12.07.2013

Chleb z fetą i tymiankiem

Feta cheese and thyme bread



Podoba mi się to lato. Podoba mi się, zresztą, jak każde inne. Długie dnie, wczesne poranki, dużo słońca...cóż, że czasami zza chmur. Śpiew ptaków i ta powszechna otulająca mnie dookoła zieloność. Zieloność daleka i bliska, pachnąca lasem, łąką i ziołami. Teraz właśnie zaczyna kwitnąc oregano, tymianki, melisa i mięta. Nad pachnącymi, ziołowymi kępami słychać brzęczenie owadów. No i motyle. One kochają lato i tymianek tak jak ja.



Wpadł mi w oko przepis na chleb z fetą i tymiankiem. Przepis idealny na lato, gdy kwitnie macierzanka i tęsknimy do wakacyjnych klimatów. Chleb taki trochę w greckim stylu. Łatwy do zrobienia. Atrakcyjny w smaku przez dodatek fety. Pachnący tymiankiem, słońcem, gorącym, greckim latem.




Chleb z fetą i tymiankiem

150 g aktywnego zakwasu żytniego
480 g maki chlebowej 
300 g wody
11 g soli
200 g sera feta
15 g świeżego tymianku

Zakwas, mąkę i wodę wymieszać i pozostawić do autolizy na pół godziny. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać 6-8 minut. Dodać świeże listki tymianku i wyrabiać jeszcze chwilę, Wyłożyć ciasto na naoliwiony blat, rozciągnąć i wysypać na nie fetę pokrojoną w kostkę. Delikatnie złożyć ciasto kilka razy i odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie trzy razy odgazować ciasto, delikatnie składając je co 30-40 minut. Uformować bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania. Zawinąć w worek foliowy i wstawić do lodówki, temp. 5 stopni, na 12 godzin. Po tym czasie wyjęty z lodówki, wyrośnięty bochenek, piec na kamieniu, w temp. 250 stopni, z parą przez 15 minut, a następnie już bez pary 25-35 minut w temperaturze 220 stopni.



Znakomity z dobrą, grecką oliwą. I koniecznie z lampką czerwonego wina.



Pasuje na lipcowa listę

Zapraszam do współtworzenia letniej listy przepisów na chleby i inne wakacyjne wypieki drożdżowe.



Chleb zgłaszam do lipcowej kolekcji Panissimo prowadzonej przez Barbarę z Bread & Companatico i jej siostrę Sandrę z Indovina chi viene a cena?a także do ich letniego konkursu  Baked Goods with Summer  Herbs / Wypieki z letnimi ziołami





13 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) bardzo ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko!
    I te dodatki, pycha!
    A mój zakwas odmówił posłuszeństwa:(
    Jak go nie podniosę, to zrobię ten chleb na drożdżach.
    Już nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co masz nie podnieść. Troche go podopieszczasz w ciepełku razową maka i będzie hulał :)

      Usuń
  3. Wiesiu- u mnie też kwitnie tymianek. Przepis mnie zachwycił i z pewnością zrobię ten chleb jak tylko będę na chodzie :) motyle niesamowite :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, mam nadzieję, że noga nie będzie Ci dokuczać i upieczesz tem chleb "na jednej nodze" :D

      Usuń
  4. Wisełko, piękny ten chlebek i niesamowicie aromatyczny. Pachnący fetą, tymiankiem i latem. Motylami się zachwycam :)
    Jeśli mogę to z chęcią dołączę ze swoim dzisiejszym wpisem do lipcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. urtiko, dziękue w imieniu motyli także :D
      Z prawdziwa przyjemnościa dodaję słoneczny chleb do listy :) Podlinkuj tylko, prosze akcję w swoim blogowym wpisie.

      Usuń
    2. Wisełko, podlinkowałam :) Bardzo fajna akcja. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  5. Rozumiem, że chlebek może wyrastać również poza lodówką? Chciałam zrobić z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Mysle, że będzie miał inną strukturę, mniejsze dziurki, ale z cała pewnościa powinien sie udać :)

      Usuń
  6. Czy po wyjęciu z lodówki chleb trzeba ogrzać przed pieczeniem? Nauczono mnie, że przy drugim rośnięciu chleb powinien podwoić objętość. Czy tu też tak jest? pozdrawiam cieplutko Marzka

    OdpowiedzUsuń