04.02.2013

Zwykły chleb pszenno-żytni

To chleb, który od dawna robię na co dzień. Receptura w głowie, ręku i oku. Najczęściej dodaję do niego nasiona lnu. Zawarte w nich substancje śluzowe są bardzo korzystne dla naszego przewodu pokarmowego, dostarczają wielu cennych mikroelementów a także cholinę oraz fitoestrogeny, lignany lniane o aktywności przeciwutleniaczy stosowane w profilaktyce nowotworowej.



Zwykły chleb pszenno-żytni

Zaczyn
1 łyżka zakwasu żytniego
1i 1/2 szklanki maki żytniej 2000 (150 g)
3/4 szklanki wody

Zaczyn wymieszać w misce i zostawić pod folią na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto na chleb
Cały zaczyn (około 350 g)
1 kg mąki chlebowej, pszennej 650
200 g mąki żytniej razowej lub białej 720
pół szklanki siemienia lnianego (60-70 g)
600 g wody

Te składniki umieszczam w misie robota kuchennego i wyrabiam hakiem około 2 minuty. Zostawiam przykryte na 20 minut. Następnie dodaję 

2 i pół łyżeczki soli

i wyrabiam 5-7 minut aż ciasto stanie sie gładkie.
Przenoszę do naoliwionej miski i zostawiam do wyrośnięcia na 2-3 godziny w międzyczasie odgazowując ciasto dwa razy. Następnie dziele na dwa bochenki, umieszczam w koszykach albo w kwasoodpornych formach 30x11 cm i ponownie pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Piekę początkowo 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, z parą a następnie już bez pary, w temperaturze 200 stopni 20-30 minut.

Chleb można też upiec w garnku rzymskim. Z tego naczynia wychodzi bardzo chrupiący i rumiany.


9 komentarzy:

  1. Jutro będę go piekła:) ....już sie nie mogę doczekać ...bo ostatnio nie piekę nic owego, ciągle tylko powtarzam klasyki:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Wisło Kochana nawet nie wiesz jak często piekę ten chlebuś .... jest przepyszny i bezproblemowy:) ... smakuje każdemu komu jest dane go u nas spróbowac:)
    Dziękuję Ci za fantastyczne chlebowe przepisy:)
    buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, dopiero dzisiaj znalazłam te komentarze. Bardzo, bardzo sie cieszę, że mój chleb dobrze się sprawuje. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam, czy ciasto powinnam podzielic rownież na 2 częsci jeśli bedę używac garnka rzymskiego? Po jakim czasie najlepiej odkryc garnek w trakcie pieczenia. Domyślam się,że to trywialne pytania niemniej jednak dla mnie istotne. Moja przygoda z chlebkowaniem i garnkami rzymskimi dopiero sie rozpoczęła:) Z góry dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto trzeba podzielić w zależności od pojemności garnka. Jak piec w tym naczyniu napisałam w poście http://zapachchleba.blogspot.com/2013/04/pieczenie-chleba-w-glinianym-garnku.html Zapraszam

      Usuń
  4. Wisło,
    chleb codzienny-niecodzienny!
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ten zaczyn ma być taki bardzo gęsty? Wyszła mi straszna klucha. Zakwas mam mocny, stary i solidny, ale dość gęsty, może to dlatego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To gęsty zaczyn, ma mniej więcej 50% wody czyli nie rzadkie ale upostaciowane ciasto. Jeżeli masz wątpliwości, to zawsze możesz dodać te 10-15% więcej wody. Takie poprawki trzeba brać pod uwagę, bo każdy zakwas jest inny, każda mąka może mieć inna wilgotność, inny przemiał. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Chleb według Twojego przepisu jest przepyszny!!!
    Piekę go regularnie od dwóch miesięcy. Moja rodzina po pierwszym, upieczonym przeze mnie, bochenku odmówiła spożywania chleba z piekarni :)
    Piekę go bez formy: wyrasta w plastikowym durszlaku, na ścierce posypanej mąką, następnie przerzucam na blachę z piekarnika. Wychodzi wspaniały, okrągły bochenek.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń