelni ,a jak się piekl chleb to jęzor uciekł wiadomo gdzie , bo pachniało nieludzko pięknie i tak ,ze człowiek wzdychał do piekarnika:D
UsuńChleb bardzo mi się spodobał. U mnie czasem zostaje niedojedzony kawałek, chyba wiem jak powinnam Go wykorzystać ;)
OdpowiedzUsuńMERAVIGLIOSO!!!!
OdpowiedzUsuńSandra
Chleb upieczony wczoraj wieczorem :) nie doczytałam juz Wiesiu Twojhego komentarza , ale zrobiłam tak jak napisałaś , podsuszyłam go i zmieliłam w melakserze. Dziury mi wyszły jak trzeba ;D jest pyszny , będę powtarzać :) Widzę , że teraz jest wpis w dwóch językach. Bardzo pomysłowe :) buziaki
OdpowiedzUsuńMam wakacyjnego tłumacza, to korzystam ;) Ciesze sie, że chleb sie udał.
Usuńspecjalnie dla tego chleba pozostawię kawałek starego ...bo jest cudowny w przekroju:). Ja mam taki zwyczaj, że nie ukroję świeżego chleba, póki nie skończę starszego bochenka, wiec u nie o takie okruchy trudno:) .... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak robi mój mąż. Ja jestem za tym, żeby jeść chleb świeży, a nastepnego dnia, gdy świeżość nie jest juz tak "dotkliwa" dojadać co tam trzeba. Nigdy, przez 7 lat pieczenia, chleb upieczony w domu sie nie zepsuł. Pozdrawiam Jolu :)
UsuńGreat use of leftover bread, I have always some lying around and will try your bread for sure
OdpowiedzUsuńNinive
Do bake it. Good luck :)
Usuń