tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post3136142697342368345..comments2024-01-03T05:24:57.114+01:00Comments on Zapach chleba: Chleb Wojenny - razowy żytnio-jaglanywislahttp://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-51115905502875401482014-04-30T09:34:26.041+02:002014-04-30T09:34:26.041+02:00sempre tutto bello qui da te, le idee, le farine, ...sempre tutto bello qui da te, le idee, le farine, il pane, le foto.<br />grazie!<br />Sandra sandrahttps://www.blogger.com/profile/02660188432532879758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-923437168122634432014-04-15T18:40:03.340+02:002014-04-15T18:40:03.340+02:00Z tym ,że im starszy tym lepszy to ja się zgadzam ...Z tym ,że im starszy tym lepszy to ja się zgadzam na 200% albo i więcej <br />A to może przez tą pogodę deszczową tak mi zdjęcia tragiczne wyszły ?margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-84983025822424579652014-04-15T16:44:04.310+02:002014-04-15T16:44:04.310+02:00Bardzo ciekawy post :) Przypomniałaś mi nim, jak m...Bardzo ciekawy post :) Przypomniałaś mi nim, jak moja mama, która była małym dzieckiem podczas okupacji opowiadała mi, że pamięta smak razowego chleba z ziemniakami w środku. Z pewnością były problemy z mąka i na dodatek ziemniaki zapewniały wilgoć , bo być może chleb jadło się bez niczego. Piękne zdjęcia i bardzo ciekawy wypiek. Pozdrawiamy oboje :)Małgosia i Piotrhttps://www.blogger.com/profile/16789689193183355348noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-82911767441570206212014-04-15T10:08:30.926+02:002014-04-15T10:08:30.926+02:00Cieszę się, że upiekłaś. Ja swój jem ciągle i jesz...Cieszę się, że upiekłaś. Ja swój jem ciągle i jeszcze do końca tygodnia jeść będę. Coraz lepszy.<br />Alu, fotografowałam jeszcze ciepły. Ciepły kroiłam. Ostry nóz potrzebny, żeby dobrze wyglądał przekrój razowca.<br />Poza tym korzystam z dużej ilości światła dziennego na takim przedłużonym parapecie zachodniego okna. I tyle :) wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-49574831958500844812014-04-15T06:44:19.818+02:002014-04-15T06:44:19.818+02:00Upiekłam , fajny pierwotny smak , u mnie te zia...Upiekłam , fajny pierwotny smak , u mnie te ziarenka kaszy nie są widoczne , wkomponowały się w całość , próbowałam wczoraj zrobić mu zdjęcia i klapa , bardzo niefotogeniczny , Wiesia jak ty mu zrobiłaś takie z górnej półeczki zdjecia ? Chyle czoła margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-44058696170311775362014-04-14T21:32:13.440+02:002014-04-14T21:32:13.440+02:00Zachęcam więc do upieczenia :)Zachęcam więc do upieczenia :)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-88298407682848191652014-04-14T21:31:31.338+02:002014-04-14T21:31:31.338+02:00Miło mi guciu. Twój chleb z kaszą jaglaną wyglada ...Miło mi guciu. Twój chleb z kaszą jaglaną wyglada znakomicie!wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-66876302727979597372014-04-14T21:20:54.297+02:002014-04-14T21:20:54.297+02:00Pani Doroto,
Rzeczywiście napisałam komentarz na ...Pani Doroto, <br />Rzeczywiście napisałam komentarz na tej stronie, ale z całą pewnością nie mówił on o pragnieniu zarabiania na pieczeniu chleba. Interesują mnie sposoby promocji bloga, bo miło jest, gdy trafia on do wielu czytelników.<br />Piekarni nie otworzę z cała pewnością. No chyba żeby...;)<br />Rzeczywiście powinnam mieć na blogu zakładkę "o mnie" i drugą "do czego ten blog?" Obiecuję, że pojawią sie w najbliższym czasie.<br />Nie zarabiam na blogu. Jak widać nie ma tu reklam. Prowadzę go, bo czuję misję popularyzacji pieczenia chleba w domu.<br />Widzę tu dużo korzyści pozamaterialnych. Pieczenie chleba sprawia mi wiele satysfakcji. Kocham to zajęcie, a ono kocha mnie.<br />Teraz dodatkowo pochłonęła mnie fotografia. Mogę się tu jeszcze nauczyć tak wielu rzeczy. Fotografować nie tylko chleb.<br />Blog jest jaki jest. Przeczuwam, że może nie jest zbyt przejrzysty, ale robię co mogę. Po prawej stronie od góry są małe fotografie, które prowadzą do trzech,a nawet czterech zestawień.<br />Nie mam ambicji, aby nauczyć innych piec chleb. Chcę zachęcać inspirować. Pokazać, że można upiec smaczny i piekny chleb.<br />Zachęcam do odwiedzenia bloga <a href="http://www.chleb.info.pl/" rel="nofollow"><b>Małgorzaty Zielińskiej</b></a>. Ona dołożyła wielu satrań, aby wszystko wytłumaczyć od podstaw. Nauczyła wiele osób. Na czytanie trzeba poświęcić jednak trochę czasu.<br /><a href="http://zapachchleba.blogspot.com/2009/11/zakwas-jak-go-oswoic.html" rel="nofollow"><b>Drugi</b></a> wpis mojego bloga mówi o początkach z zakwasem.<br />Zachęcam bardzo do pieczenia chleba w domu. Na początek polecam chleby na zaczynie drożdżowym, pieczone w formach metalowych.<br /><a href="http://palcelizac.blogspot.com/2007/07/moja-kuchnie-wypelnil-aromat-swiezo.html" rel="nofollow"><b>Złociste bochenki</b></a> , to jeden z moich pierwszych samodzielnie upieczonych chlebów. Łatwy i pyszny. Polecam!<br />Chętnie odpowiem drogą mailową na wszystkie pytania dotyczące pieczenia chleba.<br />Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi dotyczące bloga. Sa bardzo cenne i z cała pewnością coś tu zmienią.<br />Dziekuję też za miłe słowa dotyczące fotografii. Uczen lubi być chwalony. To zachęca do dalszej nauki.<br />A, i jeszcze... nie mieszkam w Australii. Jestem jak najbardziej stąd, za oknem mam piękne Kaszuby.<br />wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-7790152147311125462014-04-14T17:22:14.923+02:002014-04-14T17:22:14.923+02:00Witam!
Trafiłam tutaj dzięki Pani komentarzowi na ...Witam!<br />Trafiłam tutaj dzięki Pani komentarzowi na stronie "Latającej szkoły" o promowaniu bloga. Taki osobisty komentarz o pragnieniu zarabiania na życie na chlebie - zaintrygowało mnie co Pani ma na myśli. Piekarnię? czy coś całkiem, całkiem innego, i do czego tu blog?<br />Zajrzałam, bo już od jakiegoś czasu noszę w sercu zamiar nauczenia się samodzielnego pieczenia chleba. Takiego prawdziwego. Tylko nie wiem jak to ugryźć. Czuję się onieśmielona ilością przepisów - ja - osoba która jak dotychczas upiekła raz ciasteczka i raz "murzynka" który na dodatek wyszedł za słodki ;-) Jak się w tym wszystkim odnaleźć? Od czego zacząć? Co mi da przekopanie tego niesamowitego bloga wstecz od deski do deski, skoro nawet nie wiem czego szukam? Tak sobie pomyślałam, skoro szukała Pani sposobu na promocję bloga, to może przyda się Pani takie spostrzeżenie. Czuję się zagubiona i nie mam czasu na siedzenie cały dzień i czytanie wszystkiego w ciemno (jak może spora część osób tu zaglądających) - więc powiedzmy sobie szczerze, zamknęłabym ten apetyczny blog lub zapisała w zakładkach, by nigdy do niego nie wrócić. Przydałaby się jakaś podstrona, sumująca posty/przepisy według (hmm, nie wiem...) trudności?(to na pewno - co Pani poleca na pierwszy ogień dla laika?) sposobu wykonania? dietetyczności?bezglutenowości lub jakichś innych jeszcze kryteriów...?<br />Szukałam też tak na pierwszy ogień jakiejś strony "o mnie" - z kim rozmawiam, skąd Pani jest, czy jest szansa się umówić na naukę pieczenia w sąsiednim mieście ;-), czy jest Pani z innego końca świata? To jest internet, to że pisze Pani po polsku, nie wyklucza tego, że może jest Pani teraz w Australii.<br />A na koniec - ma Pani piękne zdjęcia tych swoich chlebów, cudne, apetyczne....Żebym ja tak umiała zdjęcia robić....Zaraz zapinuję sobie, żeby Pani bloga nie zgubić.<br />Mam nadzieję, że mój wpis do czegoś się przyda :-)<br />Pozdrawiam serdecznie<br />DorotaLandOfLaceshttps://www.blogger.com/profile/04055572350639660569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-61428409476045026932014-04-13T12:07:12.445+02:002014-04-13T12:07:12.445+02:00Kasza jaglana i ciasto potrójnie zakwaszone to coś...Kasza jaglana i ciasto potrójnie zakwaszone to coś dla mnie a na dodatek wspaniała historia chleba - bardzo dziękuję za inspirację. guciohttps://www.blogger.com/profile/14603553655401318738noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-72349200859889251282014-04-11T19:29:35.557+02:002014-04-11T19:29:35.557+02:00Naprawdę wygląda na warty sprobowania <3Naprawdę wygląda na warty sprobowania <3Karolinahttps://www.blogger.com/profile/06625275366837477572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-60269349394663240322014-04-11T11:42:58.456+02:002014-04-11T11:42:58.456+02:00Magdo, zapraszam na chleb, bo ja go tu spożywam sa...Magdo, zapraszam na chleb, bo ja go tu spożywam sama. Jasniepaństwu chleb wojenny nie leży ;)<br />Mamę rozumiem.Urodzona w 1932 roku, chleb wojenny spożywała z pełna świadomością. Mój śp. Ojciec też nigdy nie chciał jeść razowego chleba. On akurat jadł ten warszawski wojenny. Kasza jaglana, brukiew, chleb żytni razowy to były jego najgorsze wspomnienia kulinarne.<br />My dzisiaj w takich smakach odnajdujemy zdrowie. Startowaliśmy z innego punktu.<br />Serdecznie pozdrawiam :)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-29770785454005244322014-04-11T11:15:03.984+02:002014-04-11T11:15:03.984+02:00W moich okolicach jest pani, która piecze chleb o ...W moich okolicach jest pani, która piecze chleb o tej właśnie nazwie.<br />Jest w nim przewaga mąki żytniej i całe ziarna zbóż i jest przepyszny.<br />Ponieważ jestem miłośnikiem kaszy jaglanej <br />i wcale mi jej goryczka nie przeszkadza,<br />z wielką przyjemnością zjadłabym kromkę Twojego chleba.<br />Albo dwie:)<br />A zdjęcia są prześliczne!Konwalie w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/15049663316060604889noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-747120907735613552014-04-11T10:25:05.287+02:002014-04-11T10:25:05.287+02:00Dziękuję :)Dziękuję :)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-22103538834147927532014-04-11T10:22:28.538+02:002014-04-11T10:22:28.538+02:00Bożenko, z tego co można przeczytać na podlinkowan...Bożenko, z tego co można przeczytać na podlinkowanych przeze mnie stronach na większość imprez można po prostu wejść. Tylko na warsztaty obowiązywały wczesniejsze zapisy. Do tego także 12 kwietnia muzeum świętuje wraz z firmą Wawel Dzień Czekolady Może być nie tylko wojennie, ale też słodko. W każdym przypadku interesująco.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-80886117822858130422014-04-11T10:22:10.340+02:002014-04-11T10:22:10.340+02:00Zdjęcie piękne!a chlebuś super:)Zdjęcie piękne!a chlebuś super:)Aguś kulinarniehttps://www.blogger.com/profile/11942445545947689133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-40777768903585381322014-04-11T09:50:06.643+02:002014-04-11T09:50:06.643+02:00Z ciekawością przeczytałam Twoją recenzję książki,...Z ciekawością przeczytałam Twoją recenzję książki, bardzo intrygująca.<br />A chleb, no cóż, tu brak mi słów, jestem zawsze pod wielkim wrażeniem Twoich wypieków<br />miłości i szacunku do chleba. Pozdrawiam<br />Gdybym wiedziała o wydarzeniu " Pamiętaj z nami " , może bym się wkręciła jakoś, bo w Krakowie bywam często.SMAKOWE KUBKIhttps://www.blogger.com/profile/05868636172772218887noreply@blogger.com