24.07.2013

Mus jagodowy i kruche ciasteczka




W zasadzie codziennie przeglądam moje książki o tematyce kulinarnej. Mam je przy łóżku, przy komputerze, w pobliżu kanapy, w kuchni na stoliku. Zawsze mam pod ręką lekturę, która może mi poprawić humor i zainspirować do działań w kuchni. Do tego, oglądam dużo stron internetowych o tematyce kulinarnej i różne pomysły zostają w mojej pamięci, ale też w podświadomości. W zeszłym tygodniu zakupiłam obręcze stalowe do serwowania potraw i szukałam okazji, aby szybko ich użyć. Deser z musem jagodowym miałam "przed oczami duszy mojej". Skąd obraz ów pochodził, przypomnieć sobie nie mogłam. Powstał więc deser inspirowany, improwizowany.




 Mus jagodowy i kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka zostały upieczone z przepisy, który podawałam tutaj.
Ciasteczka muszą być cieniutkie, aby pękały pod naciskiem widelczyka do ciasta.
Podstawa Ciastka to okrągłe ciastko. Wierzch to ciastko z dziurką.

Mus jagodowy
340 g jogurtu greckiego 
500 ml śmietanki 30%
Szklanka jagód
pół szklanki/do smaku cukru
30 g żelatyny
sok cytrynowy do smaku

pól szklanki sosu jagodowego z jagód zagotowanych z cukrem do smaku
cukier puder do posypania

Jagody zmiksować z cukrem i jogurtem greckim. Żelatynę zamoczyć w 2 łyżkach wody, aby napęczniała, a następnie rozpuścić na łaźni wodnej. Śmietanę 30% ubić. Połowę bitej śmietany połączyć dokładnie z masa jogurtowo-jagodową, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, sok cytrynowy do smaku i drugą część śmietany i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tackę wyłożyć folią spożywczą i ustawić na niej obręcze do formowania. Napełnić obręcze (lub naczynia) musem. Wstawić do lodówki, aby stężały.

Mus wykładać na upieczone ciasteczka. Wydrążyć środek, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Napełnić otwory sosem jagodowym i ozdobić świeżymi jagodami. Posypać delikatnie cukrem pudrem.




Ciastka zrobiłam, a zdjęcie umieściłam na Facebooku. W krótkim czasie, bez pytania uzyskałam odpowiedź. Moja koleżanka Ewa zadała pytanie w komentarzach: To z książki Michela Roux?




Bingo! Sables z musem jagodowym. Michel Roux - Ciasta
Bardzo lubię tę książkę. Korzystałam z przepisów w niej zawartych niejednokrotnie.
Następnym przepisem, który wykorzystam, będzie oryginalny przepis na sable jagodowe, na włoskiej bezie, z likierem.










11 komentarzy:

  1. Wisło,
    inspiracje ,na temat' są najciekawsze.
    A deser zachwycający!
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) super połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, Justyno, dziekuję. Zdumiały mnie Wasze błyskawiczne komentarze. Licznik wyświetleń wskazywał zero. Licznik komentarzy wskazywał dwa. Ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja chyba ślepa jestem, bo na FB nie widziałam wcale. Dobrze, że często zaglądam do Ciebie Wiesiu :)
    Diabli mnie biorą na moją teściową bo muszę sterczeć w weekend na wsi, gdzie nie mam warunków do pieczenia. Ale przepis zapisuję sobie, bo bardzo mi się podoba. Co prawda nie mam obręczy ale przecież mogę sobie inaczej poradzić, tyle że nie będą takie piekne jak Twoje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tej ilości wyszło mi 6 wysokich ciastek. Gdybym robiła jeszcze raz, zrobiłabym więcej, niższych.
      3 sztuki zrobiłam w obręczach, a 3 pozostałe w ceramicznych naczyniach do zapiekania o zblizonych do obręczy wymiarach. Mus wychodził z tych naczyń bardzo ładnie. Polecam. Dziekuje za czeste odwiedziny :)

      Usuń
  5. oooooooooooooooo, dobrze że mi podpowiedziałaś o tych naczyniach. Mam całe 8 sztuk takowych :) I będę robiła zgodnie z Twoją sugestią, niższe

    OdpowiedzUsuń
  6. Są absolutnie P-R-Z-E-P-I-Ę-K-N-E!
    Dziękuję za dodanie ich do Jagodowo Nam 5!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesiu-piękny deser :) oczami duszy mojej ;)zjadam go. M.Roux jest moim idolem, ale przepis to nie wszystko. Piękne wykonanie.Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń