,
Tym razem w lutowej Piekarni Amber ulubione pieczywo moich dzieci. Sama chrupiaca skórka i niewiele pysznego miąższu, na dodatek z oliwkami. Użyłam greckich oliwek Kalamata, które wypestkowałam i pokroiłam na kawałki. Ponieważ były to oliwki z solanki, użyłam do ciasta mniej soli. Do ciasta dodałam również greckiej, świeżej oliwy. Wypiek ma atrakcyjny kształt i może być ozdobą stołu z przekąskami.
Przepis zaproponowała Magda z blogu Konwalie w kuchni.
Fougasse z oliwkami
Przepis J. Hamelmana z książki "Chleb"
Składniki na 2 chlebki
pâte fermentée
122 g (1 szklanka) mąki chlebowej
79 g (3/8 szklanki) wody
3 g soli
szczypta drożdży
Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.
Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.
Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
ciasto właściwe
320 g (4 ¼ szklanki) mąki chlebowej
48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej
255 g (1 1/8 szklanki) wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek ev
40 g (1/4 szklanki) oliwek nicejskich
całość pâte fermentée
Włożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy. Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody. Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę. Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości,
tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone. Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciasta można zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta. Kiedy ciasto będzie w pełni wymieszane, przed dodaniem oliwek, zdjąć je z haka i zrobić w środku otwór. Wsypać około jednej trzeciej oliwek do otworu i włączyć mikser. Po 20-30 sekundach wyłączyć mikser, ponownie zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście.
Ja pokrojone oliwki wmieszałam do ciasta recznie. Przełożyłam ciasto na blat, rozciagnęłam, wysypałam oliwki, złożyłam ciasto kilka razy.
Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny.
Ja pokrojone oliwki wmieszałam do ciasta recznie. Przełożyłam ciasto na blat, rozciagnęłam, wysypałam oliwki, złożyłam ciasto kilka razy.
Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny.
Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z dzieży na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy.
Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą.
Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak , aby przybrało owalny kształt.
Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze około 24 C.
Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, następnie naciąć.
Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły.
Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,
Zaparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,
piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.
Uwagi
Oliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.
Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą
i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.
Fougasse piekły razem:
Aciri Bajkorada
Aga W sezonie
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Ania Jswm
AniaW Magnolia i rozmaryn
Ankawell Życie od kuchni
Alucha Nie -ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Asia Asia’s White Kitchen
Beata Stare gary
Bożena Smakowe kubki
Czekoladka Z miłości do słodkości
Dorota Moje małe czarowanie
Dorota Ugotujmy to
Gosia Co do jedzenia
Kamila Ogrody Babilonu
Małgosia Akacjowy blog
Magda Konwalie w kuchni
Marghe Po prostu Marghe
Marzena Zacisze kuchenne
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Pierogi ruskie raz!
Renata Forks’n'Canvas
Żabka Healthy Craving
Piękne zdjęcia. Niestety przypomniały mi o tym, że kompletnie zapomniałam o marcowej Piekarni;). Fougasse piekłam już kiedyś, ale zamiast chrupiącej skórki uzyskałam twardą i już nie powtarzałam tego wypieku.
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńKoniecznie wypróbuj ten przepis. Fougasse wychodzi świetnie.
wyszedł pięknie, a zdjęcie z łańcuszkami...łał... robi wrażenie :) wiedziałam , że Twój fougasse będzie piękny. Masz dar robienia doskonałych wypieków, buziaki
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziekuję.
UsuńI tym razem mi sie udało.
Fougasses na łańcuchach...
OdpowiedzUsuńCiekawa aranżacja pięknych chlebków.
Dziękuję Wisło.
Aniu, co pieczemy nastepnym razem?
UsuńPiękne:-)
OdpowiedzUsuńi mi udało się upiec więc dziękuję za wspólny czas:-)
UsuńWspaniałe! Cudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję Arniko.
Usuńz prądem, czy bez wyszło pięknie! jak zwykle :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pieczone na prądzie. Publikowane bez :)
UsuńMoja mistrzyni i jej mistrzowskie chlebki
OdpowiedzUsuńAlu!
Usuń;)
:D
ACH, ACH, ACH !
OdpowiedzUsuńPiękne liście Ci wyszły, jak zawsze :-)
Buziaki.
Znowu piekne naszyjniki znalazłam i do tego pyszne,. Dziekuje Ci za wspólnie spedzony czas.
OdpowiedzUsuńCo tu mówić - piękne :) Ciesze się ze mogłyśmy razem piec :)
OdpowiedzUsuńDoskonale upieczone! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńW fougasse ta chrupiąca skórka i aromat oliwy z oliwek urzekł nas absolutnie.
OdpowiedzUsuńTwoje chlebowe liście przepięknie się prezentują !
Dziękuję Ci za kolejne chwile spędzone na wspólnym chleba pieczeniu.
Pozdrawiam serdecznie
Śliczne chlebki! Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia bo i piękne chlebki :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone :) ależ one były pyszne ! dziękuję za wspólne pieczenie !
OdpowiedzUsuńAleż piękne i chrupiące - a ja chyba zapomniałem:-(
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, oddają smak chlebków:-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńNie sądziłem, że pieczywo może być takie piękne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ujęcie;) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTej chrupiącej skórce nie można się oprzeć;)
Pięknie Ci się upiekło :-) I jak zawsze zachwycają mnie zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
Wisło, są cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Nie piekłam jeszcze fougasse i tym razem też mi się nie udało ... ale nadrobię, bo jak patrzę na Wasze chlebki to po prostu ślinka do ust napływa:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń