tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post2412634844983125118..comments2024-01-03T05:24:57.114+01:00Comments on Zapach chleba: Chleb Południowy na płynnym zaczynie wislahttp://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comBlogger57125tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-45221828875657335772019-12-04T21:23:55.228+01:002019-12-04T21:23:55.228+01:00 Strasznie mało tego zakwasu w porównaniu z ilości... Strasznie mało tego zakwasu w porównaniu z ilością mąki i recepturami innych chlebów.<br />Czy na pewno tylko 34g ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-89327271040089148902019-03-10T11:53:01.069+01:002019-03-10T11:53:01.069+01:00..Anna Barańskahttps://www.blogger.com/profile/13277196787631637883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-44714492356591725382016-02-02T15:46:15.812+01:002016-02-02T15:46:15.812+01:00Bardzo mnie zaciekawiła ta receptura. Chleb prezen...Bardzo mnie zaciekawiła ta receptura. Chleb prezentuje się i na pewno smakuje świetnie! Biorę przepis i podzielę się nim z koleżankami :)Metishttp://www.hasborg.pl/produkt/metis.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-89276500679226685542015-05-06T16:18:32.919+02:002015-05-06T16:18:32.919+02:00No to już wiem że mój zakwas był użyty do zaczynu ...No to już wiem że mój zakwas był użyty do zaczynu trochę za wcześnie bo po 4 godzinach od dokarmienia ale widać było że pracuje , następnym razem będę wiedzieć . Dziękuje za cenne rady bo mam zamiar rozszerzać asortyment wypieków zwłaszcza że zakupiłam sobie właśnie garnek rzymski bo dużo dobrego na jego temat słyszałam . Pozdrawiam Barbara :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-44592039777717200462015-05-06T14:42:29.995+02:002015-05-06T14:42:29.995+02:00Bardzo się cieszę, że debiut był udany. To dobry c...Bardzo się cieszę, że debiut był udany. To dobry chleb, aby nabrać ochoty na pieczenie innych na zakwasie.<br />Do zaczynu najlepiej używac tzw. zakwasu aktywnego, to znaczy odkarmionego 6-10 godzin wcześniej i przechowywanego w temp. pokojowej. Musi być widać, że pracuje. To zawsze rokuje sukces.<br />Jeżeli zakwas ma być jakiś czas przechowywany w lodówce, to trzeba go odkarmić i schowac do lodówki, nie czekac aż urośnie i opadnie. Można ewentualnie poczekać aż ruszy.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-53504947391446315282015-05-06T14:31:10.232+02:002015-05-06T14:31:10.232+02:00Dziękuję za odpowiedź :) To był mój debiut pieczon...Dziękuję za odpowiedź :) To był mój debiut pieczony na zakwasie , wcześniej tylko na drożdżach piekłam . Proszę jeszcze mi powiedzieć ile czasu musi upłynąć od dokarmienia zakwasu do jego użycia do zaczynu i jeżeli potem nie będę już piekła w najbliższych kilku dniach nic na zakwasie to kiedy go schować do lodówki czy po dokarmieniu poczekać aż opadnie i potem go schować ? <br /><br />Barbara .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-63082826688874727152015-05-06T13:40:03.366+02:002015-05-06T13:40:03.366+02:00Brak dużych dziur świadczy o tym, że zakwas jest o...Brak dużych dziur świadczy o tym, że zakwas jest opanowany. Chleb ze zdjęcia był pieczony w sierpniowe upały i zakwas po prostu szalał.<br />Możesz oczywiście podwoić porcję ciasta, tylko wg mnie nie zmiesci się to w normalnym piekarniku. Proponuję półtorej porcji.<br />Pozdrawiam serdecznie :)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-11166806677460412822015-05-06T12:23:51.221+02:002015-05-06T12:23:51.221+02:00Witam :) Piekłam wczoraj ten chleb , wyszedł dobrz...Witam :) Piekłam wczoraj ten chleb , wyszedł dobrze tylko nie ma takich wielkich dziur , nie wiem czemu ;) Chciałabym jeszcze zapytać czy można zrobić ciasta z dwóch porcji i upiec dwa podłużne bochenki jednocześnie ? piekłam ten chlebek na blaszce z piekarnika . Pozdrawiam Barbara .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-12261289708119404452015-03-28T01:37:22.227+01:002015-03-28T01:37:22.227+01:00No więc wyszedł rewelacyjnie!! Może nie rósł w pie...No więc wyszedł rewelacyjnie!! Może nie rósł w piekarniku aż tak bardzo jak opisywałaś (cóż mąka żytnia) ale smak - boski. To najlepszy chleb jaki jadłem od 30 lat. Taki jak kiedyś z prywatnych piekarni. Jeszcze w latach 70-tych pieczono tam tylko pszenno - żytnie, bo jak powiedział mi kiedyś stary piekarz mąka pszenna nadaje się na bułki a chleb musi mieć w sobie choć trochę żyta. Dzięki za przepis i pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15339553020730408342noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-40402900247517030372015-03-15T21:01:22.332+01:002015-03-15T21:01:22.332+01:00Ciekawa jestem jak wyszedł. Z dodatkiem maki żytni...Ciekawa jestem jak wyszedł. Z dodatkiem maki żytniej to już nie ten sam chleb.<br />Z chlebów pszenno-żytnich starego typu polecam z mojego bloga Chleb Sandomierski http://zapachchleba.blogspot.com/2014/03/chleb-sandomierski.html lub Chleb Wiejski http://zapachchleba.blogspot.com/2014/03/chleb-wiejski-drugie-podejscie.html<br />W zakładce "Pieczywo w blogu" na prawym pasku są też inne przepisy na chleby pszenno-żytnie na zakwasie. Polecam!wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-89024360570734808232015-03-14T19:51:49.606+01:002015-03-14T19:51:49.606+01:00Też szukam smaku który pamiętam z dzieciństwa, kie...Też szukam smaku który pamiętam z dzieciństwa, kiedy jeszcze prywatne piekarnie piekły chleb bez ulepszaczy, zawsze pszenno-żytni, więc postanowiłem ten chleb zrobić z mąką żytnią, tak mniej więcej w jednej trzeciej. Skoro Tobie wyszedł z graham i pełną, to i mój powinien wyjść. Właśnie rośnie w koszyczkach, dałem mu trochę więcej czasu, ze względu na żytnią mąkę. Chleb pszenny to jednak nie to co pszenno-żytni w smaku :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15339553020730408342noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-32074610949992139152014-06-08T15:37:54.244+02:002014-06-08T15:37:54.244+02:00jestem uszczesliwiona, ze tu trafilam- tez jestem ...jestem uszczesliwiona, ze tu trafilam- tez jestem pasjonatka chleba co to ciagle walczy by nareszcie byl ten na ktorego czekam. Narazie albo twarda skorka, albo miaz nieciekawy ...zakwas mam dobry bo juz wieloletni i sie dzielnie bierze do pracy.A smaku ciagle nie znalazlam!!! Moze to ten bochen nareszcie bedzie tym co mi sie marzy.Podpowiedz dla Witolda- wyjmowanie z kosza: mam taka szeroka "lopate" z krotka raczka( do pizzy): wysypuje troche semoliny - delikatnie tuz nad lopata odwracam koszyk i chleb spokojnie kladzie sie na desce.- nacinam lub nie i zsuwam z lopaty ( opierajac ja o kamien lub blache) lekko popychajac reka- semolina sprawia, ze chleb zjezdza bez problemu z deski.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-41667246314394180542013-11-19T00:40:47.442+01:002013-11-19T00:40:47.442+01:00Ciesze się bardzo. Pozdrawiam Łucjo :)Ciesze się bardzo. Pozdrawiam Łucjo :)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-55446059289829077442013-11-17T23:49:24.950+01:002013-11-17T23:49:24.950+01:00Już po raz drugi go upiekłam ;) bardzo nam smakuje...Już po raz drugi go upiekłam ;) bardzo nam smakuje! pewnie niebawem pojawi się w końcu na blogu :) Łucjahttps://www.blogger.com/profile/04018666982939343544noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-63308914319722416062013-11-07T21:40:18.628+01:002013-11-07T21:40:18.628+01:00Kamień tylko szamotowy, najlepiej gruby.
Mąka chle...Kamień tylko szamotowy, najlepiej gruby.<br />Mąka chlebowa to pszenna maka oznaczana jako 750 lub 850. Trzeba szukać w sklepach spożywczych i dyskontach, a najlepiej znaleźć młyn w swojej okolicy.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-84351238844389814152013-11-07T20:25:20.952+01:002013-11-07T20:25:20.952+01:00Jasno, jasno:) A możesz mi jeszcze doradzić jaki k...Jasno, jasno:) A możesz mi jeszcze doradzić jaki kamień kupić? Skłaniam się ku szamotowi bo to taki jak w piecach choć bardzo dużo jest marmurów (pewnie odpady z blatu kuchennego po wycięciu otworu pod zlew). Możesz mi jeszcze rozjaśnić jaka to jest mąka chlebowa? Jakieś 720, 1200 czy jaka? Możesz podpowiedzieć jaką mąkę i gdzie można kupić?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02838387206744764848noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-67154963888981355552013-11-06T20:45:35.436+01:002013-11-06T20:45:35.436+01:00Witoldzie, moja metoda jest taka: wyrośnięty w kos...Witoldzie, moja metoda jest taka: wyrośnięty w koszu bochenek, który zamierzam przełożyć na kamień przykrywam arkuszem papieru do pieczenia, na to kładę lekką łopatę do chleba (może być tez deska do krojenia), przewracam całość "do góry nogami" i chleb razem z papierem zsuwam na gorący kamień lub blachę. Czy to jest jasno napisane? Ciekawa jestem jak sprawdzi Ci się ta metoda. Pozdrawiam.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-43437449660561144312013-11-06T19:18:44.592+01:002013-11-06T19:18:44.592+01:00Nikt nie zadał tego pytania. Widocznie wszyscy sob...Nikt nie zadał tego pytania. Widocznie wszyscy sobie jakoś radzą. A ja nie umiem sobie tego wyobrazić. Jak przełożyć wyrośnięte ciasto z tego koszyczka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką na blachę? Nie wyobrażam sobie tego tym bardziej, że podobno ciasto ma być raczej luźne. Czy ktoś może opisać technikę przekładania ciasta z koszyczka do rozgrzanego piekarnika?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02838387206744764848noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-81702123108569576892013-09-24T11:36:22.723+02:002013-09-24T11:36:22.723+02:00Przed przeczytaniem tego wpisu wyjęłam z lodówki z...Przed przeczytaniem tego wpisu wyjęłam z lodówki zakwas, już wiem co mam z nim zrobić dziś wieczorem :) wspaniały przepis, mam nadzieję, że i mi wyrośnie taki piękny chlebuś :) Pozdrawiam serdecznie! :)Happy Kitchen.https://www.blogger.com/profile/03629274647207937211noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-41526476764710195282013-09-19T22:54:20.375+02:002013-09-19T22:54:20.375+02:00Bardzo mi miło, że mój blog takie uczucia do chleb...Bardzo mi miło, że mój blog takie uczucia do chleba wzbudza ;)<br />Czekam i jestem pewna, że wyjdzie pięknie, bo on taki... kochany jest. Pozdrawiam:)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-74082412650177552382013-09-19T21:38:49.019+02:002013-09-19T21:38:49.019+02:00zakochałam się :>>
biorę przepis, pochwalę ...zakochałam się :>><br />biorę przepis, pochwalę się niebawem jak mi się upiekł ten chlebuś!Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-13524819295917724012013-09-18T09:18:06.263+02:002013-09-18T09:18:06.263+02:00Ja piekłam z pszennej typ 650. Nie zrobił mi się b...Ja piekłam z pszennej typ 650. Nie zrobił mi się beret, ale urosły pięknie wpiekarniku .... no i sa po prostu przepyszne:) dziękuję za przepis:)Jolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-44449075585928223542013-09-17T17:55:35.940+02:002013-09-17T17:55:35.940+02:00Bardzo mi miło, że działa, cieszy i smakuje :)Bardzo mi miło, że działa, cieszy i smakuje :)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-27792817129180642402013-09-17T17:55:03.224+02:002013-09-17T17:55:03.224+02:00To pewnie zależy od mąki, bo woda jest zawsze tak ...To pewnie zależy od mąki, bo woda jest zawsze tak samo mokra :)Bardzo jestem ciekawa jak wygląda. Ja piekę teraz prawie zawsze z mąki białej i razowej pszennej pół na pół. Dodaję 20% więcej wody, bo mąka razowa więcej jej pochłania. Pozdrawiam Jolu:)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-11694264501839836842013-09-17T15:13:19.714+02:002013-09-17T15:13:19.714+02:00Dziękuję za wspaniały przepis :)! Pozdrawiam!Dziękuję za wspaniały przepis :)! Pozdrawiam!ugotujmyto.plhttp://ugotujmyto.plnoreply@blogger.com