Zakręcone bułeczki Laugenbrotchen na kwietniową listę "Na zakwasie i na drożdżach" To kolejne słone bułki., tym razem wykonane metodą, według której pieczywo przed pieczeniem obgotowywuje się w mocno zasadowym roztworze. Ten zasadowy odczyn sprawia, że na powierzchni wypieków szybciej zachodzi reakcja Mailarda. Tak wypiekane pieczywo ma ciemnobrązowy kolor i charakterystyczny "smak słonych paluszków"
Przepis na te bułki i wiele ciekawych informacji na temat pieczywa Laugengeback znalazłam na stronie Agnieszki.
Do kompletu z bułkami wykonałam dwa precle. Z tego przepisu zarówno bułki jak i precle wychodza miękie i delikatne.
Moje pieczywo nie jest tak mocno brązowe jak oryginalne. bo nie miałam w domu dostatecznej ilości sody.
**********
I jeszcze trochę wielickiej soli
Wspaniałe bułeczki :) Mam ochotę je zrobić!
OdpowiedzUsuń