22.10.2014

Chleb razowy mieszany na zakwasie z dynią





Na Festiwal Dyni upiekłam chleb oczywiście, Tym razem to chleb na zakwasie, z mąki żytniej razowej i pszennej razowej z dodatkiem pokruszonych pestek dyni i dyniowego przecieru.
Dynia jest wdzięcznym dodatkiem do pieczywa. Oprócz pięknego koloru, daje chlebowemu ciastu dodatkową moc do rośnięcia. To zapewne dyniowa słodycz tak dopinguje zakwas i ciasto do wzrostu.
Pure dyniowe i zawartość maki żytniej w chlebie. to również gwarancja długiej świeżości tego pieczywa.
W tym chlebie jest moja ulubiona,  pieczona dynia Hokkaido.
Wiedza o dyni, w dużej ilości, solidnie zebrana i pięknie zilustrowana zdjęciami znajduje się na blogu u Bei. Znajdziemy tam też informacje o tym gdzie kupic w Polsce dynie i oczywiście pokaźny zbiór inspiracji i przepisów na dyniowe potrawy.  Przede wszystkim w tym temacie, chociaż nie tylko, jest dla mnie Bea największym autorytetem.




Chleb razowy mieszany na zakwasie

Zaczyn
50 g zakwasu żytniego, aktywnego*
100 g mąki żytniej razowej 2000
80 g wody

*Zakwas przed nastawieniem zaczynu należy nakarmić trzykrotnie, co osiem godzin. W tym czasie nie chować do lodówki.

Zmieszać składniki na gęste ciasto i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Namoczka
150 g maki pszennej razowej 2000
150 g gorącej wody

Mąkę zalać gorąca woda i dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny.
Można tez mąkę zalać woda w temperaturze pokojowej i zostawić na 12 godzin.

Ciasto chlebowe
Zaczyn
Namoczka
250 g mąki chlebowej 750
150 g maki żytniej razowej 2000
100 g wody
40 g rozdrobnionych ziaren dyni
190 g gęstego przecieru z dyni


Zakwas i namoczkę rozdrobnić, dodać obie mąki i wodę. Krótko wyrobić ciasto, tylko do momentu, aż mąka wymiesza się z wodą. Zostawić na pół godziny. Po tym czasie posypać ciasto łyżeczką soli i ponownie wyrobić hakiem przez około 3 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale powinno  mieć taka konsystencje, aby dało się z niego uformować  delikatny bochenek. Bochenek formujemy na naoliwionym i posypanym mąką blacie. Przekładamy do przygotowanej, natłuszczonej i wysypanej mąką razową foremki ( ja wykładam papierem do pieczenia)
  o wymiarach 30 x 11 cm. Pozostawiamy chleb w temp. 26-28 stopni (pod żarówka piekarnika) do wyrośnięcia. Mój chleb rósł dwie godziny. Wyrósł  troszkę ponad brzeg formy. Wierzch bochenka należy spryskać zimna wodą i wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać chleb przez 20-25 minut. Przez ostatnie 10 minut dopiekam chleb wyjęty formy.



Polecam również inne dyniowe gleby na moim blogu:
Brioszki dyniowe
Chleb żytni dyniowy na zakwasie
Chleb pszenny z dynia na zakwasie
Chleb żytni z bożą trawką

20 komentarzy:

  1. Kolor jak marzenie, dziureczki idealne, kształt wspaniały , widać chleb na medal i to zloty
    p.s Wisełko jeszcze jeden u ciebie jest chleb z dynią- ten z kozieradką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu. Coś tak czulam, że to nie wszystko. Spis uzupełniłam i nadal mam odczucie, że jest coś jeszcze. Tak to jest jak się wpisy taguje bez sensu ;)

      Usuń
  2. i tuoi pani sono sempre perfetti!
    un abbraccio
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazie Sandra. La tua opinione è importante.
      Saluti :)

      Usuń
  3. Przepiękny ;) Ja musiałam na nowo nastawić zakwas, ale rośnie tak ładnie że już za kilka dni będę mogła piec pierwszy chleb!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takim świeżutkim zakwasie, to będa dopiero pyszne wypieki :)

      Usuń
  4. Piękny!
    Wisło, dzięki Tobie dowiedziałam się o Festiwalu, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za informację. Ja już myslałam, że niepotrzebnie to wszystko piszę, bo u Bei ten Festiwal już fafnasty raz :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja wiem, że fafnasty :)) tylko nigdy wcześniej nawet nie myślałam o udziale, a teraz bym go po prostu przegapiła

      Usuń
  5. Wiesiu, Kochana jestes! Dziekuje za tak przemile slowa :*
    Chleb Twoj jest absolutnie mistrzowski (no ale przeciez wszystkie Twoje chleby takie sa :))
    Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i dziekuje, ze sie przylaczylas do Festiwalu!
    (i ze dzieki Tobie i inni sie przylaczyli ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor. Jakoś do tej pory zrobiłam jedynie ciasta z dynią, ale Twoja propozycja bardzo mnie kusi. Podpisuję się pod wszystkim co napisała Alcia :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu.
      Chleb z dynia upiecz koniecznie.
      Polecam przede wszystkim zeszłoroczny żytni.

      Usuń
  7. Piękny!:)
    Ja też coś upiekłam na tę okoliczność;)
    Od momentu spróbowania Twojego dyniowego chleba,
    jestem zakochana w pieczywie z dynią:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że pamiętasz tamten chleb. To był żytni chyba.
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  8. Witam, właśnie odkryłam kolejny cudowny blog o pieczeniu chleba:)
    Mam tylko pytanie odnośnie tego przepisu: w którym momencie dodaje się przecier i pestki z dyni? bo nie umiem się doczytać:)

    OdpowiedzUsuń