21.09.2013

La Pampa Steak House



Portal Uroda i zdrowie zaprosił mnie do udziału w akcji Blogerzy smakują. Zgłosiłam się z do testowania restauracji La Pampa Steak House. Wcześniej już odkryłam już ten lokal w Gdańsku i wiedziałam, że idę na dobry obiad, który z przyjemnością zrecenzuję. 

Restauracja mieści się na Gdańskiej Starówce. Tuż przed wejściem do lokalu można zaparkować samochód. To jeszcze ta strefa, w której można swobodnie poruszać się pojazdami.
Czarno - czerwona kolorystyka wnętrza lokalu przywodzi na myśl krwiste steki z argentyńskiej wołowiny przyrządzane na grillu opalanym czarnym węglem drzewnym. Wnętrze urządzone minimalistycznie, ale za razem elegancko i wygodnie.


Argentyński Ribeye Steak

Steak House, a więc mięso wołowe przyrządzone na grillu. Nie zawiedziemy się jakością mięsa i sposobem wykonania. Restauracja zatrudnia kucharzy, którzy potrafią przygotować steki w mistrzowski sposób, zgodnie z zamówieniem i upodobaniem klienta.Steki średnio wysmażone są rewelacyjne, własnie takie jak można sobie wymarzyć, w środku lekko różowe, przekrojone uwalniają różowe soki, włożone do ust nie nadwyrężają uzębienia. Wołowina jest po prostu smaczna. Najbardziej smakował mi Argentyński Ribeye Steak o wyrazistym smaku. Smak grillowanej polędwicy jest zupełnie inny, delikatniejszy.


Polędwica Argentyńska


Można tu tez zjeść świetnie podaną wieprzowinę. Polędwica wieprzowa z sosem Calvados, pieczonymi jabłkami to aromatyczne danie. Sos i pieczone jabłka świetnie komponują się z grillowaną wieprzowiną, uszlachetniają jej smak.


Polędwica wieprzowa z sosem Calvados, pieczonymi jabłkami
 i orzechami

Lubię  też większość serwowanych w tej restauracji dodatków do mięsa. Polecam ziemniak pieczony z masłem ziołowym i pieczone ziemniaczki wedges. Podane ze świeżą mieszanką sałat, mogą stanowić danie dla przypadkiem trafiącego tu wegetarianina.


Grillowane krewetki na Bukiecie z sałaty

Desery, no cóż...chociaż świeże i starannie przygotowane, są przeciętne w smaku i mocno ujmuje im uroku śmietana serwowana ze sprayu.


Świeża sałatka owocowa z lodami waniliowymi


Gruszka w szafranie obsypana migdałami


Na uwagę zasługuje sprawna obsługa kelnerska. Byłam już kilka razy gościem tej restauracji i nigdy nie czekałam długo na realizację zamówienia. Gdy trafiłam tu ostatnim razem, w restauracji, przy zestawionych stołach zasiadła dwudziestoosobowa grupa. Nie wydłużyło to jednak czasu oczekiwania na dania zamówione przez osoby przy innych stolikach. Grupa została obsłużona bardzo sprawnie. Gdy nadszedł ich czas, dwoje kelnerów sprawnie, w ciągu 2-3 minut przyniosło wszystkim oczekującym przy wspólnym stole zamówione dania. To był po prostu desant steków, o różnym, stosownie do zamówienia stopniu wysmażenia. Świetna organizacja pracy kuchni i współpraca całego zespołu kucharsko-kelnerskiego.

Jest mały feler w tym lokalu. Od dwóch lat, jak tam bywam, ciągle są problemy z wentylacją. Mocny zapach z grilla, a czasami też niestety dym są za bardzo odczuwalne na sali. Wnikają w ubranie i towarzyszą nam w drodze powrotnej do domu. Sprawę ratuje uchylenie drzwi restauracji. Redukuje to problem w dużym stopniu, ale bywa uciążliwe zimą, a w lecie zdarza się, że przez otwarte drzwi wleci do lokalu gołąb. Obsługa sprawnie usuwa intruza, ale nie dla wszystkich takie odwiedziny są atrakcją.

Podsumowanie
Z cała pewnością polecam Steak House La Pampa. Można tu zjeść świetnie przyrządzone mięso. Kto nie jest przekonany do spożywania krwistych steków, w tej restauracji może zmienić zdanie. Najlepszej jakości wołowina argentyńska i inne mięsa przygotowane przez znających się na rzeczy kucharzy nie mogą zostać nie docenione. Ceny tych wspaniałych steków nie są niskie, ale na prawdę warto czasami zapłacić za coś prawdziwego i smacznie podanego.






5 komentarzy:

  1. Wspaniały obiad a gruszki szafranowe niedawno ukazały się u mnie na blogu

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesiu-zachęciłaś nas swoją recenzją :) musimy wybrać się tam , pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że nie ma zdjęć w przekroju. mięso średnio wysmażone nie powinno uwalniać krwi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam zdjęcie z przekrojem, ale nie wyszło apetycznie. Natomiast stek był super. Może to był medium rare... tak czy inaczej polecam. Jestem pewna, że kucharz na mięsie się zna i wysmaży Ci stek tak jak lubisz. Z deserami bądź ostrożna :)

      Usuń
  4. dzień dobry,strona mi się spodobała więc się
    dopisuję, pozdrawiam i zapraszam na moją stronę

    my blog post ... reklama

    OdpowiedzUsuń