tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post4770835217380370797..comments2024-01-03T05:24:57.114+01:00Comments on Zapach chleba: Bezglutenowy chleb ryżowy.wislahttp://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-76493454483962688292014-12-08T10:58:34.627+01:002014-12-08T10:58:34.627+01:00Ten zakwas nie jest bezglutenowy! Te obliczenia sa...Ten zakwas nie jest bezglutenowy! Te obliczenia sa bez sensu, bo 1/16 lyzeczki maki zytniej to jest calkiem sporo glutenu dla osob z celiakia. <br />Od razu zaznacze, ze nie twierdze, ze Twoje wypieki sa zle i bez sensu, ale nie nazywaj tego wypiekiem bezglutenowym, bo mozesz w ten sposob zrobic komus krzywde - osoby chore oczywiscie same nie wykorzystaja maki zytniej ale babcie i kolezanki moga juz nie byc takie swiadome i przyrzadzic bliskiej osobie chleb "bezglutenowy" na zakwasie "ryzowym"<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-38304893460954529962014-03-25T19:32:49.164+01:002014-03-25T19:32:49.164+01:00Zakwas karmi sie mąka ryżową. Wyżej napisałam jak ...Zakwas karmi sie mąka ryżową. Wyżej napisałam jak otrzymac zakwas. Otrzymywanie polega własnie na dokarmianiu posiadanego zakwasu maką ryzową.<br />Jeżeli to nie jest jasne, proponuję recepturę mirabbelki na zakwas w 100% ryżowy http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-bezglutenowe/mieszany-z-ziemniakamiwislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-77172780779296727832014-03-25T18:47:09.679+01:002014-03-25T18:47:09.679+01:00mam bardzo podstawowe pytanie; Jak się dokarmia za...mam bardzo podstawowe pytanie; Jak się dokarmia zakwas? :P czym? :) jak? etc.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-83579274685588218092013-12-30T23:51:05.879+01:002013-12-30T23:51:05.879+01:00Pewnie urósłby bardziej ale nie wiem czy ciasto by...Pewnie urósłby bardziej ale nie wiem czy ciasto byłoby stabilniejsze. Gluten wytwarza w cieście elastyczną siatkę, która wypełnia sie powietrzem podczas wyrastania ciasta, a potem zapieka sie w wysokiej temperaturze i więzi w sobie powietrze. Ciasto bezglutenowe ma taką siatkę nieelastyczną. Gaz z fermentacji ciasta tworzy w nim komórki ale podczas pieczenia te komórki nie zapiekają się , nie trzymają w sobie gazu i chleb się trochę kurczy, bo komórki powietrzne ciasta maleją. Nie maja tej elastycznej, glutenowej struktury. Tak to sobie wyobrażam. Spróbuj zwiększyć ilość zakwasu i napisz jak to zadzialało. Może efekt będzie Cię bardziej satysfakcjonował? Ciasto może mieć kwaśny smak, ale to nie musi być wada. Pozdrawiam.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-72463425061088047012013-12-30T21:33:24.901+01:002013-12-30T21:33:24.901+01:00A gdyby zwiększyć ilość zakwasu 2 razy?A gdyby zwiększyć ilość zakwasu 2 razy?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-82805678063715876882013-12-29T23:06:13.823+01:002013-12-29T23:06:13.823+01:00Robiłam ten chleb po raz drugi, dla znajomej i wys...Robiłam ten chleb po raz drugi, dla znajomej i wyszedł mi dokładnie tak samo jak za pierwszym razem czyli tak, jak widać na zdjęciach.<br />Chleb nie wyrasta dużo, a do tego podczas pieczenia jeszcze trochę sie kurczy. Przyczyną, jak mniemam, jest to, że chleb bezglutenowy, na samym zakwasie nie wyrasta spektakularnie, a bezglutenowa pęcherzykowa struktura nie jest stabilna.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-4660426921816110912013-12-29T22:09:33.049+01:002013-12-29T22:09:33.049+01:00Witam.
Robię ten chleb już drugi raz i dup..... n...Witam. <br />Robię ten chleb już drugi raz i dup..... nie wyrasta mi. Za drugim razem jak włożyłem ciasto do ciepłej wody trochę się podniosło ale rewelacji nie ma. Może mi ktoś poda przyczynę? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-32317600779667591612013-07-23T09:36:43.160+02:002013-07-23T09:36:43.160+02:00Zdaję sobie sprawę z tego, że uzyskany taką metodą...Zdaję sobie sprawę z tego, że uzyskany taką metodą zakwas ryżowy zawiera śladowe ilości glutenu żytniego. Jeżeli zaczynam od "bardzo małej ilości", to mam na myśli 1 łyżeczkę, potem dokarmiając kilkakrotnie (2-3 razy) wylewam połowę tej ilości, na koniec uzyskuję 350 g zakwasu i według moich obliczeń jest w nim najwięcej 1/8 łyzeczki zakwasu żytniego, czyli 1/16 łyżeczki maki żytniej, co daje 1/16 łyżeczki maki żytniej, pełnoziarnistej na 900 g ciasta chlebowego. Przez dłuższe dokarmianie takiego zakwasu, można uzyskać zakwas bezglutenowy. Zamieszczony w moim tekście link do strony autorki przepisu prowadzi do przepisu na 100% zakwas ryżowy.<br />wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-11665647813793116362013-07-23T07:17:54.542+02:002013-07-23T07:17:54.542+02:00W przepisie podałaś zakwas żytni - wyżej piszesz ż...W przepisie podałaś zakwas żytni - wyżej piszesz że żyto jest zabronione. Sam zakwas ryżowy robię i jest ok :) I wtedy chleb jest w pełni bezglutenowy - oto przepis http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-ryzowy-bezglutenowyBezglutenowe wariacje kulinarnehttps://www.blogger.com/profile/13196261784611336117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-12880174958225812013-06-13T08:07:11.571+02:002013-06-13T08:07:11.571+02:00Eeeee , to przez to ,że chomikuje przepisy :DEeeee , to przez to ,że chomikuje przepisy :Dmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-70165451256297613372013-06-12T23:03:13.129+02:002013-06-12T23:03:13.129+02:00Dokładnie ten! Dziękuje Alicjo! Jesteś nieoceniona...Dokładnie ten! Dziękuje Alicjo! Jesteś nieoceniona :) Pozwolę sobie wkleić do posta.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-6953205255366495032013-06-12T22:59:52.413+02:002013-06-12T22:59:52.413+02:00350g zakwas ryżowy przygotowany wg tej receptury
1...350g zakwas ryżowy przygotowany wg tej receptury<br />100g mąka ryżowa<br />100g mąka gryczana<br />100g mąka kukurydziana<br />180g wody<br />1 łyżka siemienia lnianego<br />1 łyżka soli<br />2 łyżki oleju<br /><br />Siemią lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Tę wodę użyjemy potem do ciasta chlebowego. <br /><br />Make przesiać, wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale też nie uda się a niego uformować kuli, jak to ciasto bez glutenu. <br /><br />Lekko wyrobioną masę zostawić na ok. 30-40 minut. <br /><br />Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą lub ryżową i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnię chleba, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem. <br /><br />Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.<br /><br />Chleb jest dość smaczny, wnętrze ma lekko wilgotne, nie kruszy się ani nie klei.<br />margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-35174594498388913162013-06-12T20:53:28.245+02:002013-06-12T20:53:28.245+02:00znów nauczyłam się u Ciebie czegoś nowego :) bardz...znów nauczyłam się u Ciebie czegoś nowego :) bardzo ciekawe :) tez należę do osób , które nie muszę przejmować się glutenem i wyobrażam sobie jaki to musi być kłopot :) pozdrawiamMałgosia i Piotrhttps://www.blogger.com/profile/16789689193183355348noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-46375080876667584592013-06-12T16:42:08.205+02:002013-06-12T16:42:08.205+02:00Pięknie się udał , ja przerabiał już te chleby be...Pięknie się udał , ja przerabiał już te chleby bezglutenowe , najpierw bardzo dawno temu dla mojej siostrzenicy , musiała być na takiej diecie dłuższy czas ze względu na alergie na mleko , co zniszczyło jej te kosmyki jelitowe <br />tych przepisów nie pamiętam , bo dawno to było, Ada już teraz studiuje:D<br />ale później szukałam przepisu dla córeczki mojej przyjaciółki , takiego na zakwasie i to Mirabbelka mi pomogła , bo znalazła jak zrobić zakwas , tu nie mogłam wziąć taki żytni i dokarmiać , miał być od początku bezglutenowy <br />Teraz oni mieszkają w innym kraju ,ale mama piecze nadal Julce sama chleb:)margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.com