Do "Na zakwasie i na drożdżach" dołączyły włoskie piekarki Barbara i Simona. Zachęcam do odwiedzenia ich blogów, wypróbowania i skomentowania ich wspaniałych wypieków. Język nie musi być problemem. Można skorzystać z Translatora. Możemy wspólnie wspomóc się w tłumaczeniu najciekawszych przepisów. Warto wymieniać się doświadczeniami i poznawać tradycyjne wypieki innych regionów, poznawać inne metody robienia pieczywa.
Zapraszam do korzystania z list. Odwiedzajmy swoje blogi. Komentujmy zgłoszone tu wypieki, a najlepiej pieczmy je, wymieniajmy się doświadczeniami i propagujmy wokół pieczenie domowego chleba. Pomysłów, jak widać niżej, jest nieskończenie wiele. Pieczywo upieczone z tego samego przepisu może być prezentowane na jednej liście. Taki chleb czy bułki upieczone i zaprezentowane przez kilka osób mogą tylko zachęcić innych do skorzystania z przepisu, bo oznacza to, że został on sprawdzony i można śmiało z niego korzystać. Na tej liście takimi upieczonymi przez różne osoby chlebami są Chleb Młynarza, Chleb Południowy czy Chleb orkiszowy.
Lista wrześniowa "Na zakwasie i na drożdżach" jest już otwarta. Może macie pomysły jak ją uatrakcyjnić. Co do niej dodać? Jak jeszcze efektywniej rozpropagować pieczenie chleba domowego wśród naszych znajomych, sąsiadów?
Chleby
Pane Tipo Altamura Bread & Companatico |
Vermont Sourdough
Na zakwasie (i nie tylko)
|
Chleb Południowy na płynnym zaczynie Kuchnia Alicji |
Chleb Południowy na płynnym zaczynie Zapach chleba |
Chleb rustykalny Na zakwasie (i nie tylko) |
Chleb żytni ze śliwką i kardamonem Zapach chleba |
Pane Maggiore Na zakwasie (i nie tylko) |
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Kulinarne przygody Gatity |
Chleb z karobem Eweliny Kuchnia Alicji |
Chleb na co dzień Morskie cytrusy |
Chleb Młynarza Kuchnia Alicji |
Chleb Młynarza Zapach chleba |
Chleb z figami orzechami i anyżem Zapach chleba |
Chleb pszenno-żytni Kuchnia Gucia |
Chleb pizzowy (na zakwasie pszennym) Smakowitychleb.pl |
Chleb z ziarnami Moje domowe kucharzenie |
Chleb orkiszowy Kocham Gary |
Chleb orkiszowy Zapach chleba |
Whole-Grain Apple-Blueberry Spelt Sourdough with Chia Seeds Bread & Companatico |
Adam Piekarz
|
Chleb pytlowy na zakwasie Adam Piekarz |
Bułki
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
|
Bułki słodowe Adam Piekarz |
Bułki najzwyklejsze Takie tam moje pomysły |
Orzechowe bułeczki z rodzynkami Tarzynkowo |
Sacaduro wytrawne bułeczki maślane Pieczywo na zakwasie (i nie tylko) |
Fińskie bułeczki Pulla/Panini Finlandesi bricole |
Moje domowe kucharzenie
|
Bułkeczki jednogodzinne Moje domowe kucharzenie |
Inne wypieki
Letnia focaccia z solą morską i lawendą Kuchennymi drzwiami |
Bagietki z bazylią i suszonymi pomidorami Pieczywo na zakwasie (i nie tylko) |
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Kulinarne przygody Gatity |
Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami smakowitychleb.pl |
Pizza in Teglia (with Chantarelle, Artichokes, and Bufala) Bread & Companaico |
Ale piękne wypieki!
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym każdy...
Aniu spróbowałabyś upiec czy zjeść? ;)Dziękuje Tobie i pozostałym uczestnikom za piękne zdjęcia i ciekawe receptury.
Usuńcudna lista :)Chciałoby się każdego po kawałeczku spróbowac :)
OdpowiedzUsuńKto wie Krysiu, może z okazji setnego wydania listy zrobimy sobie zjazd i spróbujemy wypieków wg najatrakcyjniejszych receptur? ;)
UsuńWspaniałe wypieki, bardzo ładne zdjęcia, pomysłowe wykonania i dziury -marzenie ;D Pomysł ze zbieraniem przepisów w jednym miejscu to jest to. Wspaniałe źródło informacji i inspiracji :)))))))))) dzięki Wiesiu
OdpowiedzUsuńPrawda, że to ładnie wygląda tak w jednym miejscu? I do tego jest bardzo praktyczne. Oszczędza czas na szukanie ciekawych blogów i receptur.
Usuńsame wspaniałości :) pięknie to wszystko podzieliłaś! podziwiam za pracę w to włożoną :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo sama przyjemność! Na pewno łatwiej by było, gdyby przepisy były zgłaszane na bieżąco...ale co tam...i tak dałam radę:) Zwłaszczza, że te zgłoszone ostatniego dnia były bardzo atrakcyjne :)
UsuńWiesiu, ale kawał dobrej roboty
OdpowiedzUsuńa wypieki wspaniałe , kurcze jakie piękne buły , chleby i reszta
Wiesz co Wiesiu , ta lista i ta z lipca to taka skarbnica i ściąga co piec
Margot liczę, że wrześniowa i następne będą jeszcze barwniejsze i ciekawsze. Zapraszam wszystkich, również z pomysłami jak podnieść atrakcyjność listy.
UsuńThank you for letting me be part of such a nice collection!
OdpowiedzUsuńI thank you for sending a beautiful piece of bakery. I invite you again.
Usuńwow, jestem pod wrażeniem, pięnie się to wszystko prezentuje! tyle pracy w to włożyłaś - doceniam i dziękuję! ps. link do mojego ogórkowego chleba jest podmieniony ;)
OdpowiedzUsuńJuż naprawiłam :) Przepraszam. Byłaś pierwsza na tej liście. Ten edytor trochę mną rządzi i jak widać jednak nie ogarnęłam, chociaż wszystko starałam się sprawdzić przed opublikowaniem.
Usuń