tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post2346828888806671963..comments2024-01-03T05:24:57.114+01:00Comments on Zapach chleba: Krakersy jęczmiennewislahttp://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-90807529354541119592013-07-14T10:40:03.696+02:002013-07-14T10:40:03.696+02:00Bardzo ciekawy smak, będę piekła te krakersiki z r...Bardzo ciekawy smak, będę piekła te krakersiki z różnymi kombinacjami przypraw. A te popękane i niezlepione brzegi wyjadłam prosto z blaszki ;p<br />BasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-89101029366320800612013-07-13T21:46:11.503+02:002013-07-13T21:46:11.503+02:00To ciasto w którym glutenu bardzo mało, więc bedzi...To ciasto w którym glutenu bardzo mało, więc bedzie pękać. Ja te pekające brzegi zagarnialam nozem i zlepiałam. To w zasadzie rodzaj kruchego ciasta. Ilośc potrzebnego tłuszczu czy płynu może zależeć od tego, jak drobno była zmielona mąka. <br />Smakowały?wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-17795324772971106052013-07-13T20:28:19.519+02:002013-07-13T20:28:19.519+02:00zamieszałam i piekę ;p ale mam wrażenie, że płynu ...zamieszałam i piekę ;p ale mam wrażenie, że płynu za mało w tym cieście, od siebie dodałam więcej wody i oleju o jedną łyżkę, a i tak ciasto mocno kruche. Po raz pierwszy piekę z mąki jęczmiennej cokolwiek i w ogóle po raz pierwszy mam z nią kontakt, ale sytuacja mnie zmusza do poszukiwań pieczywa na innych mąkach niż biała pszenna. Czy wam też ciasto pękało podczas wałkowania?<br />BasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-31298509461703687722013-06-28T16:49:00.387+02:002013-06-28T16:49:00.387+02:00Asiu, przepis nie mój, więc chować nie będę. Na st...Asiu, przepis nie mój, więc chować nie będę. Na stronie Go Barley są jeszcze inne przepisy na wypieki jeczmienne. Cieszę się, że się sprawdziły. (Po mielonych borowikach Cie poznałam :)<br />wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-45365017725588820732013-06-28T16:00:39.305+02:002013-06-28T16:00:39.305+02:00Doskonale smakują z pasztetem, różnymi pastami - k...Doskonale smakują z pasztetem, różnymi pastami - krótko mowiąc, nastepnym razem (czyli zaraz) zrobię z trzech porcji i potnę w większe kwadraty. Będę mieć swojej roboty, kapitalne i tanie pieczywo. Myslę, że pocięte w drobną, ozdobną kostkę moga byc dodawane do sałat. No i mozliwości dodatku ziół sa nieograniczone - ja dodałam prowansalskie i nieco mielonych borowików. Chowaj ten przepis do szuflady, bo ktos na tym biznes dziki zrobi :))<br /><br />AsiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-23454832285625145052013-05-29T19:27:24.584+02:002013-05-29T19:27:24.584+02:00Świetne są i jaki skład mają fajny i zdrowy. A z...Świetne są i jaki skład mają fajny i zdrowy. A zdjęcia jakie smaczne :)<br />Fakt jęczmień ma gluten i jak ktoś ma uczulenie na gluten czy celiakie to nie wolno ,ale jak samo uczulenie na pszenicę czy żyto ,to jęczmień wolno margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-22400163596411338442013-05-28T13:19:48.405+02:002013-05-28T13:19:48.405+02:00Umieszczanie znaczków na opakowaniach reguluja prz...Umieszczanie znaczków na opakowaniach reguluja przepisy obowiązujace w danym kraju. Chodzi tu akurat o umieszczanie na opakowaniu wiadomości o tym, że produkt zawiera gluten. W USA w ogóle się ich nie umieszcza, w UK umieszcza się tylko na produktach zbożowych, a w Kanadzie wspomina sie o glutenie w składzie, gdy jego zawartość przekracza już 10 ppm (czyli 10 części na milion, bardzo mało)Wczoraj doczytałam, że tylko niektóre odmiany owsa sa bezglutenowe i niebezpieczeństwo zanieczyszczenia ich glutenem jest tam gdzie taki owies przetwarza sie w sąsiedztwie innych zbóż. Pewnie ten fiński jest pozyskiwany, paczkowany i przetwarzany ze szczególna ostrożnością.<br /><br /> wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-29235230414869850142013-05-28T12:00:55.157+02:002013-05-28T12:00:55.157+02:00O tym owsie słyszałam. Nawet obiła mi się o uszy t...O tym owsie słyszałam. Nawet obiła mi się o uszy teoria, że owies sam z siebie glutenu nie ma, jednak gdy nie jest uprawiany w sposób kontrolowany, to chętnie się krzyżuje z innymi zbożami i wtedy ten gluten w nim jest. Ponieważ słyszałam, nie do końca pamiętam gdzie i nigdzie później nie natknęłam się na potwierdzenie tej teorii, to nie jestem jej pewna. Druga teoria mówi, że wyroby z owsa w Polsce robi się w miejscach, gdzie przerabia się pszenicę i jęczmień i stąd jego zanieczyszczenie w gluten (moja znajoma bezglutenowa twierdzi, że jak mąż przekroi swój chleb nożem, to ona musi go umyć przed krojeniem swojego, bo gluten). Nie szukałam wnikliwie, ale jak na razie nie dotarłam do wiarygodnego dla mnie wytłumaczenia, czemu fiński owies ma znaczek przekreślonego kłosa, a ten nasz jest niedozwolony. Choć moja ciekawość jest coraz większa - może zacznę szukać :).Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-63990804083700299682013-05-27T20:21:06.613+02:002013-05-27T20:21:06.613+02:00Kupie Ci w młynie :) Komu jeszcze? :DKupie Ci w młynie :) Komu jeszcze? :Dwislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-47362383239208768992013-05-27T19:48:24.001+02:002013-05-27T19:48:24.001+02:00Wisełko-znów porcja wspaniałej wiedzy , za którą d...Wisełko-znów porcja wspaniałej wiedzy , za którą dziękuję :) Krakersy pięknie wyglądają i chętnie coś upiekę z maki jęczmiennej , jak już ją dostanę. Muszę poszukać , może w sklepach z tzw. zdrową żywnością...Bardzo ciekawy przepis i bardzo cieszę się , że tu zaglądam :) Małgosia i Piotrhttps://www.blogger.com/profile/16789689193183355348noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-89204089523817484862013-05-26T22:45:12.636+02:002013-05-26T22:45:12.636+02:00Tarzynko, masz rację. Pszenica, żyto i jeczmień za...Tarzynko, masz rację. Pszenica, żyto i jeczmień zawierają gluten. Mój błąd. Zaraz poprawię w tekście. Nie znalazłam natomiast nigdzie danych ile tego glutenu zawiera. Z popularnych zbóż wymieniany jest jako trzeci,po pszenicy i życie, przed owsem.W owsie jest go tak niewieiele, że niektórzy bezglutenowcy mogą spożywać małe ilości owsa.Produktów jęczmiennych nie można spożywać na diecie bezglutenowej. Dziękuję za wnikliwe czytanie tekstu.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8257245462357279729.post-21700186632476005572013-05-26T22:07:35.582+02:002013-05-26T22:07:35.582+02:00Fajne te krakersy Wisło, kuszą mnie. Piszesz ciągl...Fajne te krakersy Wisło, kuszą mnie. Piszesz ciągle, że w jęczmieniu nie ma glutenu, a ja żyłam w przekonaniu, że jednak jest. Pewnie mniej niż w pszenicy, ale jednak. Sprawdziłam nawet na stronie dla bezglutenowców i jak najbardziej jęczmień wg. nich gluten zawiera. I przyznam się, że nie do końca rozumiem, o co chodzi.Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.com