Gdy na początku lipca ogłaszałam zapisy na listę "Na zakwasie i na drożdżach" nie przypuszczałam, że w swojej pierwszej edycji będzie ona tak długa i tak barwna. Bardzo dziękuję Krystynie, Małgosi, Alicji, Kasi i innym blogerom, którzy z entuzjazmem podchwycili pomysł i pomogli go rozpropagować.
Na pierwszej liście znajdują się wypieki 18 osób, które zamieściły na niej 42 wypieki. Wśród nich są wypieki doświadczonych piekarzy i piekarek, a także pierwszy w życiu chleb upieczony na własnie wyhodowanym samodzielnie zakwasie.
Jest słodko, owocowo, barwnie, a także chlebowo, ziołowo, pachnąco.
Tworząc tę listę miałam okazję odwiedzić blogi dobrze mi znane, które czytam na bieżąco, ale odkryłam też blogi, o istnieniu których nie wiedziałam, a okazały się skarbnicą wspaniałych, nieznanych mi przepisów i kopalnią wiedzy o pieczeniu. Mam nadzieje, że lista będzie i dla innych czytelników źródłem poznania i inspiracji.
Na pierwszej liście znajdują się wypieki 18 osób, które zamieściły na niej 42 wypieki. Wśród nich są wypieki doświadczonych piekarzy i piekarek, a także pierwszy w życiu chleb upieczony na własnie wyhodowanym samodzielnie zakwasie.
Jest słodko, owocowo, barwnie, a także chlebowo, ziołowo, pachnąco.
Tworząc tę listę miałam okazję odwiedzić blogi dobrze mi znane, które czytam na bieżąco, ale odkryłam też blogi, o istnieniu których nie wiedziałam, a okazały się skarbnicą wspaniałych, nieznanych mi przepisów i kopalnią wiedzy o pieczeniu. Mam nadzieje, że lista będzie i dla innych czytelników źródłem poznania i inspiracji.
Pszenny razowy
Kuchnia Gucia
Brioche wg Julii Child
Akacjowy blog
Marraquetas
Fabryka Kulinarnych inspiracji
Chleb żytni ze słonecznikiem i siemieniem lnianym na zakwasie
Kocham Gary
Żytni z żurawiną i orzechami
Kuchnia Gucia
Prosty, żytni chleb radzieckiego żołnierza
Kuchnia Gucia
Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Chrupkie pieczywo
Takie tam moje pomysły
Panini na zakwasie
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Drożdżowe na maskarpone
Takie tam moje pomysły
Placek drożdżowy - pychota
smilingdolphin - forum "Kuchnia i Życie"
Chleb tostowy
Moje domowe kucharzenie
Chleb wiejski na 3 zaczynach
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Chleb na zakwasie 60 godzinnym
Adam Piekarz
Maślane bułeczki z malinami
Smakowity chleb
Jagodzianki – dwie wersje 100% roślinne
Kuchnia Alicji
Chleb z prażonymi nasionami dyni
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Wytrawne grahamki
Adam Piekarz
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Chleb belgijski
Kasia Jędrusik - pierwszy chleb upieczony na osobiście wyhodowanym zakwasie!
Bułki razowe na zakwasie
Adam Piekarz
Kajzerki
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Miodowe pieczywo chrupkie z sezamem
Tarzynkowo
Bułeczki drożdżowe na parze z nadzieniem wegetariańskim
Zapach chleba
Graham na zakwasie pszenicznym
Adam Piekarz
Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem
Smakowity chleb
Czosnkowe drożdżowe bułeczki
Kasia Jędrusik
Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta.
W lipcu było tak. Teraz przed nami nowy miesiąc i pusta sierpniowa lista. Mam nadzieję, że uda nam się zapełnić ją równie pięknymi i udanymi wypiekami. Oczekuję na nowe zgłoszenia. Lista jest otwarta dla wszystkich, którzy upieką coś na zakwasie lub na drożdżach.
Zachęcam do odwiedzenia powyższych stron, komentowania i wypróbowania wszystkich zamieszczonych przepisów. Staraliśmy się przecież wszyscy, aby na liście znalazły się wypieki najlepsze, wyjątkowe, wykonane tak, jak najlepiej umiemy.
Kuchnia Gucia
Kuchnia Gucia
Na Miotle
Kuchnia Alicji
Masło i chleb na maślance
Kuchennymi Drzwiami
Ciabatta na zakwasie i rozczynie
Adam Piekarz
Chleb słonecznikowy z łamanym żytem
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Masło i chleb na maślance
Kuchennymi Drzwiami
Ciabatta na zakwasie i rozczynie
Adam Piekarz
Chleb słonecznikowy z łamanym żytem
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Zapach chleba
Brioche wg Julii Child
Akacjowy blog
Marraquetas
Fabryka Kulinarnych inspiracji
Chleb żytni ze słonecznikiem i siemieniem lnianym na zakwasie
Kocham Gary
Żytni z żurawiną i orzechami
Kuchnia Gucia
Prosty, żytni chleb radzieckiego żołnierza
Kuchnia Gucia
Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Chrupkie pieczywo
Takie tam moje pomysły
Panini na zakwasie
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Drożdżowe na maskarpone
Takie tam moje pomysły
Placek drożdżowy - pychota
smilingdolphin - forum "Kuchnia i Życie"
Chleb tostowy
Moje domowe kucharzenie
Chleb wiejski na 3 zaczynach
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Chleb na zakwasie 60 godzinnym
Adam Piekarz
Maślane bułeczki z malinami
Smakowity chleb
Jagodzianki – dwie wersje 100% roślinne
Kuchnia Alicji
Chleb z prażonymi nasionami dyni
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Wytrawne grahamki
Adam Piekarz
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Chleb belgijski
Kasia Jędrusik - pierwszy chleb upieczony na osobiście wyhodowanym zakwasie!
Bułki razowe na zakwasie
Adam Piekarz
Kajzerki
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Miodowe pieczywo chrupkie z sezamem
Tarzynkowo
Bułeczki drożdżowe na parze z nadzieniem wegetariańskim
Zapach chleba
Graham na zakwasie pszenicznym
Adam Piekarz
Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem
Smakowity chleb
Szybka focaccia na blachę 25x40
Marghe
Róże na słono
Marghe
Chałka
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Marghe
Róże na słono
Marghe
Chałka
Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
Czosnkowe drożdżowe bułeczki
Kasia Jędrusik
(składniki na 12 sztuk)
mąka chlebowa pszenna 300 g
drożdże świeże 15 g
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczka soli
30 g masła
jajko
mleko (około 1/2 szklanki)
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka, dodać cukier.
Do miski wsypać mąkę, sól, masło i rozetrzeć.
Zrobić zagłębienie do którego wlewamy zaczyn drożdżowy i rozbełtane jajko.
Masę zaczynamy wyrabiać. Dodajemy tyle letniego mleka żeby masa była gładka i plastyczna.
Wszystko zależy od mąki i jej chłonności dlatego radzę dolewać powoli i kontrolować masę.
Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować masełko czosnkowe.
Do miseczki wrzucić około 50 g miękkiego masła, poszatkowaną natkę pietruszki (ja lubię dużo)
i kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Wymieszać do gładkości.Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta.
Masło czosnkowe rozprowadzić na całej powierzchni.
Pociąć na długie pasy o szer około 5 cm.
Pasy układać jeden na drugim i pokroić na 12 części.
Foremkę do mufinek natłuścić i posypać mąką.
W każde zagłębienie wkładać porc
ję ciasta bokiem (jak wachlarz, na sztorc).
Odstawić jeszcze na ok 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku 15-17 minut w temp 190 stopni - górna i dolna grzałka.
****************
Zachęcam do odwiedzenia powyższych stron, komentowania i wypróbowania wszystkich zamieszczonych przepisów. Staraliśmy się przecież wszyscy, aby na liście znalazły się wypieki najlepsze, wyjątkowe, wykonane tak, jak najlepiej umiemy.
Wiesiu bardzo się cieszę, że aż tak wiele osób dołączyło do akcji. Będzie gdzie szukać inspiracji do wypieków ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam się na przyszłość i pozdrawiam cieplutko :)
To ja bardzo dziękuję za obecność na liście . Sierpniowa lista czeka na świeże pieczywo :)
UsuńWspaniala lista Wislo! I wspanialy pomysl :) Przepraszam, ze nie udalo mi sie w lipcu dolaczyc...
OdpowiedzUsuńUsciski!
No co Ty, Bea, nie przepraszaj. Lato jest, mało sie piecze. Będą następne listy i oczywiście liczę na Twoje zdrowe wypieki.
UsuńDziękuję za zamieszczenie moich wypieków:*
OdpowiedzUsuńKasia J.? Ciesze się, że są tu Twoje wypieki. Czekam na zgłoszenia w sierpniu. Jak czuje się zakwas? :)
UsuńPiękna lista. Dziękuję Wisło, że zechciałaś poprowadzić tę super zabawę. W jednym miejscu mam furę wspaniałych przepisów. I już szykuję się na sierpniowe wypieki. Nawet mam już pomysły :) Gorzej z czasem, ale mam nadzieję, że coś jednak mi się uda
OdpowiedzUsuńTo ja, Krystyna. Nie mogę dodać komentarza ze swojego konta. Diabli wiedzą dlaczego
Krysiu :D Dodałaś przecież. To ja nie mogę dodać komentarzy na Twoim blogu. Ciągle napotykam tam na jakieś trudności i dlatego nie masz ani jednego mojego komentarza.
UsuńJest już pierwsze zgłoszenie do sierpniowej listy, więc mozna powiedzieć, że się zaczęło :) Czekam na Twoje wypieki z niecierpliwością.
Dodałam ale z konta na blogerze a nie na livejournal :) U mnie ponoć można dodać logując się z facebboka. Ale jak to działa to nie mam pojęcia najmniejszego.
UsuńWspaniała lista, już zapisałam kilka przepisów do Zakładek :). Czy mogłabym tylko prosić o zrobienie linka do mojego chleba z ziemniakami, rozmarynem i czarnuszką? Chyba że tylko u mnie łącze nie działa.
OdpowiedzUsuńJuż naprawiłam. Dziękuję za zgłoszenia. Zapraszam na listę sierpniową :)
UsuńDziękuję, już pracuję nad pierwszym sierpniowym wpisem :).
Usuńimponująca lista :) wiedziałam gdzie zajrzeć szukając przepisu na jutrzejsze pieczywo :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńDziekję Łucjo :) Liczę na Ciebie w sierpniowej edycji.
Usuńwyszlo wspaniale :) cieszymy sie ogromnie i w sierpniu tez dolaczymy z pewnoscia , pomysl bardzo nam sie podoba,pozdrawiamy z pieknego rejonu swiata , ktorego uroki przeszly nasze najsmielsze wyobrazenia,popijamy Twoje zdrowie moltem ;D
OdpowiedzUsuńDziękuje Kochani. Czekam na wasze wypieki i mam nadzieję, że nie wypijecie wszystkiego. Liczę na na jakiś naparstek eliksiru przy ogladaniu zdjęc z wyprawy :)
Usuńimponujący zbiór , tym bardziej,że naprawdę i urodziwy i bardzo ciekawy , różnorodny
OdpowiedzUsuńWiesiu ,a tobie dziękuję za świetny pomysł i prace , bo wiem ,że trochę ,albo i nie trochę jej jest
Bardzo się cieszę z każdego zgłoszenia. To naprawdę przyjemność układać tę listę. W każdym zgłoszeniu jest czyjaś pasja i miłość do pieczenia, i chęć podzielenia się swoją pracą i doświadczeniem z innymi. Bardzo sobie to cenię i cieszę się, że mogę brać w tym przedsięwzięciu udział.Zapraszam :)
OdpowiedzUsuń